Με αμείωτη ένταση συνεχίζει τη δράση του το ψηφιακό έγκλημα, με τις κυβερνοεπιθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο να αυξάνονται κατά 42% το 1ο εξάμηνο του 2022. Η έκθεση “Cyber Attack Trends: 2022 Mid-Year Report” της Check Point Research επισημαίνει ότι πλέον οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν εδραιωθεί ως όπλο κρατικού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της νέας μεθόδου ransomware “Country Extortion” και του χακτιβισμού, που συνδέεται με κρατικά θέματα.
“Ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κατά το 1ο εξάμηνο του 2022. Ο αντίκτυπoς του στον κυβερνοχώρο ήταν δραματικός τόσο σε έκταση, όσο και σε κλίμακα”, αναφέρει η εταιρεία. Οι αναλυτές της εντοπίζουν τεράστια αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανισμών σε όλους τους τομείς και όλες τις χώρες φέτος.
“Δυστυχώς, αυτό θα επιδεινωθεί, ειδικά με το ransomware να αποτελεί πλέον την υπ’ αριθμόν ένα απειλή για τους οργανισμούς. Ωστόσο, με τη σωστή τεχνογνωσία, στρατηγική και λύσεις κυβερνοασφάλειας, οι εταιρείες είναι σε θέση να αποτρέψουν τις επιθέσεις”, τονίζει η εταιρεία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το ransomware θα γίνει ένα πολύ πιο πολυδιασπασμένο οικοσύστημα, ενώ ήδη οι ομάδες ransomware έχουν γίνει πιο δομημένες και λειτουργούν όπως οι κανονικές επιχειρήσεις, με καθορισμένους στόχους για να χτυπήσουν.
“Θα πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από την ομάδα ransomware Conti, της οποίας το μέγεθος και η δύναμη συγκέντρωσαν υπερβολική προσοχή, γεγονός που οδήγησε στην πτώση της. Στο μέλλον, πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν πολλές μικρές-μεσαίες ομάδες αντί για λίγες μεγάλες, ώστε να κρύβονται πιο αποτελεσματικά σε κοινή θέα”, τονίζει στην ανάλυσή της η Check Point Research.
Αλυσίδες μόλυνσης
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι και το 2ο εξάμηνο του έτους θα επικρατήσουν περισσότερο διαφοροποιημένες αλυσίδες μόλυνσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
“Λόγω της εφαρμογής των μακροεντολών διαδικτύου, που έχουν αποκλειστεί από προεπιλογή στο Microsoft Office, οι πιο εξελιγμένες οικογένειες κακόβουλου λογισμικού θα επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων αλυσίδων μόλυνσης, με διαφορετικούς τύπους αρχείων που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης για την αποφυγή εντοπισμού”, είναι η εκτίμηση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας.
Περί χακτιβισμού
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, ο χακτιβισμός θα συνεχίσει να εξελίσσεται και οι ομάδες χακτιβιστών θα συνεχίσουν να ευθυγραμμίζουν τις επιθέσεις τους με την ατζέντα του κράτους επιλογής τους, ιδίως καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Επίσης, αναμένεται συνέχιση των επιθέσεων σε αποκεντρωμένα δίκτυα blockchain με αναμενόμενες πρώτες επιθέσεις στο Metaverse. “Με σημαντικά περιστατικά που σχετίζονται με πλατφόρμες blockchain, αναμένουμε να συνεχείς προσπάθειες από χάκερς να παραβιάσουν και να υποκλέψουν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης. Επιπλέον, θα δούμε αρχικές επιθέσεις στο Metaverse, που θα εκμεταλλεύονται ευπάθειες έξυπνων συμβολαίων”, καταλήγει η έκθεση “Cyber Attack Trends: 2022 Mid-Year Report”.
Πηγή: sepe.gr