Η Τουρκία πλησιάζει σε μια απόφαση να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ το αργότερο μέχρι τον επόμενο μήνα, αφήνοντας έτσι μόνο τη Σουηδία εκτός της Συμμαχίας, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα με γνώση της υπόθεσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι κοντά στο συμπέρασμα ότι τα βήματα που έλαβε το Ελσίνκι για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Άγκυρας για την ασφάλεια ήταν αρκετά για να επικυρώσει το τουρκικό κοινοβούλιο την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αναφέρουν πηγές στο πρακτορείο.
Η ανακοίνωση μπορεί να γίνει πριν το κοινοβούλιο διακόψει τις εργασίες του στα μέσα Μαρτίου ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
“Αντιμετωπίσαμε τις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία”, δήλωσε την Πέμπτη η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάννα Μάριν. “Εναπόκειται σε δύο χώρες, την Τουρκία και την Ουγγαρία, να το επικυρώσουν. Αναμένουμε και περιμένουμε να επικυρώσουν τις αιτήσεις μας το συντομότερο δυνατό”.
Το καθεστώς της Σουηδίας, στο μεταξύ, παραμένει αβέβαιο. Η Σουηδία πιέζει να ενταχθεί στη Συμμαχία μαζί με τη Φινλανδία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, αλλά ο Ερντογάν έχει μπλοκάρει την πρόταση λόγω της υποτιθέμενης υποστήριξης του σκανδιναβικού έθνους σε Κούρδους μαχητές.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας επιδεινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αφού διαδηλωτές στη Στοκχόλμη εμφάνισαν ανάποδα ένα ομοίωμα του Ερντογάν και ένας ακροδεξιός ακτιβιστής έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου. Η κυβέρνηση της Σουηδίας πρότεινε αυτή την εβδομάδα έναν νέο νόμο για την απαγόρευση δραστηριοτήτων που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις.
Η Φινλανδία και η Σουηδία συνεχίζουν να δηλώνουν ότι επιδιώκουν να ενταχθούν στο μπλοκ μαζί. “Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα – η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση μαζί, είναι προς το συμφέρον όλων να ενωθούμε”, είπε η Μάριν.
Η σκληρή στάση του Ερντογάν απέναντι στη Σουηδία μπορεί να έχει ως κίνητρο να εδραιώσει την υποστήριξη των συντηρητικών και εθνικιστών ψηφοφόρων του στις επερχόμενες εκλογές, σημειώνει το Bloomberg.
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη άρνηση του Τούρκου προέδρου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οριστικοποίηση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αναφέρει.