Προφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, προηγείται των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα: Διαφορετικά πώς γνώριζε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης των «ηττημένων» τους «ανεκτικούς»;

Ενα 24ωρο πριν από τον δελφικό χρησμό περί κυβέρνησης ανοχής, ο κ. Σκέρτσος είχε προβλέψει ότι έτσι όπως πάει ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση ακόμα και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ!

Εδώ που τα λέμε, ο διακαής πόθος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εφαρμογή του σχεδίου «Κυριάκος», δηλαδή ό,τι κάτσει, αρκεί εκεί όπου κάθεται ο πρωθυπουργός να κάτσει ο ίδιος. Και αφού εμφανώς δεν του κάθεται η νίκη, δεν του κάθεται ούτε και η ήττα, πήγε στους Δελφούς με μια τρίτη εναλλακτική πρόταση: την ανοχή των καθ’ έξιν «προοδευτικών» κομμάτων. Αφού δεν του βγαίνουν οι αριθμοί ώστε να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τότε τα «υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, τα μικρότερα κόμματα, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη»!

Σε ελεύθερη μετάφραση, ο κ. Τσίπρας θεωρεί δεδομένο τον Νίκο Ανδρουλάκη, εκβιάζοντας ουσιαστικά το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 (της «Δήμητρας») να επιδείξουν ανοχή, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι ηγεσίες τους θα θεωρηθούν υπεύθυνες για την παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση! Απελπισμένος ή όχι, αυτό το γνωρίζει ο ίδιος, προτείνει κυβέρνηση ανοχής (θέλει 5-10 βουλευτές για να έχει την πλειοψηφία που χρειάζεται) αναζητώντας συνενόχους.