Γιατί να υπάρξουν χρηματοπιστωτικά προβλήματα αν δεν σκοπεύουν να τα προκαλέσουν ξανά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παραπλήσιες δυνάμεις που διεκδικούν την ψήφο μας στις κάλπες της 21ης Μαΐου, από τη στιγμή που η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας βαίνει αυξανόμενη και η οικονομία κινείται σταθερά;
Γράφει ο XΡΙΣΤΟΣ Χ. ΛΙΑΠΗΣ*
Το καλοκαίρι του 2015 βιώναμε την αγωνιώδη περίοδο της «διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη». Μιας διαδικασίας που μετά από αναίτιες παλινωδίες και αλαζονικές κορόνες, εξω-λογικές διαπραγματευτικές κομπορρημοσύνες και ενδυματολογικώς εκκεντρικά περιτυλίγματα της πολιτικής ανικανότητας του πρώην υπουργού μας επί των Οικονομικών οδήγησε στην επιβολή των αναίτιων και καταστροφικών για την ήδη άρρυθμη και παραπαίουσα οικονομική ζωή της χώρας μας capital controls.
Ηταν τότε που εξοικειωθήκαμε με τα IOU (Αϊ Οου Γιου), τα οποία σχεδίαζε να εφαρμόσει ως παράλληλο νόμισμα, κατά την έξοδό μας από την ευρωζώνη, ο Γιάνης Βαρουφάκης, και με την αναδρομική κενότητα των οιηματικών «ουάου» με τα οποία διαπραγματευόταν ηχηρώς, μπροστά στις κάμερες, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο παραιτηθείς, λοιπόν, το 2015 υπουργός Οικονομικών και πλέον γραμματέας του ΜέΡΑ25 έφτασε να μιλά ξανά για ένα, δικής του εμπνεύσεως (…και βαπτίσεως…), σχέδιο «Δήμητρα», βασισμένο σε μονάδες πίστωσης που θα διακινούνται μέσα από το Taxis.
Σε περίπτωση όμως που υπάρξει νομισματικό ή άλλο χρηματοπιστωτικό πρόβλημα, η «Δήμητρα», όπως μας ενημερώνει ο κ. Βαρουφάκης, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σύστημα πληρωμών και ως νομισματικό σύστημα που θα καλύψει την έξοδό μας από το ευρώ.
Γιατί, όμως, να υπάρξουν τέτοια χρηματοπιστωτικά προβλήματα αν δεν σκοπεύουν να τα προκαλέσουν ξανά ο κ. Βαρουφάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παραπλήσιες δυνάμεις που διεκδικούν την ψήφο μας στις κάλπες της 21ης Μαΐου, από τη στιγμή που –παρά τις πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες διογκώθηκαν από την ενεργειακή κρίση– η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας βαίνει αυξανόμενη και η οικονομία κινείται σταθερά;
Με το κόστος της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, συνυπολογίζοντας και την απώλεια στο ΑΕΠ να έχει αποτιμηθεί για την ελληνική οικονομία στα 100 δισ. ευρώ από τον τότε επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η απάντηση στον εφιάλτη που μας ετοιμάζει πάλι ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έρθει μέσα από τον «Εφιάλτη της Περσεφόνης» του Νίκου Γκάτσου.
Στο εξυφαινόμενο σχέδιο «Δήμητρα» για την τραπεζική κατάρρευση που ορέγεται να προκαλέσει ξανά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σε ένα σενάριο «κυβέρνησης ηττημένων» (ή μάλλον ακυβερνησίας ηττημένων), με θιασάρχη τον Αλέξη Τσίπρα και με τον ίδιο να βγάζει πάλι από την ντουλάπα του, μαζί με τους κρυμμένους σκελετούς του 2015, τα πολύχρωμα πουκάμισά του, ας του θυμίσουμε στην κάλπη, τόσο σε εκείνον όσο και στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ που τον υπουργοποίησε μετά βαΐων και κλάδων, προτού τον αποπέμψει πυξ-λαξ, μετά το δημοψήφισμα του 2015 και την «κωλοτούμπα» όπου το «Οχι» έγινε «Ναι», πως κόρη της αρχαίας θεάς Δήμητρας ήταν η Περσεφόνη και τους στίχους του Νίκου Γκάτσου: «Κοιμήσου, Περσεφόνη, στην αγκαλιά της γης, στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς»…
* Χρίστος Χ. Λιαπης: MD, MSc, PhD, ψυχίατρος, διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, πρόεδρος ΔΣ ΚΕΘΕΑ, μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας