Αύξηση στον τουρισμό προβλέπει για το 2025 ο σύνδεσμος των επιχειρήσεων του κλάδου, με βάση την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας και την είσοδο τουριστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βρετανία.
Η πορεία του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης στις κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού αναμένεται το 2025 να κυμανθεί -σε πραγματικούς όρους- στα ίδια ή ελαφρά υψηλότερα επίπεδα (περί το +1%) σε σχέση με το 2024, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) «Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις χώρες προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα».
Μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται στο ΑΕΠ των ΗΠΑ (περί το +2%) και κυρίως στο ΑΕΠ των γειτονικών βαλκανικών χωρών (περί το +3%), εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στον οδικώς εισερχόμενο τουρισμό. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2%, γεγονός που πιθανά θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε μείωση των επιτοκίων. Παρά τις σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις, οι τιμές προϊόντων πετρελαίου, που επηρεάζουν καθοριστικά το κόστος των μεταφορών, παραμένουν υπό έλεγχο.
Συνεπώς, με βάση την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου και εκτός απροόπτου, το μακροοικονομικό περιβάλλον το 2025 αναμένεται να επιδράσει μάλλον θετικά στη ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.
Σημαντικότερη αβεβαιότητα ως προς τις οικονομικές εξελίξεις διεθνώς, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, αποτελεί ο βαθμός και η ταχύτητα υλοποίησης της εξαγγελθείσας μακροοικονομικής και εμπορικής πολιτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και οι διεθνείς επιπτώσεις τους. Ειδικότερα, η περαιτέρω ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών επηρεάζεται από αυτές τις ενδεχόμενες «αντισυμβατικές» πολιτικές, στο βαθμό που θα αφορούν την ΕΕ-20 και ιδιαίτερα τη Γερμανία, είτε άμεσα είτε έμμεσα πχ μέσω υποτίμησης του Γιουάν.
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένουν ευάλωτες ως προς την εξέλιξη της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία και τη Γερμανία και των επιπτώσεών τους στα δημόσια οικονομικά και στην ανάπτυξη των χωρών αυτών, καθώς και από την αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Για δύο από τις τρεις σημαντικότερες αγορές μας από πλευράς εσόδων, τις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο, η αναμενόμενη αύξηση της διαφοράς επιτοκίων μεταξύ δολαρίου και αγγλικής λίρας αφενός και ευρώ αφετέρου, αναμένεται να οδηγήσει σε ανατίμηση των δυο αυτών νομισμάτων έναντι του ευρώ, ευνοώντας την προσέλκυση τουριστών από τις χώρες αυτές.
Με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, δήλωσε σχετικά: «Οι οικονομικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στις κύριες χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας έχουν άμεσες επιπτώσεις στην τουριστική ζήτηση. Η συνεχής παρακολούθηση των μακροοικονομικών εξελίξεων και προοπτικών κρίνεται απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση των αλλαγών και την πραγματοποίηση διορθωτικών κινήσεων.
Ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα, βιωσιμότητα και προσαρμογή αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να διατηρήσει ο ελληνικός τουρισμός την ισχυρή του θέση στην παγκόσμια τουριστική αγορά, εν μέσω ενός ασταθούς και μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος».
Η Ελλάδα εισέπραξε από τον εισερχόμενο τουρισμό από τις χώρες της ζώνης του ευρώ περίπου 9,1 δισ. ευρώ το 2023 (43% του συνόλου των εσόδων, περιλαμβανομένων αυτών από την κρουαζιέρα).
Οι εισπράξεις από τη ζώνη του ευρώ τους έντεκα πρώτους μήνες του 2024 ανήλθαν σε 9,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά +3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2023, ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις από τα αεροδρόμια των χωρών της Ευρωζώνης για το σύνολο του 2024 παρουσίασαν αύξηση 9,0% σε σχέση με το 2023.
To 2025, εκτιμάται αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1,2% (ΔΝΤ: 1,2%), από 0,7% το 2024 (ΔΝΤ: 0,8%). Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί το 2025 κατά 1,1%, έναντι 0,7% το 2024.