Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι ο ηγέτης της Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε, ανέφερε το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης Amaq σε ένα ηχητικό μήνυμα, μετά την αμερικανική επιδρομή του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.
Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν είχε προβεί σε ανακοινώσεις έως σήμερα. Όρισε ως διάδοχο τον Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι.
Ο Αϊμέν αλ Ταμίμι, ένας ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Σουόνσι, με ειδικότητα στο Ισλαμικό Κράτος, επισήμανε ότι το όνομα αυτό είναι άγνωστο, θα μπορούσε, ωστόσο, να πρόκειται για έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που ονομάζεται Χατζ Αμπντάλα, τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε κατονομάσει μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Μπαγκντάντι.
«Θα μπορούσε να είναι κάποιος που γνωρίζουμε, ο οποίος έχει πιθανόν μόλις πάρει το νέο του όνομα» εξήγησε ο Ταμίμι.
Επιπλέον, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος επιβεβαιώνει ότι ο εκπρόσωπός του Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ σκοτώθηκε, ενώ υπόσχεται εκδίκηση για τον θάνατο του αρχηγού του, ζητώντας από τους υποστηρικτές του να δηλώσουν πίστη στον νέο ηγέτη του.
“Ω, μουσουλμάνοι, ω, μουτζαχεντίν, στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους (…), θρηνούμε για τον διοικητή των πιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι”, αναφέρεται στο μήνυμα που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram.
Απευθυνόμενο προς τις ΗΠΑ, το Ισλαμικό Κράτος λέει: «Μην χαίρεστε με τον θάνατο του σεΐχη αλ Μπαγκντάντι».
Επιπλέον, στο ηχογραφημένο μήνυμα επαναλαμβάνεται η περσινή έκκληση του Μπαγκντάντι, που ζήτησε από τους υποστηρικτές του να απελευθερώσουν τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους.
Φόβοι για αντίποινα
Από τότε που αυτοανακηρύχθηκε το 2014 «χαλίφης» μιας περιοχής που απαριθμεί έως και 7 εκατομμύρια κατοίκους, από το Ιράκ στη Συρία, ο αρχηγός της τζιχαντιστικής οργάνωσης έγινε ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο.
Ο θάνατός του ανακοινώθηκε πολλές φορές, εσφαλμένα: όλες οι απόπειρες εξουδετέρωσης αυτού του Ιρακινού, ηλικίας 48 ετών, έπεσαν στο κενό, καθώς ο ιμάμης ζούσε και κινείτο στο σκοτάδι.
Ο διάδοχός του κληρονομεί μια τζιχαντιστική οργάνωση, που χρειάστηκε, μετά την πτώση του «χαλιφάτου» τον Μάρτιο και άλλων στρατιωτικών ηττών, να διαλυθεί σε μια πλειάδα παράνομων πυρήνων στη Συρία και το Ιράκ με την επικοινωνία μεταξύ τους να είναι δύσκολη, καθώς βρίσκονται σε χώρες που έχουν βυθιστεί στο απόλυτο χάος.
Ο νέος επικεφαλής των τζιχαντιστών θα πρέπει να διοικήσει τους περίπου 14.000 μαχητές που είναι διασκορπισμένοι στη Συρία και το Ιράκ και να προσεγγίσει τον νυν ηγέτη της Αλ Κάιντα, τον Αιγύπτιο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, επισήμανε χθες ο Ρας Τράβερς, ο αναπληρωτής διευθυντής του National Counterterrorism Center, του οργανισμού που επιβλέπει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας στις ΗΠΑ.
Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, σύμμαχοι της Ουάσιγκτον για χρόνια στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, εκφράζουν επίσης φόβους για αντίποινα της οργάνωσης μετά τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
«Αναμένουμε τα πάντα, ακόμα και επιθέσεις εναντίον φυλακών» είπε ο Μάζλουμ Αμπντί, διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, αναφερόμενος στα κέντρα κράτησης που ελέγχουν οι Κούρδοι, όπου βρίσκονται φυλακισμένοι χιλιάδες τζιχαντιστές.