Έντονες είναι οι αντιδράσεις στη γειτονική χώρα με την ενέργεια της οργάνωσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας «Ερυθρά Ημισέληνος» ην οποία αντί να δωρίσει, έδινε έναντι αντιτίμου τις σκηνές σε όσους έπληξαν οι μεγάλοι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου.

Σφοδρή κριτική δέχθηκε από την αντιπολίτευση και τουρκικά ΜΜΕ την Κυριακή (26/2).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet που αποκάλυψε αυτήν την υπόθεση που παίρνει διαστάσεις σκανδάλου, η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος (συνεργάζεται στενά με τις τουρκικές Αρχές και επωφελείται από πολυάριθμες επίσημες εκστρατείες δωρεών) πούλησε 2.050 σκηνές που προορίζονταν για επιζώντες, στη φιλανθρωπική ΜΚΟ Ahbap έναντι 46 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (2,4 εκατομμύρια δολάρια).

Αυτές οι σκηνές μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ στο Twitter.

«Το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Τουρκίας, η Ερυθρά Ημισέληνος, πούλησε σκηνές, αντί να τις χαρίσει σε όσους είχαν ανάγκη, καθώς οι άνθρωποι εκλιπαρούσαν για αυτές, τρεις μέρες μετά τον σεισμό. Πρόκειται για σκάνδαλο», έγραψε ο Μουράτ Αγκιρέλ, (δημοσιογράφος της Cumhuriyet), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, Κερέμ Κινίκ, επιβεβαίωσε στο twitter ότι η Kizilay Cadir, θυγατρική της οργάνωσής του που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή των σκηνών, παρείχε στην Ahbap καταλύματα «σε τιμή κόστους».

«Η συνεργασία της Ερυθράς Ημισελήνου με την Ahbap είναι ηθική, λογική και δεοντολογική», πρόσθεσε ο Κινίκ. Όμως, οι δηλώσεις του δεν σταμάτησαν την κατακραυγή στα MME και σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Η τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι δε μοίρασε επαρκές αριθμό σκηνών και εν γένει δεν παρείχε την απαιτούμενη ανθρωπιστική βοήθεια μετά τον σεισμό.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της φιλανθρωπικής οργάνωσης Ahbap και εθελοντών, βοήθησαν για να καλυφθούν τα κενά.

Στελέχη της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου της Ερυθράς Ημισελήνου. «Ντροπή σου!» έγραψε στο twitter η Μεράλ Ακσενέρ, η πρόεδρος του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (Iyi).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ερντογάν επικρίθηκε από τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ερντογάν, πρόσβαλες τα θύματα του σεισμού για την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο. Αλλά ναι, τι θα έλεγες;»

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τους επικριτές της Ερυθράς Ημισελήνου ως «ανέντιμους και αχρείους».