Mερικό ή ολικό lockdown, σε τουλάχιστον 27 πόλεις επιβάλλουν οι αρχές της Κίνας, με τα μέτρα περιορισμού να επηρεάζουν έως και 165 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNN.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, η  Κίνα έχει εφαρμόσει lockdown στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της, το Πεκίνο και τη Σαγκάη, “τους δίδυμους κινητήρες” που τροφοδοτούν μεγάλο μέρος της οικονομίας του έθνους -σε μια αμφιλεγόμενη προσπάθεια να εξαλείψει τα κρούσματα του Covid-19.

Η Σαγκάη βρίσκεται στο επίκεντρο της τελευταίας έξαρσης επιδημίας, καταγράφοντας πάνω από 10.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Οι αξιωματούχοι του Πεκίνου προέβησαν σε μαζικούς ελέγχους, έκλεισαν σχολεία και επέβαλαν στοχευμένα lockdown σε ορισμένα κτίρια κατοικιών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις μολύνσεις, με τις ενέργειες αυτές να πυροδοτούν φόβους για ευρύτερο lockdown παρόμοιο με αυτό της Σαγκάης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η Κίνα επιμένει στην αυστηρή στρατηγική μηδενισμού του κορωνοιού, εφαρμόζοντας το “zero policy” με  σκληρά lockdown, μαζικό τέστινγκ, καραντίνες και κλείσιμο συνόρων για να περιορίσει τον ιό.

Σε κάθε περίπτωση η εμφάνιση της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον έθεσε υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα αυτής της στρατηγικής, με τον ιό να εξαπλώνεται σε διαφορετικές πόλεις και επαρχίες ταχύτερα από ό,τι μπορεί να τον περιορίσει η κυβέρνηση.

Πηγή: cnn