Το Ισραήλ, το προκεχωρημένο φυλάκιο του δυτικού πολιτισμού στη Μέση Ανατολή, από το «Μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου 2023 δίνει μια μάχη όχι μόνο για τη ύπαρξή του, αλλά συνολικά για τον ελεύθερο και πολιτισμένο κόσμο, για τις κοινές αξίες και αρχές μας. Γιατί τόσο η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς όσο και αυτή του Ιράν συνιστούν χτύπημα στις οικουμενικές αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, πλήγμα στις βαθύτερες αξίες και αρχές του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και του δυτικού πολιτισμού μας. Οπως ο συναγερμός εισερχομένων πυρών ηχεί στο Ισραήλ καθημερινά, στον δυτικό κόσμο ηχεί καθημερινά ο συναγερμός της απειλής εναντίον των δημοκρατικών αξιών και των κοινωνιών μας από τον ισλαμιστικό φονταμενταλισμό.

Το καθεστώς του Αγιατολάχ στο Ιράν είναι ένα εξτρεμιστικό καθεστώς με ηγεμονικές φιλοδοξίες στη Μέση Ανατολή. Είναι ένα καθεστώς που έχτισε σε όλη τη Μέση Ανατολή ένα δίκτυο ισχυρών πληρεξουσίων: τους Χούθι στην Υεμένη, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, που στην πραγματικότητα ελέγχει το καθεστώς του Λιβάνου. Ενας από τους πληρεξουσίους τους είναι η Χαμάς. Ολο αυτό το δίκτυο αποφάσισε να εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ. Σε αυτό το δίκτυο των πληρεξουσίων ο κύριος κινητήριος μοχλός είναι το Ιράν.

Η Τεχεράνη εκτέλεσε μια μείζονα επίθεση για να εξισορροπήσει εκ νέου την εξίσωση αποτροπής με το Ισραήλ. Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός που μπορεί να δικαιολογήσει μια αυστηρή απάντηση προκειμένου να αποτραπούν τέτοια γεγονότα στο μέλλον και να τραβηχτεί μια κόκκινη γραμμή για το Ιράν ώστε να μην επαναλάβει παρόμοια απάντηση. Η επίθεση του Ιράν συνιστά κήρυξη πολέμου και το Ισραήλ δικαιούται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να απαντήσει σε χρόνο και με τον τρόπο που αυτό θα επιλέξει, στη νομική βάση των αντιποίνων, καθώς στη βάση του δόγματος της προληπτικής άμυνας.

Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο επειδή του επιβλήθηκε. Το Ισραήλ εξαναγκάστηκε να προχωρήσει σ’ αυτόν τον πόλεμο όταν η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς αποφάσισε να ανοίξει μια ολομέτωπη επίθεση εναντίον του και στις 7 Οκτωβρίου πραγματοποίησε μια από τις πιο φρικτές και βάρβαρες σφαγές Ισραηλινών πολιτών και απήγαγε πάνω από 250 Ισραηλινούς και υπηκόους άλλων χωρών.

Νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους θαλάμους αερίων για τους Εβραίους, το Αουσβιτς και το Νταχάου. Ωστόσο, όχι. Το απόλυτο κακό έχει επιστρέψει με παλιές συνταγές ολοκληρωτισμού. Για αυτό και η Δύση οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει πως απέναντι στη ριζοσπαστική τζιχαντιστική ιδεολογία και στη διεθνή ισλαμιστική τρομοκρατία δεν χωρά καμία πολιτική κατευνασμού. Καμία ανοχή σε κράτη και τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν διακηρυγμένο στόχο τους τον αφανισμό του κράτους του Ισραήλ και την εξόντωση των απανταχού της γης Εβραίων.

Στην οδυνηρή μνήμη του Ολοκαυτώματος και απέναντι στις δολοφονικές ιδεολογίες του 20ού αιώνα, μέχρι τους σύγχρονους εκφραστές τους, μια μακρά γενεαλογία του κακού, η «Προέλαση της Ελευθερίας» τελικά θα έχει τον τελευταίο λόγο. Οφείλουμε να διδασκόμαστε από την ιστορία. Να μην επιτρέψουμε να ξαναζήσουμε το ιστορικό λάθος του Μονάχου, ακριβώς για να μη ζήσει η ανθρωπότητα ξανά τέτοια θηριωδία.

* Διδάκτωρ Νομικής στο ΑΠΘ, διεθνολόγος, πρώην ειδικός εμπειρογνώμων στην ΕΕ