H Χαμάς είναι μια από τις πλέον βαριά εξοπλισμένες οργανώσεις ανταρτών στον πλανήτη, που αντιμάχεται έναν πιο συμβατικό στρατό, εκείνον του Ισραήλ, συγκρίσιμο με εκείνον των ΗΠΑ και της Βρετανίας, εκτιμά ο Μάικλ Κλαρκ, Βρετανός καθηγητής που ειδικεύεται σε αμυντικά θέματα, πρώην διευθυντής του Royal United Services Institute και νυν αναλυτή ασφάλειας του βρετανικού δικτύου Sky News.,

Η Χαμάς, λέει, δεν διαθέτει τα τεθωρακισμένα του Ισραήλ για διάφορους λόγους, όπως ότι θα ήταν πολύ ορατός στόχος για τα ισραηλινά πυρά. Χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες και SUV, όπως τα Land Rover Discovery, στο πίσω μέρος των οποίων τοποθετούν όπλα όπως ένα οπλοπολυβόλο 30 χιλιοστών, που είναι λίαν ευέλικτα και με τα οποία οι ένοπλοί της προκαλούν μεγάλη καταστροφή.

Κι ενώ το Ισραήλ διαθέτει την αντιπυραυλική ασπίδα «Σιδηρούς Θόλος», η Χαμάς κατάφερε με τον πρωτοφανή αριθμό ρουκετών που εξαπέλυσε το Σάββατο να τον «τρυπήσει» με αποτέλεσμα να μείνουν απροστάτευτες πόλεις και οικισμοί του, που βρίσκονται στο βεληνεκές τους.

Η Χαμάς χρησιμοποιεί διάφορες εκδοχές των ιρανικής κατασκευής πυραύλων Fateh-110 εδάφους - εδάφους, που μπορούν να μεταφερθούν με οχήματα και να φέρουν κεφαλές βάρους έως και 500 κιλών, ενώ διαθέτει και αντιαρματικούς πυραύλους παρόμοιους με τους αμερικανικούς Stinger.

«Η Χαμάς είναι πολύ καλά εξοπλισμένη με διάφορα όπλα, που έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν», λέει ο Βρετανός καθηγητής. Στο ερώτημα πόσα μέλη διαθέτει η οργάνωση, απάντησε ότι έχουν υπολογιστεί παλαιότερα σε περίπου 10.000, αλλά «σε περιόδους ανάφλεξης μπορούν να κινητοποιήσουν πολλά άτομα. Άρα από τους 10.000 αφοσιωμένους στη Χαμάς ο αριθμός μπορεί να φθάσει στις 40.000 με 50.000».

Που βρίσκει τα όπλα της η Χαμάς;

Η Χαμάς εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική της επίθεση το περασμένο Σάββατο από τον θύλακο της πυκνοκατοικημένης Λωρίδας της Γάζας, μια στενή λωρίδα γης 360 τ. χλμ. με πενιχρούς πόρους.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι εδώ και σχεδόν 17 χρόνια αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο και το ερώτημα είναι πώς κατάφερε η Χαμάς να συγκεντρώσει ένα τέτοιο οπλοστάσιο. Η απάντηση σύμφωνα με ειδικούς είναι μέσω ενός συνδυασμού πονηριάς, αυτοσχεδιασμού, επιμονής και ενός σημαντικού εξωτερικού παράγοντα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Εγχειρίδιο της CIA «η Χαμάς προμηθεύεται τα όπλα της με λαθρεμπόριο, τα κατασκευάζει επί τόπου και λαμβάνει κάποια στρατιωτική υποστήριξη από το Ιράν».

Μολονότι οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ δεν έχουν βρει ακόμη αποδείξεις άμεσης εμπλοκής του Ιράν στις επιθέσεις του Σαββάτου, ειδικοί λένε ότι η Τεχεράνη είναι εδώ και χρόνια ο κύριος στρατιωτικός υποστηρικτής της Χαμάς, μεταφέροντας λαθραία όπλα στη Λωρίδα της Γάζας μέσω υπόγειων τούνελ ή με σκάφη που διαφεύγουν από τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό.

«Οι υποδομές των τούνελ της Χαμάς παραμένουν τεράστιες παρά τις προσπάθειες του Ισραήλ και της Αιγύπτου να τις υποβαθμίσουν», λέει στο αμερικανικό δίκτυο ο Μπιλάλ Σαάμπ, διευθυντής του Προγράμματος Άμυνας και Ασφάλειας του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής (ΜΕΙ) στην Ουάσιγκτον.

«Η Χαμάς έχει λάβει από το Ιράν όπλα που μεταφέρθηκαν λαθραία στη Λωρίδα της Γάζας μέσω τούνελ», συμπληρώνει ο Ντάνιελ Μπάιμαν, συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS). «Το Ιράν εφοδιάζει επίσης διά θαλάσσης τη Χαμάς με τους πιο προηγμένους βαλλιστικούς πυραύλους του με τη μορφή εξαρτημάτων προς συναρμολόγηση στη Γάζα», λέει ο Τσάρλς Λίστερ, συνεργάτης του MEI.

Αλλά το Ιράν έχει βοηθήσει τη Χαμάς και με την παροχή τεχνογνωσίας βοηθώντας την να δημιουργήσει το δικό της οπλοστάσιο. «Έχουμε ντόπια εργοστάσια για τα πάντα, για ρουκέτες με βεληνεκές 250 χλμ, 160χλμ και 10 χλμ. Έχουμε εργοστάσιο για οβίδες, για Καλάσνικοφ και τις σφαίρες τους. Κατασκευάζουμε τις σφαίρες με την άδεια των Ρώσων. Τα φτιάχνουμε στη Γάζα», δήλωσε ο Αλί Μπαράκα, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς που έχει την έδρα του στον Λίβανο στην αραβική υπηρεσία του Russia Today την Κυριακή.

Η σύνδεση με Ταλιμπάν

Αρκετές αναφορές υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούνται ακόμη και όπλα αμερικανικής κατασκευής από τη Χαμάς, τα οποία προμηθεύονται από το Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Το 2021, οι ΗΠΑ τερμάτισαν τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν και άφησαν ένα απόθεμα όπλων, που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν αφού πήραν τον έλεγχο της χώρας.


Το ερώτημα είναι πώς προμηθεύεται η Χαμάς τις πρώτες ύλες για τα αυτοσχέδια όπλα της, καθώς η Γάζα δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία. Ένα από τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της Γάζας είναι τα παλιοσίδερα, που μπορούν να παράσχουν υλικά για την κατασκευή όπλων στο υπόγειο δίκτυο των τούνελ. Και τα παλαιοσίδερα αυτά προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από προηγούμενες συρράξεις στη Γάζα, όπως ανέφερε ο Φουάντ Αλκατίμπ σε έκθεσή του στο Fikra Forum του Ινστιτούτου για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής της Ουάσιγκτον το 2021.

Από τις καταστροφές υποδομών από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, παλιοσίδερα, μεταλλικοί σωλήνες, καλώδια και άλλα υλικά έχουν καταλήξει στα οπλοποιεία της Χαμάς, όπου μετασκευάζονται σε πυροβόλους σωλήνες ή άλλες εκρηκτικές συσκευές. Επίσης Ισραηλινιά πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν και άλλα υλικά αξιοποιούνται από τους οπλουργούς της Χαμάς.