Δικαστήριο στη Σκωτία έκρινε ότι δεν πρέπει να κλείσει το Βρετανικό κοινοβούλιο, μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες.

Ήδη άρχισε  μάχη μεταξύ των πολέμιων και των υπέρμαχων της εξόδου της χώρας από την ΕΕ -έστω και χωρίς συμφωνία.
Το σχέδιο του Τζόνσον να εμποδίσει τους βουλευτές να βάλουν φρένο στην προς ένα άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου έχει προκαλέσει θύελλα οργής στη χώρα.

Και παρότι ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι η κίνησή του δεν έχει καμία σχέση με το διαζύγιο της χώρας από την ΕΕ, οι ενέργειές του κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, έστω κι αν είναι νόμιμες από τεχνικής άποψης.

Ανάλογες προσφυγές κατά της ενέργειας του Μπόρις Τζόνσον έχουν κατατεθεί στο Λονδίνο και στο Μπέλφαστ.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην αγωγή της Τζίνα Μίλερ ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης για την αποτροπή της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

«Υποσχέθηκα ότι, εάν ο πρωθυπουργός αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να εμποδίσει μέλη του να αντιταχθούν στα σχέδια για το Brexit, θα προσφύγω στην δικαιοσύνη κατά της ενέργειάς του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το κίνητρο του πρωθυπουργού στην επιδίωξη αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι να παρακάμψει ένα κυρίαρχο κοινοβούλιο που είναι αντίθετο με την πολιτική του», εξηγεί στο κείμενο ο πρώην πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος.

«Αν κοιτάξω προς τα πίσω στην βρετανική ιστορία, δεν μπορώ να φαντασθώ τον κ. Ντιζραέλι, τον κ. Γλάντστοουν, τον κ. Τσόρτσιλ ή την κα. Θάτσερ, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές τους, να λένε ας παραμερίσουμε το κοινοβούλιο όσο εφαρμόζουμε αυτήν την δύσκολη πολιτική, με την οποία μέρος του κόμματός τους διαφωνεί», είχε δηλώσει ο Τζόν Μέιτζορ τον Ιούνιο κατά την διάρκεια ομιλίας του

ΠΗΓΗ: BBC – ΑΠΕ