Μιας και ο καιρός χαλάει, τι καλύτερο από μια ζεστή, απολαυστική και δυναμωτική σούπα. Σε περίπου 20 λεπτά φτιάξτε μια γεμάτη βιταμίνες χορτόσουπα, κατάλληλη και για μωρά.  Μπορείτε εναλλακτικά να βάλετε τα λαχανικά της αρεσκείας σας.

Χορτόσουπα

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
  • 2 κλωνάρια σέλερι (σε φέτες)
  • 2 καρότα (σε καρέ)
  • 1 πατάτα (σε καρέ)
  • 1 κολοκύθι (σε καρέ)
  • 1 μικρο λάχανο (χοντροκομμένο)
  • λίγο σέλινο (ή μαϊντανό)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για την κλασική δυναμωτική χορτόσουπα, χρησιμοποιούμε λαχανικά κοινά που έχουμε όλοι στο σπίτι. Γι αυτό αν κάτι από τα παραπάνω δεν το έχετε και θέλετε να φτιάξετε χορτόσουπα μην αγχωθείτε. Να χρησιμοποιήσετε στη χορτόσουπα τα λαχανικά που έχετε πρόχειρα και αυτά που αγαπάτε περισσότερο.

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 3-4′ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τελείως τα υλικά. Σκεπάζουμε και βράζουμε τη σούπα για περίπου 25′ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα βότανα.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, σε ζεστά μπολ. Λίγο λεμόνι στη σούπα ή εναλλακτικά λίγο τριμμένο τυρί ή μια κουταλιά γιαούρτι σε κάθε μπολ απογειώνει τη γεύση.

Μυστικά και παραλλαγές για τη χορτόσουπα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: Μπρόκολο, σελiνόριζα, κουνουπίδι, σέσκουλα, σπανάκι ή οποίο λαχανικό και χόρτο αγαπάτε.

Επίσης μπορείτε να προσθέσετε μικρό ζυμαρικό ή κοφτό μακαρόνι όπως βάζουν στην Κέρκυρα, κριθαράκι όπως βάζουν στη Πάρο, τραχανά όπως βάζουν στη Στερεά Ελλάδα ή κουσκους λαχανικών όπως βάζουν στη Μακεδονία.

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κονκασέ και να την κάνετε κοκκινιστή.

Όπως κι αν τη φτιάξετε είναι λαχταριστή.

Αν θέλετε πιο πηχτή τη σούπα, μπορείτε να τρίψετε μέσα λίγα ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί και να αφήσετε να σταθεί η χορτόσουπα για 10′ και να πήξει ελαφρά ή να πολτοποιήσετε λίγα από τα λαχανικά.

Επίσης, αν σας έχει μείνει λίγο βρασμένο όσπριο, φακές, φάβα, ρεβίθια ή φασόλια, μπορείτε να το προσθέσετε για πιο θρεπτικό αποτέλεσμα.

Αν θέλετε μπορείτε να την αλέσετε και κάνετε τη χορτόσουπα βελουτέ.

Πηγή: argiro.gr