Σχετικά με τις πολιτικές της κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων χωρίς να αυξάνονται οι φόροι, μίλησε ο Κωστής Χατζηδάκης στην ΕΡΤ. Σημειώσε ότι βασικός άξονας της πολιτικής του είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και με τις νέες πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί, τα έσοδα έχουν βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη. 

Ένα από τα επόμενα βήματα τα οποία προανήγγειλε ο υπουργός είναι τη δημιουργία κεντρικού μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται όλοι οι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων. Ο ρόλος αυτού θα είναι να υπάρχει μία ηλεκτρονική και αυτόματη διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων, έτσι ώστε «να πηγαίνουν τα επιδόματα πράγματι σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναθεώρησε τα στοιχεία, αλλά παρόλα αυτά ο προϋπολογισμός παραμένει ίδιος. Σημείωσε επίσης πως το υπουργείο Εργασίας είναι σε φάση αναθεώρησης και του επιδόματος ανεργίας, ενώ το νέο κεντρικό μητρώο που σχεδιάζεται θα ενωποιεί τα στοιχεία όλων των διακιούχων επιδομάτων, προκειμένου να διασταυρώνονται, όπως συμβαίνει και στη Μεγάλη Βρετανία.

Επιπλέον έσοδα

Σχετικά με τις κινήσεις για την αύξηση των εσόδων, ο υπουργός τόνισε πως αυτές δεν στοχεύουν στην αύξηση της φορολογίας, αλλά στον έλεγχο της φοροδιαφυγής. Ανέφερε επιπλέον ότι μέσω της αύξησης του τουρισμού αλλά και το τέλος κλιματικής αλλαγής και κρουαζιέρας, υπάρχουν περισσότερα έσοδα στον προϋπολογισμό.

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει κάνει περισσότερες από 60 μειώσεις φόρων και «απάντησε» στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που προσπαθούν εσκεμμένα να καταλογίσουν τις αυξήσεις των εσόδων στη φορολογία.

Υποχρεωτική εφαρμογή IRIS για όλη την αγορά

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, η εφαρμογή του IRIS θα καταστεί υποχρεωτική για το σύνολο της αγοράς από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής υπάρχει η υποχρέωση για τους αυτοαπασχολούμενους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες να δέχονται πληρωμές μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, η οποία εξασφαλίζει μηδενικές προμήθειες μέχρι 500 ευρώ στους συναλλασσόμενους.

Το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε, επιδιώκει να γίνει μία καθολική εφαρμογή της χρήσης του IRIS για όλες τις επιχειρήσεις. Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης: «Παράλληλα εμείς είμαστε που προωθούμε το σύστημα IRIS που είναι ένα σύστημα με μηδενικές προμήθειες, για συναλλαγές μέχρι 500 ευρώ».

Σημειώνει ότι οι προμήθεια αυτής της εφαρμογής είναι πολύ χαμηλότερη από τα POS και θα γίνει υποχρεωτικό για όλη την αγορά έως την άνοιξη. Παράλληλα, δηλώνει την ικανοποίησή του για τα 3.300.00 IBAN από τα 6 εκατομμύρια που υπάρχουν συνολικά, έχουν συνδεθεί με IRIS.

«Άρα σε όλους αυτούς που λαϊκίστικα επαναλαμβάνουν συνέχεια και αναμασούν τα ίδια συνθήματα, η κυβέρνηση δήθεν δεν νοιάζεται για τις τράπεζες και για τις προμήθειες κτλ. εμείς απαντούμε με συγκεκριμένες πολιτικές και είμαστε εδώ, χωρίς να προχωρούμε βέβαια σε δημαγωγικές αντιλήψεις, αλλά και χωρίς να μένουμε αδιάφοροι απέναντι σε οποιεσδήποτε αθέμιτες πρακτικές», κατέληξε.