Ξεκινούν την Πέμπτη οι Πανελλαδικές Eξετάσεις στα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή στα ΓΕΛ, μια δύσκολη διαδικασία που καλούνται να διαχειριστούν οι μαθητές αλλά και οι γονείς τους. 

Οι ειδικοί καλούν σε ψυχραιμία, ενώ προτείνουν σειρά συμβουλών για καλύτερη διαχείριση του άγχους και απόδοση στις εξετάσεις.

«Ο στόχος δεν είναι οι Πανελλήνιες, αλλά να μπορέσουμε να βρούμε που θέλουμε να πάμε. Είναι μία διαδικασία, μία διαδρομή οι Πανελλήνιες. Οι γονείς νομίζουν ότι είναι η μόνη λύση και αν τα καταφέρουμε, τελειώνει το θέμα», είπε στο MEGA η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη.

Από την άλλη ο Γιώργος Χατζητέγας, φροντιστής εκπαιδευτικός, ανέφερε πως οι Πανελλήνιες δεν είναι η αρχή και το τέλος μίας ζωής, τονίζοντας παράλληλα πως η καλή προετοιμασία μπορεί να διώξει το άγχος των εξετάσεων.

Χρηστικές συμβουλές

Το MEGA παρουσίασε πρακτικές συμβουλές που θα κάνουν πιο εύκολες αυτές τις μέρες για τους υποψήφιους των εξετάσεων.

Οι ειδικοί συνιστούν οχτώ ώρες ύπνου και τέσσερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, προτείνεται το κινητό τηλέφωνο να βρίσκεται εκτός δωματίου και οι μαθητές να προχωρήσουν σε ασκήσεις χαλάρωσης προκειμένου να αποβάλλουν το άγχος.

Οι διατροφικές συνήθειες που βελτιώνουν τις επιδόσεις τους είναι ένα καλό πρωινό, πολλά υγρά (χυμοί και νερό), όχι στην υπερβολική κατανάλωση καφέ, να τρώνε φρούτα και λαχανικά, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα.