«Tο απόλυτο στοίχημα για όλους μας είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, γιατί περιορίζοντας τις μετακινήσεις περιορίζουμε τη μεταφορά και μετάδοση του ιού», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, ενώ τόνισε ότι «τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να περιοριστεί το ταχύτερο δυνατό η διασπορά του ιού, να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας». Όπως είπε, το κλειδί για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι «να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις, να αποφύγουμε κάθε μετακίνηση που δεν είναι απαραίτητη, να κάνουμε χρήση της δυνατότητας κατ΄εξαίρεση μετακίνησης όταν είναι απολύτως αναγκαία».
Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι από σήμερα οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας.
Οι μετακινήσεις και κατά τις συγκεκριμένες ώρες γίνονται με βεβαίωση εργαζομένου αν η μετακίνηση πραγματοποιείται για λόγους εργασίας ή με αποστολή SMS ή έντυπη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, αν πρόκειται για μετακινήσεις για λόγους υγείας, (με sms με τον κωδικό 1) ή για κίνηση με το κατοικίδιο, (sms με τον κωδικό 6).
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι κατά αντιστοιχία προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων τα οποία θα κλείνουν πλέον όλα στις 20.30 το βράδυ.
Σχετικά με την εστίαση διευκρίνισε ότι η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης επιτρέπεται και η παραλαβή από τα καταστήματα (take away) η οποία όμως δεν μπορεί να αποτελεί τον βασικό λόγο μετακίνησης και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι μείωση των μετακινήσεων επιτυγχάνεται και μέσω της τηλεργασίας ενώ απηύθυνε έκκληση σε όλους τους οργανισμούς «να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να εφαρμόσουν τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό».
Παράλληλα κατέστησε σαφές, ότι οι έλεγχοι σχετικά με την εφαρμογή της τηλεργασίας και των λοιπών μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και συμπλήρωσε ότι κάθε οργανισμός του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.
Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι δεν επιτρέπεται η άθληση στο πλαίσιο αθλητικών σωματείων και επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο η ατομική άσκηση σε συνθέσεις έως τρία άτομα και κατά προτίμηση κοντά στον τόπο κατοικίας μας.
«Περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters νέες συρροές νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διανύουμε μια δύσκολη ίσως την πιο δύσκολη φάση της προσπάθειάς μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και παρά την κόπωση που όλοι αισθανόμαστε η κατάσταση απαιτεί από όλους μας να τηρούμε απόλυτα ακόμα πιο πιστά τα μέτρα και η πιστή τήρηση των μέτρων σημαίνει λίγη υπομονή ακόμα. Υπομονή, επιμονή, σθένος ώστε το τέλος της πανδημίας να μας βρει υγιείς με τα αγαπημένα μας πρόσωπα δίπλα μας στο πλευρό μας. Μένουμε στο σπίτι για να μείνουμε ασφαλείς», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς αν έχουν οι αρχές εικόνα για το πόσα εκατομμύρια πολίτες πραγματοποιούν καθημερινά μέσα στο lockdown έστω και μία μετακίνηση κι αν πρέπει να πάει η χώρα σε ένα καθολικό 15ημερο lockdown ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι παρακολουθούν και πόσα εκατομμύρια πολίτες κινούνται κι ανά περιοχή και ανά Περιφέρεια και στο σύνολο του εικοσιτετραώρου.
«Η αλήθεια είναι ότι ήταν διαφορετικά τα δεδομένα πχ το Σάββατο από ό,τι ήταν τις καθημερινές. Το βήμα που κάνουμε είναι ένα πολύ συγκεκριμένο βήμα. Είναι ξεκάθαρο ότι το απόλυτο στοίχημα για όλους μας και για τους επιδημιολόγους αλλά και για όλους όσους συνδράμουν και επιχειρησιακά στην προσπάθεια αυτή, είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι ο δείκτης αυτός τα πρώτα εικοσιτετράωρα φαίνεται να επιτυγχάνεται, ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει τίποτα γιατί χρειάζεται με επιμονή να συνεχίσουμε να το εφαρμόζουμε, να περιορίζουμε τη μεταφορά και τη μετάδοση του ιού».
«Σε κάθε περίπτωση έχουμε εργαλεία τα οποία, ανάλογα με το βαθμό περιττών ή όχι μετακινήσεων, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε», κατέληξε.