Χατζηδάκης: Δεν είμαι ταχυδακτυλουργός: Η ΔΕΗ είναι αυτοπαγιδευμένη

53
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ ψάχνει 750 εκατ. για να σωθεί

Ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΔΕΗ στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης επέρριψε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Πληρώνουμε τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να μην πουληθεί η «μικρή ΔΕΗ» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι έχει χάσει το 83% της αξίας της στο χρηματιστήριο επί ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα παρουσιάσει αναλυτικά στη Βουλή ένα «πολυπαραγοντικό» σχέδιο σωτηρίας για την εταιρεία.

«Μπορεί να υπάρξει λύση καλής και κακής ΔΕΗ; Κάτι τέτοιο θα κόστιζε πέντε δισεκατομμύρια. Πού θα τα βούμε; Πουθενά», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει μεγάλη και μικρή ΔΕΗ, δεν υπάρχει καλή και κακή, δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής. Πρέπει να πάμε σε λύση σωτηρίας για τη ΔΕΗ πολυπαραγοντική. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε τη ΔΕΗ».

Ο υπουργός Ενέργειας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, επαναλαμβάνοντας -«όσο και αν δεν αρέσει σε ορισμένους», όπως τόνισε, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ελάχιστες κολώνες στη διάθεσή της.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση, δεν είμαι ταχυδακτυλουργός. Η εταιρεία είναι αυτοπαγιδευμένη. Έχει ζητήσει κατ΄επανάληψη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυξήσεις στα τιμολόγια. Όμως, έτσι, θα χάσεις πελάτες που θα πάνε στους ανταγωνιστές. Αυτό πληρώνουμε. Το σχέδιο θα είναι τελείως ξεκάθαρο τη Δευτέρα το απόγευμα», επισήμανε.

Παράλληλα, τόνισε ότι γίνεται καθημερινά μάχη για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ειδικά στα νησιά, και να μην σημειωθούν μπλακ άουτ.

Στο ερώτημα για το αν η ΔΕΗ μπορεί να ανταποκριθεί έως ότου να δουλέψει το σχέδιο σωτηρίας, ο κ.Χατζηδάκης είπε ότι υπάρχει επιφυλακή για την επάρκεια ρεύματος. «Δεν θέλω να πανικοβάλλω τον κόσμο, αλλά έχουμε διακοπές, τη μέρα που ορκίσθηκα, είχαμε διακοπή», δήλωσε.

«Από το «ζωντανό» χρέος στη ΔΕΗ τα μισά τα χρωστούν 60.000 άνθρωποι, μεγάλοι καταναλωτές που δεν είχαν ενοχληθεί- είχε ακολουθηθεί η πολιτική του μη μου τους κύκλους τάραττε», κατέληξε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.