Σε μια κίνηση με σαφές πολιτικό (αλλά και τεχνολογικό) αποτύπωμα, η Βουλή προχωρά στην εγκατάσταση νέου ψηφιακού συστήματος ελέγχου χρόνου ομιλίας.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος, Νικήτας Κακλαμάνης, στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το νέο σύστημα θα είναι σε λειτουργία από το φθινόπωρο, έπειτα από πιλοτικές δοκιμές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πρόκειται για μια παρέμβαση που στόχο έχει να επαναφέρει την τάξη στη λειτουργία του ελληνικού Κοινοβουλίου, θέτοντας «κόφτη» τόσο στο μικρόφωνο όσο και στην τηλεοπτική εικόνα όσων παραβιάζουν τα χρονικά όρια.

Το μέτρο κρίνεται επιβεβλημένο από πολλούς, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εντάσεις στην Ολομέλεια και, κυρίως, τις επαναλαμβανόμενες υπερβάσεις από την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής έχει, κατά κοινή ομολογία, μετατρέψει την πολιτική ρητορική σε μονόπρακτο θεάτρου, καταλαμβάνοντας επί μακρόν το βήμα και συχνά αγνοώντας τις προειδοποιήσεις περί χρόνου. Τελευταίο και ενδεικτικό επεισόδιο, η ομιλία της που ξεπέρασε το… οκταπλάσιο!

«Αν κάποιος δεν εμπιστεύεται τον πρόεδρο της Βουλής είναι εκ προοιμίου προσβλητικό. Αν έχει υπάρξει, όμως, και πρώην πρόεδρος της Βουλής, είναι εξόχως ενοχλητικό και έχει ταπεινά κίνητρα. Η κυρία Κωνσταντοπούλου επιθυμεί προνομιακή πρόσβαση σε σχέση με τους υπόλοιπους 299 βουλευτές», είπε (ορθότατα) ο κ. Κακλαμάνης. «Νομίζει ότι αποτελεί κάτι διαφορετικό και κάτι ανώτερο. Τη Δευτέρα μίλησε 41 λεπτά αντί για 5 που δικαιούται, περισσότερο από το οκταπλάσιο».

Ακόμα πιο ανησυχητικό για το κλίμα στη Βουλή ήταν το γεγονός ότι κατά την ίδια ομιλία η κ. Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε φραστικά στη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, με χαρακτηρισμούς (περί χούντας) που προκάλεσαν αποδοκιμασίες ακόμα και από τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης.

Η απόφαση του προέδρου της Βουλής για την τεχνολογική παρέμβαση ερμηνεύεται από πολλούς ως μια προσπάθεια να επιβληθεί στοιχειώδης πειθαρχία στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, αλλά και να προστατευθεί η εικόνα του σώματος προς τα έξω. «Δεν είναι δυνατόν κάθε συνεδρίαση να καταλήγει σε παρωδία, με κάποιους να αγνοούν επιδεικτικά τους κανόνες, και την τηλεοπτική κάλυψη να τους μετατρέπει σε πρωταγωνιστές θεάματος», σημειώνει κυβερνητική πηγή.

Κάμερες… αλλού

Το σύστημα που θα εγκατασταθεί δεν θα περιορίζεται μόνο στον ήχο. Για πρώτη φορά προβλέπεται διακοπή και της τηλεοπτικής εικόνας από τη Βουλή, όταν κάποιος ξεπερνά το χρονικό όριο ή προβαίνει σε επιθετικές παρεκτροπές. Με άλλα λόγια, η κρατική τηλεοπτική κάλυψη θα αποστρέψει… τις κάμερές της από εκείνους που μετατρέπουν το βήμα σε εργαλείο πολιτικής υπερέκθεσης. «Η δημόσια εικόνα της Βουλής δεν μπορεί να γίνει δούρειος ίππος της μικροπολιτικής ή του προσωπικού μάρκετινγκ», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής σε πηγαδάκι με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Η κίνηση αυτή δεν στερείται σημειολογικής διάστασης. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ως πρώην πρόεδρος της Βουλής, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για εργαλειοποίηση του κανονισμού και ερμηνείες που εξυπηρετούν προσωπικές πολιτικές ατζέντες. «Οσο και να αναζητά κάποιος ρόλο στην πολιτική σκηνή, δεν μπορεί να μετατρέπει τον θεσμικό λόγο σε προσωπικό σόου», σχολίασε βουλευτής της αντιπολίτευσης, με αναφορά στη στάση της επικεφαλής της Πλεύσης.

Το γεγονός ότι το νέο σύστημα δεν θα μπορεί να παρακαμφθεί από την προεδρία της συνεδρίασης –καθώς θα είναι αυτοματοποιημένο και προγραμματισμένο– δημιουργεί και ένα προηγούμενο αντικειμενικότητας. Θα ισχύει για όλους ανεξαιρέτως, κλείνοντας το μικρόφωνο με βάση το ρολόι και όχι με βάση την πολιτική ισχύ ή ανοχή του εκάστοτε προεδρεύοντος.

Από πολλές πλευρές διατυπώνεται η άποψη ότι το μέτρο έρχεται με καθυστέρηση, καθώς τα περιστατικά κατάχρησης χρόνου και φραστικών παρεκτροπών πληθαίνουν, ιδίως μετά τις τελευταίες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, αν εφαρμοστεί όπως σχεδιάζεται, ενδέχεται να αποτελέσει την αρχή για μια νέα εποχή κοινοβουλευτικής πειθαρχίας – με λιγότερες «μονολογίες χωρίς όρια» και περισσότερη ουσία.

Η Βουλή, λοιπόν, καλείται να προστατεύσει το κύρος της, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται μέσα από έναν θεσμικό διάλογο και όχι από μια «τηλεοπτική παράσταση». Αν κάτι φανερώνει το συγκεκριμένο μέτρο, είναι πως, επιτέλους, ορισμένα «καπρίτσια» δεν θα έχουν πια χώρο στο βήμα. Ούτε ήχο. Ούτε εικόνα.