Σε εξέλιξη είναι η έκτακτη συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου για το Brexit.

“Η συμφωνία αποτελεί ένα «νέο τρόπο να πάμε μπροστά» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση” είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά την έναρξη της ιστορικής συνόδου.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να «ενωθούν και να ενώσουν τη χώρα» και να εγκρίνουν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ψηφοφορία «ιστορική ευκαιρία» να «υλοποιήσουμε το Brexit» και να «επιτρέψουμε στη χώρα να πάει μπροστά» τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ακόμη πως οποιαδήποτε αναβολή του Brexit θα ήταν «δαπανηρή και καταστροφική».

«Μια νέα αναβολή θα ήταν άχρηστη, δαπανηρή και καταστροφική», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, 12 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία διαζυγίου.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει καταθέσει προς συζήτηση δύο προτάσεις: η πρώτη ζητά την έγκριση του σώματος για τη νέα συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον, και η δεύτερη ζητά την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Τη δεύτερη πρόταση αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση προς έγκριση από το Σώμα, μόνο σε περίπτωση που απορριφθεί η πρώτη πρόταση.

Στη δεύτερη αυτή πρόταση, οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, προτείνουν τροπολογία που ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εάν η συμφωνία δεν κερδίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, τότε οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω στην τροπολογία των Κάιλ-Γουίλσον,και η οποία εάν εγκριθεί, θα ζητά από την κυβέρνηση να θέσει στην επιλογή των πολιτών οποιουδήποτε όρους για το Brexit.

Μία ακόμη τροπολογία προτείνει ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, την οποία χαρακτηρίζει ως «ασφαλιστική δικλείδα» στο νόμο Μπεν – που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στο Brexit, εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι ακόμη και εάν σήμερα, το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Τη συγκεκριμένη τροπολογία υπογράφουν μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης που διαγράφηκαν, Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκοκ.

Σε επιστολή του, ο Λέτουιν εξηγεί ότι σκοπεύει να υπερψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρει ο πρωθυπουργός, ωστόσο αυτό που επιδιώκει με την τροπολογία είναι να παραμείνει ενεργός ο νόμος για την παράταση ως ασφαλιστική δικλείδα, μέχρις ότου επικυρωθεί ο νόμος για την αποχώρηση.

Προσθέτει ότι σε καμία περίπτωση δεν προτείνει την καθυστέρηση της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, απλά διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει κατά λάθος άτακτη έξοδος στις 31 Οκτωβρίου, εάν κάτι πάει στραβά στην έγκριση του νομοσχεδίου αποχώρησης.

Οι βορειοϊρλανδοί σύμμαχοι του Μπόρις Τζόνσον θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν αυτήν την τροπολογία. “Θα το εξετάζουμε αυτό επισταμένως”, δήλωσε ο Νάιτζελ Ντοντς, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), στο ραδιόφωνο του BBC όταν ρωτήθηκε αν το κόμμα του είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει την τροπολογία που εισηγήθηκε ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Ολίβερ Λέτουιν.

Το κόμμα DUP έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας λόγω των τελωνειακών συνεπειών της για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθεί έως την τελευταία στιγμή να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 320 ψήφων (εφόσον όλοι οι βουλευτές ψηφίσουν) ώστε η συμφωνία του να κόψει το νήμα και η χώρα να βγει με συντεταγμένο τρόπο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.