Στην συζήτηση στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό 2024, ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρήστος Δήμας τόνισε ότι «Μέσα από την αξιοποίηση της πολιτιστικής διπλωματίας και μέσα από την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο έχουν ενταχθεί 67 δράσεις, συνολικού ύψους 153 εκ ευρώ προχωράμε στην ενίσχυση και ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας» και συνέχισε λέγοντας «Η Ελλάδα είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη στον τομέα του Πολιτισμού. Μία από τις βασικές προτεραιότητες μας είναι να αξιοποιήσουμε την πολιτιστική διπλωματία, ως ένα εργαλείο που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, τον τουρισμό και ευρύτερα την κοινωνία. Πρωταρχικός μας στόχος, είναι η αύξηση της εξωστρέφειας του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας .

Έμφαση έδωσε και «στη συμμετοχή της Ελλάδος στις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου», επισημαίνοντας ότι «τις χρηματοδοτούμε όλες, με στόχο να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο το ελληνικό βιβλίο, τους έλληνες συγγραφείς, λογοτέχνες, ποιητές και πεζογράφους».«Δημιουργούμε ψηφιακή πλατφόρμα σύγχρονου πολιτισμού, στην οποία σκοπεύουμε να ανεβάσουμε ψηφιακό υλικό σε αρκετές ξένες γλώσσες, από τους φορείς που εποπτεύει το υπουργείο, όπως τα μουσεία, φεστιβάλ, πινακοθήκη, λυρική σκηνή για να προβάλουμε τον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά και τις εκδηλώσεις», σημείωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και συμπλήρωσε:

«Η συγκρότηση μιας εθνικής πολιτικής, έχει για εμάς δύο στόχους: αφενός να προστατευθεί, εκσυγχρονιστεί και αναδειχθεί ενιαία, η πολιτιστική ταυτότητα της χώρας και αφετέρου, να στηριχθούν ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας και οι επιμέρους κλάδοι προκειμένου να προσαρμόζονται συνεχώς στις εξελίξεις και να συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας».

Όπως είπε ο κ. Δήμας, «στο παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών και η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει πολλαπλά οφέλη τόσο στο επίπεδο του τουρισμού όσο και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο».

Ο κ. Δήμας στάθηκε ιδιαίτερα και «στη δημιουργία Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών», τονίζοντας ότι «είναι απολύτως απαραίτητο να υλοποιηθεί, για αυτό προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς και στόχος μας είναι το 2025 να ξεκινήσει η λειτουργία της έτσι ώστε να λαμβάνουν πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι απόφοιτοι της αλλά παράλληλα να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της διαβάθμισης».

«Σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονηθεί από την ειδική υπηρεσία του υπουργείου για την διαχείριση των κοινοτικών πόρων, η επένδυση ενός ευρώ σε έργο πολιτισμού στη φάση κατασκευής του, αποφέρει ως και υπερτριπλάσια απόδοση σε βάθος πενταετίας», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού.