Συγκινητικές στιγμές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ολομέλεια αποχαιρέτησε το βράδυ της Τετάρτης (29/1) τη Βρετανία αφότου υπερψήφισε με 621 ψήφους υπέρ και 49 κατά τη συμφωνία του Brexit. 

O ανταποκριτής της ΕΡΤ Γιώργος Συριόπουλος κατέγραψε τα όσα συνέβησαν και τα μετέφερε και μέσω του προφίλ του στο facebook.

Περιγράφει: 

Μια ιστορική, όσο και «τραγική» συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απόψε στις Βρυξέλλες. Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκδίδοντας με την υπογραφή τους ένα διαζύγιο μετά από 47 χρόνια γάμου.

Τραγικές φιγούρες οι Βρετανοί ευρωβουλευτές. Καθένας και μια διαφορετική φωνή, σε τόνο, σε στόχο, σε μήνυμα. Συγκινητικές οι εκκλήσεις των Σκωτσέζων… «Δεν θελουμε να φύγουμε». «Θα επανέλθουμε». Οι λίγοι προευρωπαίοι Βρετανοί εστιάζουν στην ανάγκη μιας στενής σχέσης την «επόμενη μέρα». Οι brexiteers μιλούν για ιστορική νίκη και λύτρωση από τα δεσμά της ευρωγραφειοκρατίας. Οι υπόλοιποι απλά συγκινημένοι. Άλλοι συνειδητά, άλλοι ασυνείδητα καθώς κανείς δεν είχε πιστέψει ότι θα έρθει αυτή η αποφράδα ημέρα για την Ευρωβουλή. Η ημέρα που ο πλέον δημοκρατικός θεσμός της Ένωσης επικυρώνει για πρώτη φορά στην ιστορία της τη …σμίκρυνσή της. Δεν το λες και επιτυχία της προεδρίας Γιούνκερ. Το λες και πρόκληση σύγκρουσης με την Ιστορία για την προεδρία Φον Ντερ Λάιεν.

https://www.facebook.com/george.syriopoulos/videos/10157726248844627/?t=1

Τα ζεστά λόγια του Μπαρνιέ δεν ήταν αρκετά για να καταλαγιάσουν τον πόνο που όλοι νιώσαμε απόψε. Ο ίδιος απέκτησε ρόλο διαπραγματευτή που κατάφερε να ισορροπήσει με αντιθέσεις, αντιφάσεις και άγνωστες διαδρομές. Μόνο τα λευκά μαλλιά του μας πηγαίνουν χρόνια πίσω. Όταν κι ο ίδιος τον Γενάρη του 1973 υποδεχόταν την είσοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίας και της Ισλανδίας ως μέλη της ΕΟΚ κατά την πρώτη διεύρυνσή της. Παρότι προέρχεται από τη χώρα που είχε ανακόψει αρχικώς την ένταξη της Βρετανίας, ο Μπαρνιέ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων όσο καλύτερα μπορούσε. Σε διαρκή αθόρυβη διαπραγμάτευση με τρεις βετεράνους πρωθυπουργούς και εκατοντάδες γραφειοκράτες.

Δεν έχω ζήσει πιο συγκινητική στιγμή στην αίθουσα της Ευρωβουλής τα 35 χρόνια που… συχνάζω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος (621 από τους 683 παρόντες ευρωβουλευτές υπερψήφισαν τη συμφωνία αποχώρησης) οι Σκοτσέζοι βουλευτές κρατήθηκαν χέρι-χέρι και τραγούδησαν το «Auld Lang Syne ». Ένα τραγούδι που ακούγεται την παραμονή της πρωτοχρονιάς αλλά γνωστό και από τον πόλεμο καθώς σηματοδοτεί την ενότητα ενόψει των επικείμενων δυσκολιών.

Για τους πολύ αισιόδοξους πάντως, η Συνθήκη εκτός από το άρθρο 50 διαθέτει και το άρθρο 49 που θα επέτρεπε την επανεισδοχή της Βρετανίας στην Ένωση σε επόμενη φάση.

Προσώρας … η Μάγχη χωρίζεται με σύνορα από δάκρυα.