“Αυτά που μας χωρίζουν. Στο τραπέζι της συνάντησης Μελόνι – Μετσόλα”. Με τον τίτλο αυτό το έγκριτο ιταλικό Formiche, συνήθως δεικτικό και κριτικό στις πολιτικές του παρεμβάσεις και εκτιμήσεις, αναλύει την επίσκεψη στην Ρώμη, αύριο Παρασκευή, της προέδρου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και την συνάντηση της με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον υπουργό εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος De Palo Francesco, αφού αναφέρεται στις βασικές θέσεις των θεμάτων που θα συζητηθούν στην Ρώμη, ζητά και από τον Μανώλη Μαυρομμάτη, δημοσιογράφο και πρώην ευρωβουλευτή, να σχολιάσει και να κάνει μια προσωπική εκτίμηση για την επίσκεψη αυτή.

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης, ο οποίος έχει αναλύσει στο tomanifesto.gr τις εξελίξεις, σημειώνει ότι “πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση, καθώς οι προσεχείς ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024 θα επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές των πολιτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο, αλλά κυρίως στις διεκδικήσεις θέσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.”.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ” το ΕΛΚ, πρώτη δύναμη των κεντροδεξιών κυβερνήσεων, αναμένεται να είναι και πάλι πρώτη δύναμη στο ΕΚ. Έτσι η Μετσόλα επιζητεί συμμαχίες καθώς πιστεύεται ότι το κόμμα της θα συμπορευτεί με το ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα αναζητώντας στήριξη από την Μελόνι στην πιθανή διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν. Κάτι το οποίο θα ζητήσει και από άλλους ηγέτες της κεντροδεξιάς όπως έκανε στην εκλογή της με βοήθεια των κκ Μπερλουσκόνι, Μητσοτάκη, κ.α””

“Οι θέσεις για τις οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί σε πολλά γραφεία αρχηγών κρατών της ΕΕ, στην νέα θητεία, είναι της προεδρίας του Συμβουλίου, της Κομισιόν, του Κοινοβουλίου, του ΝΑΤΟ, της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ και φυσικά των Επιτρόπων από κάθε κράτος μέλος των 27 κυβερνήσεων.” συνεχίζει στην ανάλυση του ο Μανώλης Μαυρομμάτης.

Και καταλήγει:

” Στις συζητήσεις των δύο κυριών θα είναι ένας έμπειρος πολιτικός όπως ο πρώην ευρωβουλευτής και επίτροπος Αντόνιο Ταγιανι” καθώς και ότι “η Μελονι συμπερασματικά βρίσκεται σε καλά χέρια”.