Την ιδιαίτερη εκτίμησή του στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο αποδίδει την ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την παρατεταμένη οικονομική κρίση, εξέφρασε ο Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού JPMorganChase.
Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα και στην οποία καταπιάνεται εκτενώς με την έννοια της ηγεσίας και τη συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, ο πολύπειρος τραπεζίτης στέκεται σε χώρες που έχουν εφαρμόσει σωστές πολιτικές και ως αποτέλεσμα «είναι ικανές να πετύχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα».
«Σκεφτείτε την Ιρλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και τη Σουηδία. Την Ελλάδα ακόμα, η οποία επί χρόνια ήταν η πιο αδύναμη χώρα της Ευρώπης, έχει καταφέρει να αλλάξει πορεία, υπό την καθοδήγηση ενός εξαιρετικού πολιτικού ηγέτη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ντάιμον, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της JPMorgan τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Στο κείμενό του, ο Ντάιμον κάνει πολλές αναφορές στις πολιτικές αρετές που χρειάζεται ένας επιτυχημένος ηγέτης. Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ένας ηγέτης πρέπει να κάνει σωστές επιλογές, σε βαθμό λεπτομέρειας, τόσο στην πολιτική (politics) όσο και στις πολιτικές (policies), ενώ παράλληλα οφείλει να εξηγεί τη στρατηγική του στους πολίτες, όχι απλώς να αντιδρά στις λαϊκές απαιτήσεις
Τραμπ: Συμφωνώ με την πρόταση Μητσοτάκη για win-win συμφωνία με Ευρώπη
Με ιδιαίτερα θετικό τρόπο είχε υποδεχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τις προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες στοχεύουν σε μια αμοιβαία επωφελή – «win-win» – εμπορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει τα εξής: «Συμφωνώ. Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος» είπε για τον κ. Μητσοτάκη ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με τον καθένα από αυτούς (εννοεί όσους θέλουν να διαπραγματευτεί τους δασμούς). Θα γίνουν δίκαιες συμφωνίες με όλους».
Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο αμερικανικό μέσο Breitbart, υπογράμμιζε πως «η Ευρώπη θα έρθει σε μία εμπορική συμφωνία win-win με την Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, μία συμφωνία που θα είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την ΕΕ».