«Η Ελλάδα, ύστερα από 10 χρόνια χρηματοοικονομικής κρίσης, κατάφερε να αποβάλει πολλά στερεότυπα με τα οποία είχε ταυτιστεί και να αποδείξει ότι αποτελεί χώρα-πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, και είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός». Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα του γγ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Χρυσουλάκη, στην ομιλία του στο Club of Venice.
Με τίτλο «Η επίδραση της πανδημίας στις στρατηγικές δημόσιας διπλωματίας και τη φήμη της χώρας» (The impact of the pandemic on the public diplomacy strategies and country reputation), ο κ. Χρυσουλάκης, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στο Club of Venice και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Φορέα, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της Ετήσιας Έκθεσης για την εικόνα της Ελλάδας κατά το 2020, επισημαίνοντας ότι διπλασιάστηκε ο όγκος των δημοσιευμάτων των διεθνών ΜΜΕ για τη χώρα μας σε σχέση με το 2019, σημειώνοντας αύξηση των θετικών δημοσιευμάτων κατά 10,8%. Ενώ το 2019 η Ελλάδα, για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια κρίσης, παρουσίασε θετικό αντίκτυπο στον διεθνή Τύπο κατά 1% (θετικά δημοσιεύματα 14% και αρνητικά 13%), κατά το 2020 η θετικότητα ανήλθε στο 24,8%, σημειώνοντας πολύ σημαντική άνοδο, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Αυτή η αύξηση οφείλεται στη μεγάλη θετικότητα σε θεματικές όπως η εξωτερική πολιτική, η οικονομία, ο τουρισμός, αλλά και η διαχείριση της πανδημίας.
Σχετικά με τη διαχείριση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα αλλά και η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζονται από τα διεθνή ΜΜΕ ως «κράτος-πρότυπο προς μίμηση», «υποδειγματική», «μαθητής-υπόδειγμα», «όχι πια μαύρο πρόβατο», «παγκόσμιο παράδειγμα».
Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται ότι ο κ. Χρυσουλάκης μίλησε για επαινετικούς και πολύ θετικούς τίτλους διεθνών ΜΜΕ (Bloomberg, AP, The Guardian, ΝΥΤ) για την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας παράλληλα τη φράση του καθηγητή Yuval Noah Harari, σε μια συνέντευξη με τον James Gorden στο CBS, ότι «η Ελλάδα είναι η κατάλληλη για να καθοδηγήσει τον κόσμο».
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο γγ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας παρουσίασε τους «κεντρικούς άξονες της επιτυχίας του ελληνικού μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας, που είναι οι κατάλληλοι χειρισμοί της κυβέρνησης, η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, η χρήση της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης στην υπηρεσία των πολιτών και του κράτους, η προτεραιότητα της υγείας έναντι του κέρδους ως βασική αρχή της ελληνικής κουλτούρας και η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για το πράσινο διαβατήριο».
Σημειώνεται ότι στη Συνάντηση Ολομέλειας (Plenary Meeting) του Club of Venice, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Δημόσια Διπλωματία, στο οποίο συμμετέχουν αξιωματούχοι και υψηλόβαθμα στελέχη των κρατών-μελών της ΕΕ, μίλησε, επίσης, κατά την έναρξη των εργασιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.