Και όμως, στη χώρα μας υπάρχουν 10.000 πολίτες που έχουν γεννηθεί το 1908, είναι δηλαδή 116 ετών και... ψηφίζουν ακόμη κανονικά.

Αυτό λένε οι επίσημοι εκλογικοί κατάλογοι της χώρας, την εκκαθάριση των οποίων επιχειρεί να κάνει για πρώτη φορά συντονισμένα το υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος. Πρόκειται για κάτι απόλυτα αναγκαίο, καθώς οι σωστοί εκλογικοί κατάλογοι είναι ζήτημα δημοκρατίας, καθώς διαφορετικά προκύπτουν λανθασμένα πολιτικά συμπεράσματα για την αποχή και άλλα ποιοτικά στοιχεία, δίνοντας λανθασμένη εικόνα στους πολιτικούς αναλυτές και στα κόμματα.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, το εκλογικό μας σώμα απαρτίζεται από 9.760.364 γυναίκες και άνδρες, ενώ έχει διαπιστωθεί πως οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι άνω των 80 ετών είναι πολύ περισσότεροι από τον πραγματικό αριθμό τους.

Πλην των εγγεγραμμένων γεννηθέντων το 1908, το οποίο από μόνο του είναι ένα στοιχείο που αρκεί για να καταλάβει κανείς το πρόβλημα των καταλόγων, υπάρχει, όπως γράφει η «Καθημερινή», γενικά αναντιστοιχία μεταξύ απογραφής και καταλόγων ειδικά στους άνω των 80 ετών, ενώ υπάρχει ένας αριθμός περίπου 1.300 πολιτών που είναι διπλοεγγεγραμμένοι, δηλαδή μπορούν να ψηφίσουν σε δύο εκλογικά τμήματα.