Το BBC παραθέτει τα έξι ακραία καιρικά φαινόμενα φέτος σε όλο τον κόσμο, βάζοντας στην 2η θέση τις φωτιές στην Ελλάδα.

Φωτιές, πλημμύρες, τυφώνες, καύσωνες, κατακλυσμιαίες βροχές «σάρωσαν» το βόρειο ημισφαίριο το καλοκαίρι, προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία στους επιστήμονες.

Καύσωνας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τον θερμότερο Ιούνιο βίωσε το Ηνωμένο Βασίλειο με ρεκόρ θερμότητας να σημειώνεται στο 74% των περιοχών της χώρας. Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν σε 72 από τις 97 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου όπου συλλέγονται δεδομένα θερμοκρασίας.

Φωτιές στην Ελλάδα

Από 1-25 Ιουλίου οι ελληνικές πυρκαγιές απελευθέρωσαν ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ήταν η μεγαλύτερη ποσότητα για κάθε πυρκαγιά του Ιουλίου που έχει καταγραφεί στη χώρα και όσο εκπέμπει το Λονδίνο, μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου, σε σχεδόν δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019.

Μέχρι το τέλος του μήνα, οι επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution - η οποία εξετάζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα - είχαν αναλύσει τα δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καύσωνες θα ήταν «πρακτικά αδύνατοι» χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Τυφώνας Ντόκσουρι

Με εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητούν απεγνωσμένα ανακούφιση από τη ζέστη, στις 26 Ιουλίου, καταρρακτώδεις βροχές που έσπασαν ρεκόρ και σφοδροί άνεμοι έπληξαν την Κίνα και τις Φιλιππίνες.

Ο τυφώνας Ντόκσουρι σφυροκόπησε πόλεις και ακτές στην Ανατολική Ασία για μια εβδομάδα προκαλώντας 15 δισ. δολάρια οικονομικές απώλειες.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν καθώς οι άνεμοι έφτασαν τα 240 χλμ την ώρα. Στο Πεκίνο, η ποσότητα της βροχής που έπεσε έσπασε ένα ρεκόρ 140 ετών. 

Πυρκαγιές στη Χαβάη

Στις 8 Αυγούστου, το νησί Μάουι στη Χαβάη βρέθηκε αντιμέτωπο με μια φονική πυρκαγιά η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 388 νεκροί ή αγνοούμενοι και μεγάλες υλικές καταστροφές.

Φωτιές στον Καναδά

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Αυγούστου, η Βρετανική Κολομβία πλήττεται από τις χειρότερες πυρκαγιές οι οποίοι είχε ξεσπάσει ασυνήθιστα νωρίς στον ανατολικό Καναδά. Δεκαπέντε χιλιάδες νοικοκυριά προχώρησαν σε εκκένωση.

Μέχρι στιγμής 37,8 εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν καεί σε ολόκληρο τον Καναδά - μια έκταση μεγαλύτερη από την πολιτεία της Νέας Υόρκης ή την Αγγλία. Τουλάχιστον 1.000 πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε με τη χώρα να ζει τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ.

Πλημμύρες στην Καλιφόρνια

Στις 21 Αυγούστου, η Καλιφόρνια, μια πολιτεία των ΗΠΑ που συνήθως καίγεται, βίωσε την πρώτη τροπική καταιγίδα της εδώ και 84 χρόνια.

Η καταιγίδα Χίλαρι έθεσε 26.000.000 ανθρώπους στην πολιτεία σε κίνδυνο πλημμύρας, ενώ 25.000 νοικοκυριά στο Λος Άντζελες έχασαν ρεύμα καθώς η καταιγίδα πέρασε από την πόλη και προκάλεσε αστραπιαίες πλημμύρες.