«Υπηρετούμε τις αξίες της ΕΕ διασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία και την ασφάλεια», επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο 4ο Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist.

Ειδικότερα, «Η διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας, όλων αυτών των κρατών που ωφελούνται από αυτό, είναι στην πραγματικότητα η διασφάλιση της δυνατότητας των λαών να κάνουν ελεύθερες επιλογές, απαλλαγμένες από εκβιασμούς» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης στο συνέδριο του Economist , στη συνεδρία με θέμα:

«Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης σε ταραγμένες εποχές - Τελευταίες ενεργειακές προτεραιότητες των ΗΠΑ για τη ΝΑ Ευρώπη - Συνέργειες και στρατηγικές συνεργασίες σε εξέλιξη».

«Στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο κάνουμε, ενώ φαίνεται να είναι μία η δουλειά για την ενέργεια, είναι μία δουλειά για την ελευθερία, είναι μία δουλειά για τη δημοκρατία, είναι μία δουλειά ουσιαστικά για να μπορούν οι πολίτες αυτών των χωρών να αποφασίζουν ελεύθερα για το μέλλον τους. 'Αρα υπηρετεί ήταν ένα βαθύτερο ηθικοπολιτικό σχέδιο και πρέπει να δείχνουμε τη διάσταση αυτή και πρέπει να την εξηγούμε και στην Ελλάδα, ότι αυτό είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύ σημαντικότερο και το οποίο έχει να κάνει με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις αξίες Ελλάδας, με τις αξίες τις οποίες υπηρετούμε. Και τις υπηρετούμε και με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία και την ασφάλεια και τα προνόμια που έχουμε σήμερα».

Ο στόχος της ενεργειακής αυτονομίας 

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς για τρία σημαντικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα , το σταθμό υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης, το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας και τον Διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου προς την Ιταλία και υπογράμμισε ότι αυτά τα έργα στοχεύουν στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Αυτό είναι ένα μάθημα, το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε, συμβαίνει ακόμα, αλλά ακόμα και εάν θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαμε να λύσουμε το θέμα της Ουκρανίας και σταματήσει ο πόλεμος, αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να θυμόμαστε για το μέλλον, γιατί δεν είναι κάτι το οποίο αποκλείεται να ξανασυμβεί» είπε ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο στόχο της Ελλάδας που πέρα από αυτόν της ενεργειακής αυτονομίας έχει θέσει ως προτεραιότητα και την καθαρή ενέργεια και πρόσθεσε:

«Αυτή είναι μία δεύτερη συζήτηση που πρέπει κάπως να παντρέψουμε πιο διαφορετικές προτεραιότητες, μία περιβαλλοντική προτεραιότητα αλλά και μία γεωπολιτική προτεραιότητα. Και φαίνεται εδώ, οτι υπήρχε καθαρή στρατηγική, αλλά και περιβαλλοντική σκέψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέλω να θυμίσω, ότι ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος - σε χρονική στιγμή που δεν ήτανε καθόλου δημοφιλής όλη αυτή η συζήτηση - ο οποίος μίλησε και την ανάγκη για καθαρή ενέργεια, μίλησε για την απανθρακοποίηση, μίλησε για την ανάγκη διαφοροποίησης του ενεργειακού μας μείγματος. Προφανώς για την προτεραιότητα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, αλλά και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Θεωρώ ότι η Αλεξανδρούπολη έχει αποκτήσει ένα καινούργιο ρόλο και μία καινούργια γεωπολιτική βαρύτητα, υπηρετώντας μία πραγματική αναγκαιότητα, την οποία έρχεται να καλύψει».

Κόμβος μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε όλο το πλέγμα των έργων των υποδομών, των οδικών και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, που θα μπορούν να αναδείξουν την Αλεξανδρούπολη ως κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, εξυπηρετώντας και τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και συνέχισε:

«Επομένως, όλο αυτό διαμορφώνει ένα πλαίσιο ολόκληρο, το οποίο θα μας επιτρέψει ουσιαστικά να αποθηκεύουμε και να μεταφέρουμε αέριο από μια διαφορετική όδευση, η οποία θα καλύπτει χώρες, οι οποίες υπέστησαν βαριά πλήγματα, εξαιτίας των συνθηκών του πολέμου στην Ουκρανία, όπως ήταν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μολδαβία. Και αυτό είναι που τις προστατεύει, τις θωρακίζει. Τους δίνει αυτονομία και εν τέλει τους δίνει μία μεγάλη πολιτική ευκαιρία να κάνουν αυτές οι χώρες μόνες τους τις επιλογές που θέλουν, χωρίς να εκβιάζονται από την αποστέρηση τόσο βασικών αγαθών όπως είναι η ενέργεια».

Geoffrey Pyatt: Η Ευρώπη ήταν πολύ πετυχημένη τα τελευταία δύο χρόνια με την προσπάθεια απεξάρτησή της από τη Ρωσία

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους του Γραφείου Ενεργειακών Πόρων του Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt, τόνισε:

«Η Ευρώπη ήταν πολύ πετυχημένη τα τελευταία δύο χρόνια με την προσπάθεια απεξάρτησή της από τη Ρωσία και αυτό ήταν λοιπόν εντυπωσιακό.... Η παραγωγή (υγροποιημένο αερίου) στην Αμερική, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Ευρώπης να απεξαρτηθεί ενεργειακά από την Ρωσία. Είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν θα έρθει ποτέ ξανά ως αξιόπιστος πάροχος ενέργειας και θεωρούμε ότι η ενεργειακή απεξάρτηση θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2027. Χρειάστηκε δυστυχώς ένας πόλεμος, η απώλεια τόσων ζωών, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό το επίπεδο προτεραιότητας στην Ευρώπη.

Όλοι εργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή και είναι μία μεγάλη ιστορία επιτυχίας και κυρίως για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και της Ελλάδας, που έπαιξε πολύ ηγετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια».

Ο κ. Pyatt υπενθύμισε τη συνεργασία που είχε ως πρέσβης στην Ελλάδα με την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές στο θέμα του σταθμού της Αλεξανδρούπολης, τον οποίο χαρακτήρισε ως "στρατηγικής σημασίας" και παράλληλα ως ένα "περιφερειακό πρότζεκτ" ενέργειας. Τόνισε ότι υπάρχουν συζητήσεις για την προμήθεια και μεταφορά cargo αερίου, το οποίο μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης μπορεί να φτάσει και μέχρι την Ουκρανία.

«Αυτό είναι το όραμα που στηρίζουμε, είναι ένα όραμα που συνδυάζεται με τους στόχους της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που θέλει να καταστήσει την Ελλάδα έναν ενεργειακό κόμβο για όλη την Ανατολική Ευρώπη» είπε ο κ. Pyatt .

Ο κ. Pyatt σημείωσε τα διάφορα ενεργειακά έργα που τρέχουν, ή θα τρέξουν, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, η ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο και με το Ισραήλ, «ώστε να δημιουργηθεί μία μεγάλη συνδεσιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που να βασίζεται στην καθαρή ενέργεια», η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία, κ.α.

«Η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, σε συνδιασμό με μία άλλη πτυχή της ιστορίας, δηλαδή η επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές είναι αξιοσημείωτη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» είπε ο κ. Pyatt και συνέχισε:

«Χαιρετίζω το όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και όλης της ομάδας, εκτιμώ ιδιαίτερα τον κ. Σκυλακάκη και πριν από αυτόν τον κ. Σκρέκα και όλους όσους εμπλέκονται στην επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και τη δουλειά που έγινε σε κρατικό επίπεδο στην Ελλάδα. Έχω μιλήσει με τον κύριο Τζιτζικώστα πολλές φορές σχετικά με το όραμα που και αυτό που θέλει για τη Κεντρική Μακεδονία, αλλά και για τα πρότζεκτ που υπάρχουν στον κόλπο της Θράκης».