Μετά από μια offseason, που χαρακτηρίσθηκε από την μεταγραφή του Ντουράντ που… δεν εγινε, από την αρχή του τέλους της «παραβατικής» θητείας του Ρόμπερτ Σάρβερ στο Φοίνιξ, από το σκάνδαλο του Ιμε Ουντόκα στην Βοστώνη αλλά και την γροθιά του Ντρέιμοντ Γκριν στον συμπαίκτη του Τζόρνταν Πουλ, έφθασε η ώρα για την επιστροφή στην δράση, στον «μαγικό κόσμο του ΝΒΑ», καθώς σε λίγες ώρες, θα αρχίσει η νέα σεζόν.

Το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη, ανοίγει την αυλαία του την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου (ξημερώματα Πέμπτης 20/10 για την Ελλάδα) με δύο αγώνες. Οι πρωταθλητές Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς του Στεφ Κάρι, υποδέχονται τους Λος Άντζελες Λέικερς του Λεμπρόν Τζέιμς στο «Chase Center» του Σαν Φρανσίσκο, ενώ στην Βοστώνη, οι περυσινοί φιναλίστ του πρωταθλήματος, Σέλτικς, φιλοξενούν τους Φιλαδέλφεια 76ερς των Χάρντεν και Εμπίιντ.

Οσον αφορά στους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, θα δώσουν το πρώτο τους ματς την Πέμπτη 20/10 (ξημερώματα Παρασκευής 21/10 για την Ελλάδα) στο «Wells Fargo Center» της Φιλαδέλφεια κόντρα στους Σίξερς.

Η κανονική περίοδος, κατά την οποία κάθε μία από τις 30 ομάδες του πρωταθλήματος θα δώσει 82 αγώνες, θα ολοκληρωθεί στις 10 Απριλίου του 2023. Τα playoffs θα αρχίσουν στις 16 Απριλίου, αφού πρώτα διεξαχθεί το Play-In Tournament (12-15 Απριλίου). Οι τελικοί του ΝΒΑ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου, ενώ το εφετινό All-Star, που θα διεξαχθεί στο Σολτ Λέικ της Γιούτα, είναι προγραμματισμένο για τις 18-20 Φεβρουαρίου.

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ
Η υπεράσπιση του τίτλου των Μπακς τελείωσε σε απογοητευτικές συνθήκες την περασμένη σεζόν, καθώς ο Κρις Μίντλετον τραυματίστηκε και έχασε μεγάλο μέρος των playoffs ενώ τα «ελάφια» αποκλείστηκαν στο δεύτερο γύρο από τους Σέλτικς αν και βρέθηκαν να προηγούνται με 3-2. Αν ο Μίντλετον ήταν υγιής, πολλοί πιστεύουν ότι θα είχαν ξεπεράσει το εμπόδιο των Σέλτικς και ίσως να απειλούσαν τους Ουόριορς στους Τελικούς του πρωταθλήματος.
Η διοίκηση της ομάδας σίγουρα το πιστεύει πάντως και για αυτό το λόγο 16 παίκτες της περυσινής ομάδας επιστρέφουν και φέτος, ένας αριθμός που ο προπονητής της ομάδας Μάικ Μπούντενχολζερ είπε ότι αποτελούσε ρεκόρ στις τρεις δεκαετίες που βρίσκεται στο πρωτάθλημα. Οι Μπακς βασίζονται σε αυτή τη σταθερότητα και την χημεία, ελπίζοντας αν η σεζόν δεν έχει τραυματισμούς, η ομάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στη γη της επαγγελίας.
Το πόσο σημαντικό είναι ο τομέας της υγείας για τους Μπακς φαίνεται από το γεγονός ότι από τη στιγμή που ήρθε ο Χόλιντεϊ στην ομάδα στην αρχή της σεζόν 2020/21, οι Μπακς έχουν ρεκόρ 86-28 μεταξύ της κανονικής περιόδου και των playoffs, όταν οι Αντετοκούνμπο, Μίντλετον και Χόλιντεϊ είναι όλοι στο γήπεδο και 34-35 όταν τουλάχιστον ένας από αυτούς είναι εκτός. Αυτό είναι μια πτώση από 0,754 ποσοστό νίκης σε 0,430 ποσοστό νίκης.
Φυσικά, πάντα βοηθάει να έχεις στην ομάδα σου τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο. Με ιστορική εμφάνιση στα playoffs και μια κανονική σεζόν στην οποία είχε μέσο όρο 29,9 πόντους, 11,6 ριμπάουντ, 5,8 ασίστ και 1,4 μπλοκ ανά αγώνα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος των Μπακς.
Μάλιστα έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία με μέσο όρο τουλάχιστον 25 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 ασίστ για τέσσερις σεζόν, ενώ ξεπέρασε τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των Μπακς.
Στα playoffs, μόνο οι Σακίλ Ο’Νιλ, Ουίλτ Τσάμπερλεϊν και ο «Giannis» έχουν καταφέρει να σημειώσουν τουλάχιστον 40 πόντους, 20 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε έναν αγώνα ενώ έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία με 200 πόντους, 100 ριμπάουντ και 50 ασίστ σε μια σειρά playoffs.
Με τον Αντετοκούνμπο στο απόγειο των δυνάμεών του — έχει πραγματικές πιθανότητες να κερδίσει τον τρίτο του MVP αυτή τη σεζόν και να γίνει μόλις ο ένατος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος που το καταφέρνει — οι Μπακς θα έχουν πάντα την ευκαιρία να τα κερδίσουν όλα. Αλλά η Ανατολή είναι πολύ βελτιωμένη και οι Σέλτικς, οι Σίξερς και πιθανώς οι Νετς θα αποτελέσουν δύσκολο τεστ για τα «ελάφια» στο δρόμο τους προς τον τίτλο.

Το φετινό ρόστερ των Μιλγουόκι Μπακς:

21. Τζρου Χολιντέι        (32, 1.90)    33. Τζορτζ Χιλ            (36, 1.93)     5. Τζεβόν Κάρτερ         (27, 1.85)      . Έι Τζέι Γκριν         (23, 1.93)     7. Γκρέισον Άλεν         (27, 1.93)    23. Γουέσλι Μάθιους       (36, 1.93)      . Μαρσόν Μποτσάμπ       (22, 1.98)    22. Κρις Μίντλετον        (31, 2.01)    24. Πατ Κόνατον           (29, 1.96)    13. Τζόρνταν Νουόρα       (24, 2.03)      . Τζο Ινγκλς            (35, 2.03)    34. Γιάννης Αντετοκούνμπο (27, 2.11)     9. Μπόμπι Πόρτις         (27, 2.08)    43. Θανάσης Αντετοκούνμπο (30, 1.98)    11. Μπρουκ Λόπεζ          (34, 2.13)    25. Σερτζ Ιμπάκα          (33, 2.08)    54. Σάντρο Μαμουκελασβίλι (23, 2.11)     

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Από τη στάση του Καϊρί Ιρβινγκ στο θέμα του εμβολιασμού για την COVID-19 που τον οδήγησε στο να μην μπορεί να παίξει εντός έδρας παιχνίδια μέχρι τον απογοητευμένο Τζέιμς Χάρντεν που ανταλλάχθηκε με τον Μπεν Σίμονς, σίγουρα τα πράγματα δεν ήταν βαρετά στους Μπρούκλιν Νετς. Αλλά με όλο το δράμα που επικρατεί στη Νέα Υόρκη από τότε που έφτασαν οι Κέβιν Ντουράντ και Ίρβινγκ το 2019, είναι δίκαιο να πούμε ότι οι οπαδοί των Νετς αξίζουν τουλάχιστον μία πλήρη σεζόν με τους δύο αστέρες τους.
Στην εφετινή σεζόν οι «KD» και ο Ίρβινγκ θα αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του επιθετικού τομέα, γεγονός που βολεύει τον Μπεν Σίμονς που αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στους Νετς. Με τον Τζο Χάρις να επιστρέφει από τραυματισμό και άλλη μια σεζόν από τον Σεθ Κάρι, αυτή η ομάδα μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες στην Ανατολή. Θα μπορέσει όμως ο προπονητής της ομάδας Στιβ Νας να βελτιώσει τις προσαρμογές του εντός του παιχνιδιού; Αν όχι, ενδεχομένως να υπάρξει αλλαγή στο «τιμόνι» της ομάδας. Θεωρητικά, το Μπρούκλιν θα είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ανατολής, αλλά όλοι γνωρίζουμε πώς έχουν εξελιχθεί αυτές οι υψηλές προσδοκίες για τους Νετς τα τελευταία χρόνια…

Στα περυσινά playoffs, ο Τζοέλ Εμπίιντ οδήγησε μόνος του τους Σίξερς στην πρόκριση απέναντι στο Τορόντο στον πρώτο γύρο καθώς η ομάδα των Ράπτορς δεν είχε απάντηση για άσο της Φιλαδέλφεια. Στη συνέχεια, οι Σίξερς αποκλείστηκαν από τους Χιτ στον δεύτερο γύρο, τελειώνοντας τη σεζόν με μια απογοητευτική νότα. Αλλά πίσω από ένα ενισχυμένο ρόστερ, η Φιλαδέλφεια κάνει όνειρα για επιστροφή στους τελικούς για πρώτη φορά μετά το 2001!

Το πραγματικό ερώτημα για τους 76ερς, ακούει στο ονοματεπώνυμο, Τζέϊμς Χάρντεν, καθώς εάν ο «μούσιας» μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικά τον Εμπίιντ η Φιλαδέλφεια θα αποκτήσει την ευκαιρία να κάνει καλή πορεία. Οι Ταϊρίς Μάξεϊ και Τομπάιας Χάρις είναι σταθεροί, ενώ ο Πι Τζέι Τάκερ θα ενισχύσει την άμυνα.

Δύσκολα θα βρει κανείς μεγαλύτερο περισπασμό από την επ’ αόριστον αναστολή του προπονητή που οδήγησε την ομάδα σου στους τελικούς του NBA, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα για τους Σέλτικς μετά την τιμωρία του Ιμε Ουντόκα για αυτό που η ομάδα αποκάλεσε «συναινετική σχέση» με μια γυναίκα στον οργανισμό. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς το πώς θα τα πάει ο προσωρινός προπονητής Τζο Ματζούλα, αλλά το να έχεις παίκτες όπως ο Τζέισον Τέιτουμ (26,9 π.) και Τζέιλεν Μπράουν (23,6) όπως και τον αμυντικό της χρονιάς Μάρκους Σμαρτ αποτελούν καλή αρχή.  Η προσθήκη στην offseason του Μάλκομ Μπρόγκντον ταιριάζει πολύ, ωστόσο ο αμυντικός ογκόλιθος, Ρόμπερτ Ουίλιαμς υποβλήθηκε πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση και θα μείνει εκτός δράσης για άλλους δύο μήνες.

Οι Χιτ έχασαν από τους Σέλτικς στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας την περασμένη σεζόν, δύο σεζόν μετά την πτώση από τους Λος Άντζελες Λέικερς στους τελικούς του ΝΒΑ. Ο Τζίμι Μπάτλερ (21,4 π) θα είναι και πάλι ο ηγέτης της ομάδας. Ο περυσινός έκτος παίκτης της χρονιάς, Τάιλερ Χίροου (20,7 π.) επιθυμεί έναν μεγαλύτερο ρόλο, ενώ ο Μπαμ Αντεμπάγιο (19,1 π.) συνεχίζει να διαπρέπει και στα δύο άκρα του γηπέδου. Ο έξι φορές All-Star Κάιλ Λάουρι έδειξε σημάδια φθοράς την περασμένη σεζόν αλλά υπάρχει ελπίδα ότι ο Βίκτορ Ολαντίπο μπορεί να παραμείνει υγιής και να προσφέρει την ώθηση που θα κάνει τη διαφορά.

Οι Καβαλίερς ενισχύθηκαν σημαντικά με την απόκτηση του Ντόνοβαν Μίτσελ και κάνουν όνειρα για πορεία στα playoffs. Ο Μίτσελ αναμένεται να δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα backcourt του πρωταθλήματος μαζί με τον Ντάριους Γκάρλαντ ενώ στη θέση των ψηλών υπάρχει ο πολλά υποσχόμενος Έβαν Μόμπλεϊ αλλά και ο σταθερός Τζάρεντ Άλεν. Πίσω από αυτούς το Κλίβελαντ έχει βετεράνους όπως οι Κέβιν Λοβ, Ρίκι Ρούμπιο και Κάρις ΛεΒέρτ που θα προσφέρουν βάθος. Ένα γεγονός που είναι δύσκολο να ξεχαστεί είναι ότι οι Καβαλίερς ήταν 35-21 με δύο μήνες να απομένουν για την κανονική περίοδο και έκαναν 9-19 στην υπόλοιπη διαδρομή, ενώ δύο ήττες στο play-in tournament, τους έκαναν να χάσουν τα playoffs.

Το Σικάγο ήταν μία από τις ομάδες-έκπληξη του πρωταθλήματος πέρυσι καθώς είχε ρεκόρ 39-21 στα τέλη Φεβρουαρίου, προτού σημειώσει 7-15 την υπόλοιπη κανονική περίοδο. Στη συνέχεια, οι Μπουλς έχασαν από το Μιλγουόκι σε πέντε παιχνίδια στον πρώτο γύρο των playoffs. Οι Ζακ Λαβίν και ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και φέτος ενώ ο Νίκολα Βούτσεβιτς αποτελεί σταθερή αξία στους ψηλούς. Ερωτηματικό η θέση του πόιντ γκαρντ καθώς ο Λόνζο Μπολ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο αριστερό γόνατο τον Ιανουάριο, αλλά δεν ήταν επιτυχής. Έκανε μια δεύτερη επέμβαση τον Σεπτέμβριο και μπορεί να χάσει τη μισή σεζόν. Η απόκτηση του Γκόραν Ντράγκιτς αλλά και το πολυεργαλείο Άλεξ Καρούζο θα κληθούν να καλύψουν το κενό.

Η Ατλάντα συμμετείχε στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας πριν από δύο σεζόν, αλλά αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των playoffs από τους Μαϊάμι Χιτ την περασμένη σεζόν. Ο Τρέϊ Γιανγκ θα χρειαστεί να κάνει κάποιες προσαρμογές καθώς το νέο απόκτημα των Χοκς, Ντεζάντε Μάρεϊ είναι επίσης ένας παίκτης που λειτουργεί καλύτερα όταν χειρίζεται την μπάλα. Οι Χοκς έχουν μια συμπαγή ομάδα παικτών με το δίδυμο των Κλιντ Κάπελα και Τζον Κόλινς στο frontcourt και τους Ντε Άντρε Χάντερ και Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς στα wings.

Οι Ράπτορς βελτιώθηκαν πολύ την περασμένη σεζόν, αλλά δεν έχουν αρκετή δύναμη πυρός για να κάνουν πολύ θόρυβο στην postseason. Ο Σκότι Μπαρνς κέρδισε το βραβείο του Ρούκι της χρονιάς και σχηματίζει μια σταθερή τριάδα με τους Πασκάλ Σιάκαμ και Φρεντ Βανφλίτ. Ο Ο Τζι Ανουνόμπι έχει επίσης βελτιωθεί τις τελευταίες σεζόν, ενώ ο φετινό τους draft pick, Κρίστιαν Κολοκο είναι μια ενδιαφέρουσα προοπτική. Το Τορόντο πρόσθεσε τον Ότο Πόρτερ Τζούνιορ ως free agent ενώ η παραμονή του Γκάρι Τρεντ Τζούνιορ θα τους βοηθήσει στον επιθετικό τομέα.

Οσον αφορά στους Ουίζαρντς, η παραμονή του Μπράντλεϊ Μπιλ (5 χρόνια έναντι 251 εκ. δολαρίων) ήταν η είδηση του καλοκαιριού για την ομάδα. Μπαίνοντας στην 11η σεζόν του, η υγεία του Μπιλ θα παρακολουθείται στενά αφού έπαιξε μόλις 40 παιχνίδια την περασμένη σεζόν πριν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον καρπό. Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις είχε 22,1 πόντους μέσο όρο σε 17 αγώνες μετά την απόκτησή του από τους Ντάλας Μάβερικς, αλλά τώρα είναι 27 και ακόμη δεν έχει φτάσει στα επίπεδα που περίμενε ο κόσμος όταν επιλέχθηκε από τους Νικς στο Νο4 στο Draft του 2015. Ο Κάιλ Κούζμα είναι ένα σταθερό κομμάτι και η Ουάσιγκτον έκανε μερικές καλές κινήσεις αποκτώντας τους Μόντε Μόρις και Γουίλ Μπάρτον από τους Ντένβερ Νάγκετς.

Η Νέα Υόρκη έχασε τα πλέι οφ στις οκτώ από τις τελευταίες εννέα σεζόν, αλλά τουλάχιστον το τουρνουά play-in δίνει ελπίδα στον σύλλογο. Ο Τζούλιους Ραντλ και ο Αρ Τζέι Μπάρετ είναι τα αστέρια της ομάδας αλλά η προσθήκη του Τζέιλεν Μπράνσον στην free agency μπορεί να αποδειχθεί πολύ καλή κίνηση για την ομάδα. Από την ομάδα αποχώρησαν οι Κέμπα Γουόκερ, Ταζ Γκίμπσον, Νέρλενς Νοέλ και Άλεκ Μπερκς.

Οι Χόρνετς επανέφεραν τον Στιβ Κλίφορντ για μια δεύτερη θητεία στη θέση του προπονητή σε μια από τις πιο απρόβλεπτες κινήσεις της offseason. Ο Κλίφορντ είχε δύο νικηφόρες σεζόν και ρεκόρ 0-2 στα playoffs στην πρώτη του θητεία (2013-18). Αυτή τη φορά θα έχει στην ομάδα του τον ΛαΜέλο Μπολ, αν και ο καλύτερος παίκτης της Σάρλοτ θα χάσει την αρχή της σεζόν με τραυματισμό στον αστράγαλο. Η κατάσταση του Μάιλς Μπρίτζες παραμένει αβέβαιη καθώς έχει τρία κακουργήματα που προέκυψαν από ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στα τέλη Ιουνίου και οι Χόρνετς φέρεται να άφησαν να λήξει τo χρονικό διάστημα για qualifying offer. Από εκεί και πέρα ο Τέρι Ροζίερ είναι σταθερός, αλλά ο Γκόρντον Χέιγουορντ παραμένει πολύ επιρρεπής στους τραυματισμούς.

Η Ιντιάνα διανύει μια φάση ανοικοδόμησης αφού έδωσε τον Ντομάντας Σαμπόνις στους Σακραμέντο Κινγκς στην trade deadline της περασμένης σεζόν και έστειλε τον Μπρόγκντον στους Σέλτικς κατά τη διάρκεια της φετινής offseason. Ο Μάιλς Τέρνερ παραλίγο να καταλήξει στους Λέικερς αυτό το καλοκαίρι και οι Πέισερς εξακολουθούν να ελπίζουν να τον μετακινήσουν. Πιθανόν να μετακινηθεί και ο Μπάντι Χιλντ. Ο Ταϊρίς Χάλιμπερτον θα είναι ο πρωταγωνιστής της ομάδας με τον φετινό ρούκι Μπένεντικτ Μάθουριν (Νο6 του Draft) να αναμένεται να είναι ένας από τους κύριους συντελεστές.

Το Ντιτρόιτ έχει ρεκόρ 63-157 τις τελευταίες τρεις σεζόν και δεν είναι έτοιμο για το επόμενο βήμα. Υπάρχει ωστόσο αισιοδοξία για το μέλλον των Κέιντ Κάνινγκχαμ και Τζέιντεν Αϊβι. Ο Κάνινγκχαμ ήταν το No1 στο Draft του 2021 και ο Άϊβι ήταν το Νο5 στο φετινό Draft. Ο τελευταίος δείχνει να είναι ένας από τους βασικούς υποψηφίους για rookie της χρονιάς. Ο Σαντίκ Μπέι είχε καλή σεζόν πέρυσι σημειώνοντας μάλιστα 51 πόντους με 10 τρίποντα σε ένα ματς. Ο Μάρβιν Μπάγκλεϊ θα χάσει την έναρξη της σεζόν, αλλά λογικά θα πάρει περισσότερο χρόνο μετά την ανταλλαγή του Τζεράμι Γκραντ στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς.

Το Ορλάντο έχει μαζέψει αρκετά νέα παιδιά και ο φετινός στόχος είναι απλά η αγωνιστική βελτίωση. Το Νο.1 του φετινού Draft Πάολο Μπανκέρο πιθανότατα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και θα ενσωματωθεί στο κορμό που αποτελείται από τους Κόουλ Άντονι, Φρανζ Βάγκνερ, Γουέντελ Κάρτερ Τζ. και Τζέλειν Σαγκς. Ο Κάρτερ είναι ο γηραιότερος του γκρουπ με ηλικία μόλις 23 χρόνων

ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Η περυσινή σεζόν δεν είχε σοβαρούς τραυματισμούς για τους Ουόριορς, που κατέκτησαν τον τέταρτο τίτλο τους από το 2015. Οι πρωταθλητές με τον Στεφ Κάρι να κάνει τα… δικά του και τον Κλέι Τόμπσον να είναι πλέον υγιής, έχουν ως στόχο το repeat. Καθοριστική βοήθεια πρόσφερε πέρυσι ο Άντριου Ουίγκινς τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση.
Η μόνη ανησυχία των Ουόριορς βρίσκεται στο βάθος του πάγκου τους αφού έχασαν τους Γκάρι Πέιτον, Ότο Πόρτερ, Χουάν Τοσκάνο Άντερσον και Νεμάνια Μπιέλιτσα. Οι «πολεμιστές» θα χρειαστούν σημαντικές συνεισφορές από τους Μόουζες Μούντι, Τζόρνταν Πουλ και Τζόναθαν Κουμίνγκα όπως και από το Νο2 του draft του 2020, Τζέιμς Γουάιζμαν αν θέλουν να επαναλάβουν τον περυσινό θρίαμβο.

Εάν οι Κλίπερς φτάσουν μέχρι τους τελικούς της Δύσης — κάτι που στα… χαρτιά φαίνεται εφικτό — θα πρέπει να… ευχαριστήσουν τους Τρέιλ Μπλέιζερς. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Κλίπερς έκαναν τη «ληστεία» της χρονιάς όταν απέκτησαν τους Νόρμαν Πάουελ και Ρόμπερτ Κόβινγκτον από το Πόρτλαντ δίνοντας «ψίχουλα». Η συγκεκριμένη κίνηση βοήθησε την ομάδα να τελειώσει την περυσινή σεζόν με θετικό ρεκόρ (42-40), ενώ παράλληλα άνοιξε το δρόμο για μια ομαλή μετάβαση στην επιστροφή των αστέρων Καγουάι Λέοναρντ και Πολ Τζορτζ. Η απόκτηση του Τζον Γουόλ το φετινό καλοκαίρι μπορεί να τους βοηθήσει αρκετά αν και ο 31χρονος έχει μόλις 40 παιχνίδια τα τελευταία 3 χρόνια. Παρόλα αυτα το ταλέντο στην ομάδα είναι αδιαμφισβήτητο και ίσως φέτος είναι η χρονιά τους.

Για να κυριαρχήσεις στην Δύση, όπως έκανε το Φοίνιξ στην περυσινή regular season, χρειάζεται ταλέντο, καλό κλίμα, τύχη στον τομέα της υγείας και κάτι πολύ βασικό, επιθυμία να το κάνεις. Οι Γκρίζλις πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και αν δεν είχε τραυματιστεί ο Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ θα ήταν μια προφανής επιλογή για να ανέβουν στην κορυφή, ειδικά δεδομένου του τρόπου με τον οποίο έπαιξαν τους πρωταθλητές Ουόριορς στην κανονική περίοδο και όσο ο Τζα Μοράντ ήταν υγιής στη σειρά των ημιτελικών της Δύσης. Το μέλλον τους ανοίκει.

Οι Νάγκετς ονειρεύονται ψηλά με δεδομένο ότι επιστρέφουν φέτος από τραυματισμούς οι Τζαμάλ Μάρεϊ και Μάικλ Πόρτερ Τζ. Οι Νάγκετς με τους προαναφερθέντες στην πεντάδα και τους Άαρον Γκόρντον, Κεντάβιους Κόλντγουελ Πόουπ αλλά και τον περυσινό MVP του πρωταθλήματος, Νίκολα Γιόκιτς αποτελούν ένα από τα δυνατά φαβορί της Δύσης. Λογικά θα ξεκουράσουν αρκετά τους Μάρεϊ και Πόρτερ αλλά σημασία έχει η ομάδα να είναι έτοιμη τον Απρίλιο.

Το Φοίνιξ ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση της περυσινής σεζόν και το φετινό καλοκαίρι (Ρόμπερτ Σάρβερ) δεν πήγε καλύτερα. Ο Ντεάντρε Εϊτον ήθελε να αποχωρήσει αλλά τελικά έμεινε και ακόμη αποτελεί μυστήριο το τι θα γίνει με τον Τζέι Κράουντερ που έχει ζητήσει ανταλλαγή. Από την άλλη ένας σπουδαίος προπονητής και η άνοδος του Κάμερον Τζόνσον σε παίκτη επιπέδου All-Star ίσως μπορούν να σώσουν τη φετινή σεζόν.

Με ένα ισχυρότερο υποστηρικτικό έμψυχο δυναμικό από ποτέ, αυτή ίσως είναι η χρονιά των Πέλικανς και της Νέας Ορλεάνης. Ένας υγιής Ζάιον Γουίλιαμσον δίνει στους Πέλικανς μια Big Three μαζί με τον Μπράντον Ίνγκραμ και τον Σι Τζέι ΜακΚόλουμ που μπορεί να ανταγωνιστεί οποιονδήποτε στη Δύση. Μένει να το δούμε στο γήπεδο.

Οι Λέικερς ήταν επίσης απογοητευτικοί πέρυσι παρά την εξαιρετική χρονιά του 37χρονου Λεμπρόν Τζέιμς. Οι «λιμνάνθρωποι» απέκτησαν τους Ντένις Σρόντερ και Πάτρικ Μπέβερλι το φετινό καλοκαίρι αλλά δεν δείχνουν ικανοί για υψηλά. Ίσως αν αποφασίσει να παίξει μπάσκετ ο Άντονι Ντέιβις να έχουν ελπίδες για κάτι καλύτερο αλλά τα πράγματα δεν φαίνονται ενθαρρυντικά.

Οι Μάβερικς έφτασαν πέρυσι μέχρι τους Τελικούς της Δύσης πράγμα που ήταν έκπληξη τόσο για τους ίδιους όσο και για την υπόλοιπη λίγκα. Το σχέδιο να πλαισιωθεί ο Λούκα Ντόνσιτς με ένα άξιο υποστηρικτικό καστ δεν έχει ευδοκιμήσει ακόμη. Το καλοκαίρι προστέθηκε ο Κρίστιαν Γουντ αλλά αποχώρησε ο Τζέιλεν Μπράνσον και η ομάδα μάλλον αποδυναμώθηκε. Τα μόνα καλά νέα για το Ντάλας είναι ότι το τοπίο του ΝΒΑ είναι τόσο ασταθές όσο ποτέ και οι Τεξανοί ίσως το εκμεταλευτούν.

Οι Τίμπεργουλβς τα έπαιξαν όλα για όλα αυτό το καλοκαίρι στέλνοντας 4 Draft πρώτου γύρου και μερικούς χρήσιμους παίκτες στη Γιούτα για τον Ρούντι Γκομπέρ. Με αυτό τον τρόπο η Μινεσότα προσπαθεί να απελευθερώσει τον Καρλ-Άντονι Τάουνς στην άμυνα και να εκμεταλευτεί το ταλέντο του Άντονι Έντουαρντς. Μια καλή πορεία στα playoffs είναι εφικτή αν και αποτελεί ερωτηματικό αν Γκομπέρ και Τάουνς μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια πεντάδα στην άμυνα.

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πιθανότατα κάποια στιγμή πριν από τα Χριστούγεννα στο Πόρτλαντ είναι: Αν θα συμφωνήσει ο Ντέμιαν Λίλαρντ να τανκάρει η ομάδα τη σεζόν ώστε να έχει ελπίδες να αποκτήσει τον θαυματουργό Γάλλο Βίκτορ Γουεμπανιάμα. Οι Μπλέιζερς έχασαν αρκετούς παίκτες κατά τη διάρκεια της περυσινής σεζόν αλλά απέκτησαν τον Τζέραμι Γκραντ. Ο Άνφερνι Σάιμονς αναμένεται βετιωμένος και η απόκτηση του Γκάρι Πέιτον από τους πρωταθλητές Ουόριορς αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την άμυνα.

Οι Κινγκς εμφανίζονται με νέο προπονητή τον Μάικ Μπράουν, που κατέκτησε το πρωτάθλημα με το Γκόλντεν Στέιτ ως βοηθός του Στεφ Κάρι. Οι «βασιλιάδες», που δεν έχουν καταφέρει να προκριθούν στα playoffs από το 2006, απέκτησαν τον Κίγκαν Μάρεϊ στο φετινό draft, που είναι ένα από τα φαβορί για Rookie της χρονιάς ενώ θα στηριχτούν στους Ντομάντας Σαμπόνις και Ντε’Αρον Φοξ.

Στην Οκλαχόμα Σίτι, οι Θάντερ ονειρεύονται το δίδυμο Τσετ Χόλμγκρεν και Βίκτορ Γουεμπανιάμα. Ο πρώτος ήταν το Νο2 στο φετινό draft αλλά τραυματίστηκε στο πόδι και θα χάσει ολόκληρη τη σεζόν. Αυτό δίνει την ευκαιρία στους Θάντερ να κυνηγήσουν τον παιδί θαύμα του γαλλικού μπάσκετ. Οι Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ και Τζος Γκίντεϊ θα είναι σίγουρα βελτιωμένοι σε σχέση με πέρυσι αλλά η ομάδα αναμένεται να τανκάρει μετά τον Ιανουάριο.

Μετά από δύο δεκαετίες στην ελίτ του πρωταθλήματος οι Σπέρς έκαναν τον κύκλο τους. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς έχει στα χέρια του μια ομάδα που δεν θα δυσκολευτεί να χάσει 60-65 ματς με απόλυτο στόχο τον Γουεμπανιάμα, που στο Σαν Αντόνιο τον βλέπουν ως το νέο Τιμ Ντάνκαν. Το παίκτη που μπορεί δηλαδή να αλλάξει το μέλλον της ομάδας για την επόμενη εικοσαετία.

Το ταλέντο στο Χιούστον είναι αναμφισβήτητο. Με τους rookies Τζαμπάρι Σμιθ Τζ. και Τάρι Ισον μαζί με τον πυρήνα των Τζέιλεν Γκριν, Κέβιν Πόρτερ Τζ. και Κέι Τζέι Μάρτιν, οι Ρόκετς θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μια θέση στο play-in tournament αν το ήθελαν πραγματικά. Αλλά και οι «ρουκέτες» ονειρεύονται Γουεμπανιάμα, οπότε η φετινή χρονιά θα είναι ερωτηματικό.

Τέλος, στην Γιούτα, η αποχώρηση των Ντόνοβαν Μίτσελ, Ρούντι Γκομπέρ και Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, όπως και οι ενδεχόμενες αποχωρήσεις των Μάικ Κόνλεϊ και Τζόρνταν Κλάρκσον σηματοδοτούν μια νέα εποχή. Η ομάδα ξεκινάει από την αρχή και λογικά θα βρίσκεται στον πάτο της Δύσης για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
*Κανονική Περίοδος: 19 Οκτωβρίου με 10 Απριλίου
*All-Star break   : 18-20 Φεβρουαρίου
*Τουρνουά Play-in : 12-15 Απριλίου
*Playoffs         : 16 Απριλίου με 19 Ιουνίου
*Τελικοί ΝΒΑ      : 2-19 Ιουνίου

ΤΟΥΡΝΟΥΑ PLAY-IN
* Το τουρνουά play-in θα κρίνει τις δύο τελευταίες θέσεις των playoffs σε κάθε περιφέρεια. Οι ομάδες που θα καταταχθούν από την 7η μέχρι τη 10η θέση σε κάθε περιφέρεια θα λάβουν μέρος σε τουρνουά που θα κρίνει ποιες ομάδες θα καταλάβουν την 7η και την 8η θέση κάθε περιφέρειας.

* Στο τουρνουά play-in, η ομάδα που έχει τερματίσει στην 7η θέση φιλοξενεί την ομάδα που έχει τερματίσει στην 8η θέση με τον νικητή να καταλαμβάνει την 7η θέση στα playoffs. Στη συνέχεια ο ηττημένος θα παίξει με τον νικητή του αγώνα μεταξύ της ομάδας που έχει τερματίσει 9η και της ομάδας που έχει τερματίσει 10η, με τον νικητή να καταλαμβάνει την 8η και τελευταία θέση στα playoffs.