Με τον νέο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρο Ρουσόπουλο συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο κ. Τασούλας συνεχάρη τον κ. Ρουσόπουλο για την εξαιρετικά τιμητική για την Ελλάδα εκλογή του στον ευρωπαϊκό οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Κατά τη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ενόψει και των επερχόμενων Ευρωεκλογών, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού ιδεώδους, με βάση τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δύο προτεραιότητες της προεδρίας του Ρουσόπουλου 

Επίσης, ο κ. Ρουσόπουλος σήμερα παρουσίασε στη Βουλή τις δύο προτεραιότητες της προεδρίας του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος: δηλαδή, τη διαμόρφωση μιας συνθήκης για την τεχνητή νοημοσύνη και τη δημιουργία μεγαλύτερης «ορατότητας» για το έργο και την δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Ρουσόπουλος ενημέρωσε σχετικά της συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και ανέδειξε τις σταθερές προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως είναι το κράτος Δικαίου, το Κυπριακό και η Ουκρανία, υπογράμμισε ωστόσο ότι οι πρωτοβουλίες της προεδρίας του θα επικεντρωθούν, πιο συγκεκριμένα, σε δύο σημεία:

- Η μία είναι να διαμορφωθεί μια νέα Συνθήκη -η οποία ήδη έχει ξεκινήσει- που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν για τη Δημοκρατία και δη για την αυτονομία από την αλόγιστη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Κι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος: «Καλοδεχούμενη βεβαίως η τεχνολογική εξέλιξη, αλλά θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια σε συνεργασία και με τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, όχι μόνο με τα κράτη, έτσι ώστε να μην κινδυνεύει αυτό που ονομάζεται αυτονομία των πολιτών».

- Η δεύτερη προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ορατότητα για το τι πραγματικά είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του διότι μία εβδομάδα μετά την εκλογή του, από κει που η Ελλάδα ήταν στην 43η θέση από άποψη ενδιαφέροντος των πολιτών της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, ήταν στην 3η θέση.