Χορογραφικό έργο «ΑΛΟΓΑ» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (pics)

52

Το Σπίτι της Κύπρου, στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων του, θεσμοθετεί την παρουσίαση, κάθε χρόνο, ενός καταξιωμένου Κύπριου χορογράφου.

Φέτος, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου στις 20:30, θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 στον Ταύρο, το χορογραφικό έργο «ΑΛΟΓΑ», μία παράσταση του Αμφίδρομου Χοροθεάτρου της Έλενας Χριστοδουλίδου, το οποίο επιλέχθηκε και χορηγήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος Τερψιχόρη για την ανάπτυξη και προώθηση του σύγχρονου χορού.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Νάντια Στυλιανού.

ΑΛΟΓΑ: Η γλώσσα των αλόγων σφιχταγκαλιασμένη με την αρχετυπική της ανθρώπινης ύπαρξης γλώσσα του χορού, σε όλους τους δυνατούς μεταξύ τους συνδυασμούς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Ιδέα/Χορογραφία Έλενα Χριστοδουλίδου | Επί σκηνής: Άδωνις Κυριακίδης, Ρεγγίνα Μαρκίδου, Γιάννης Οικονομίδης, Στέφανη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Παπαμεθοδίου, Ήβη Χατζηβασιλείου | Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου | Φωτισμός: Σεσίλια Τσελεπίδου | Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής | Μάσκες: Μάρθα Φωκά | Οργάνωση παραγωγής: Μάρκος Γραμματικόπουλος.

Trailer: https://vimeo.com/330235289

Όπως σημειώνει η χορογράφος Έλενα Χριστοδουλίδου: «Είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει ένας λόγος για τα πάντα… Είμαστε από την ανθρώπινη φύση μας υποχρεωμένοι διαρκώς να τον αναζητούμε. Εκκινώντας από το “άλογο”, το άνευ λόγου. Σε μια πορεία/κούρσα αναζήτησης του ίδιου της του λόγου… Σε μια διαδρομή γεμάτη προκλήσεις… Η Ήβη, η Στέφανη, ο Γιάννης και η Ρεγγίνα, με χορευτικές σπουδές στον κλασικό και σύγχρονο χορό. Ο Κωνσταντίνος (Chamba) και ο Άδωνις (Lee) με χορευτικές σπουδές στο street dance. Σε αυτό το χορογραφικό έργο παντρέψαμε τελείως διαφορετικές συνήθειες και νοοτροπίες, ανακαλύψαμε όλοι μαζί για πολλοστή φορά σαν να ήταν η πρώτη μας φορά πόσο μπορεί το σώμα να ξεπεράσει τα όρια του και τις ζώνες ευκολίας! Δίνοντας σημασία αποκλειστικά και μόνο στις αισθήσεις, στις σχέσεις των σωμάτων, σε αυτό που πράγματι τα κινεί, στο νοερό σημείο από όπου η κίνηση μπορεί απελευθερωτικά να εξελίσσεται. Να εξελίσσεται και να δραπετεύει από τα συμβατικά της όρια, από τις άκρες των χεριών ή των ποδιών, για να διαχυθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοερά σημεία μέσα στον χώρο…».

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος, Πειραιώς 206, 177 78 Ταύρος και τηλεφωνικά 210 3418579 (Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 14:00).

Η παράσταση πραγματοποιείται με η στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αμφίδρομο Χοροθέατρο
www.egomio.eu/amfidromo

To 2002 η χορογράφος Έλενα Χριστοδουλίδου ίδρυσε το Αμφίδρομο Χοροθέατρο μια από τις ελάχιστες ομάδες σύγχρονου χορού τότε στην Κύπρο. Η ριζοσπαστική παρέμβαση της ομάδας στα χοροθεατρικά δρώμενα του τόπου ξεκίνησε με το έργο ‘Στο λυκόφως της μοναξιάς’ το οποίο παρουσιάστηκε σε εναλλακτικό χώρο στην πράσινη γραμμή (Μουσική σκηνή Εξάντας). Στη μακρόχρονη πορεία του το Αμφίδρομο έχει παρουσιάσει δεκάδες έργα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Στο Αμφίδρομο Χοροθέατρο χόρεψαν από το 2002 μέχρι το 2019, 49 χορευτές και χορεύτριες από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Το 2010 η χορογράφος Έλενα Χριστοδουλίδου δημιούργησε το έργο (No lines in the horizon) με την ευκαιρία των 50 χρόνων ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. To 2012 Αμφίδρομο Χοροθέατρο δημιούργησε το έργο ‘Sharing Stories’ στο πλαίσιο των επίσημων πολιτιστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία ανάληψης της Κυπριακής προεδρίας της Ε.Ε.

Τα έργα της αντανακλούν έντονα την αντίληψη της χορογράφου περί του μεταπολιτικού ρόλου της τέχνης στη σύγχρονη εποχή γι’ αυτό και είναι άμεσα συνδεδεμένα με τους κυρίαρχους κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς. Τους αποκωδικοποιούν και υπερβαίνουν…

Έργα της ομάδας τα τελευταία εννέα χρόνια:
2010 Bla,bla,bla,black out (πλατφόρμα σύγχρονου χορού ,Θέατρο Ριάλτο, βραβεύεται και παρουσιάζεται στο φεστιβάλ σύγχρονου χορού στο θέατρο Παλλάς τον Ιούνιο. Το έργο αυτό παρουσιάστηκε στο Ισραήλ στο θέατρο Suzanne Dellal, στην Αθήνα στο ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στο θέατρο Βlack Box στο Μόναχο, στο θέατρο Dock 11 στο Βερολίνο.
2011 Cinema Dance Box – Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Τερψιχόρη του ΥΠΠΟ και παρακολούθησαν 3500 χιλιάδες μαθητές δημοτικού σχολείου.
2011 My story (πλατφόρμα σύγχρονου χορού ,Θέατρο Ριάλτο, Μάρτιος. Θέατρο Παλλάς Ιούνιο)
2012 Ιn deep end (πρόγραμμα Τερψιχόρη , παρουσιάστηκε στο Σατιρικό Θέατρο, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα και στο θέατρο Suzanne Dellal , Tel Aviv)
2013 Βushes (πλατφόρμα σύγχρονου χορού, Μάρτιος θέατρο Ριάλτο,βραβεύεται και παρουσιάζεται στο φεστιβάλ σύγχρονου χορού τον Ιούνιο στο Θέατρο Παλλάς)
2014 Bushes ( No ballet Choreography competition ,Γερμανία)
2014 Conspiracy (πρόγραμμα Τερψιχόρη,Θέατρο Εγκώμιο)
2014 Stillness against silence (σόλο περφόρμανς) , International dance festival , Rishon Lezion , Iσραήλ
2014 Stillness against silence (Αντιφασιστικό φεστιβάλ , θέατρο Εμπρός) Αθήνα
2015 Not yet , (καλοκαιρινό φεστιβάλ χορού Νέας Κίνησης)
2016 Frontears (πλατφόρμα χορού, Ριάλτο , Λεμεσός)
2016 Frontears (φεστιβάλ σύγχρονου χορού , Παλλάς , Λευκωσία)
2016 Let us play ( πρόγραμμα Πολιτισμός, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο)
2017 Let us play(Αθήνα, εκπαιδευτικό συνέδριο παιδαγωγικής Σχολής)
2017 Nest (καλοκαιρινό φεστιβάλ χορού Νέας Κίνησης )
2017 A-way (πρόγραμμα Τερψιχόρη, Πάφος 2017 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική πρωτεύουσα)
2018 Άλογα (πρόγραμμα Τερψιχόρη, Θέατρο Εγκώμιο)
2018 Butter_lies (Dance waves festival)
2019 We_men (πλατφόρμα σύγχρονου χορού , θέατρο Ριάλτο, Νοέμβριος 2019)

Από τον Φεβρουάριο του 2018 το Αμφίδρομο Χοροθέατρο υλοποιεί το πρόγραμμα «Alive & Kicking», ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση. Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Λωραίνης, το Πανεπιστήμιο Europea της Μαδρίτης και το κέντρο Ψυχοκοινωνικών Μελετών Αθήνας. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Αθήνα.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr