Το τρίπτυχο ισχυρού τουρισμού, ανάκαμψης των επενδύσεων και πολιτικής σταθερότητας αποτελεί τη βάση για να συνεχίσει η ελληνική οικονομία να υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Bank of America.

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα και θα κυμανθεί μεταξύ 1,2% και 1,7% σε ετήσια βάση για την επόμενη διετία, ενώ για την ευρωζώνη ο αντίστοιχος θα είναι μεταξύ 0,6% και 0,8%.

Εκτός ενός συγκλονιστικού και μη προβλέψιμου απροόπτου οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας αναμένουν ότι το χρέος θα υποχωρήσει χαμηλότερα από το 160% του ΑΕΠ στα τέλη του 2024, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε μια θετική «τροχιά» αναθεώρησης της πιστοληπτικής της ικανότητας από το 2013 και τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται πλέον, μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα, από την επενδυτική τόσο από τον οίκο Fitch, όσο και από τη Standard & Poor's. Λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα των αξιολογήσεων των οίκων και τις προοπτικές για την Ελλάδα, ο πρώτος που θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα ενδέχεται να είναι η Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου.

Φροντίζει, βέβαια, να σημειώσει ότι δεν είναι όλα ρόδινα για την ελληνική οικονομία καθώς συνεχίζει να έχει υψηλό έλλειμμα αλλά και χρέος, αλλά θα υπάρξει συνέχεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το πιθανότερο το φθινόπωρο, θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη του spread των ελληνικών ομολόγων αλλά και εισροές 16 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό, δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο 74 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία, εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΚΤ. Σημειώνεται, όμως, στην έκθεση ότι το να εισέλθει η Ελλάδα στους βασικούς δείκτες ομολόγων χρειάζεται επενδυτική βαθμίδα από περισσότερο από έναν οίκο, όπως τονίζει. Άρα οι εισροές αυτές αφορούν περισσότερο το 2024 παρά το τρέχον έτος.

Έχοντας περάσει μία μεγάλη περίοδο μεγάλων δυσκολιών η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε καλή πορεία, τονίζεται στην έκθεση και αν διαρθρωτικά παραμένει σε ορισμένα σημεία αδύναμη – λόγω επικέντρωσης σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, που είναι αρκετά ασταθείς- έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο. Στα θετικά η ισχυρή πορεία του τουρισμού και φυσικά η εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική θα επιβαρύνει τη ζήτηση αλλά τα ελληνικά νοικοκυριά και οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν υψηλή μόχλευση και η μετακύλιση των επιτοκίων στην πραγματική οικονομία είναι πιθανό να παραμείνει αρκετά εύρυθμη και ομαλή.

Η BofA σημειώνει ότι οι τρεις βασικοί παράγοντες που στηρίζουν την ανάπτυξη είναι:



η ισχυρή ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες το καλοκαίρι,
η συνέχιση της κρίσιμης ανάκαμψης των πάγιων επενδύσεων των ελληνικών εταιρειών (από τα χαμηλά επίπεδα που καταγράφηκαν μέχρι την πανδημία) και
η ενισχυμένη πολιτική σταθερότητα που θα διατηρήσει, την ευθυγραμμισμένη, με την ΕΕ, δημοσιονομική πολιτική σε ένα καλό δρόμο.

Πηγή: businessdaily.gr