Η ανεπίσημη διορία που έχει θέσει η Ουάσινγκτον στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να αποδεχθεί κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία πλησιάζει στο τέλος της, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να ανταποκριθεί θετικά. Μέχρι στιγμής, η πρόοδος στις επαφές ΗΠΑ–Ρωσίας παραμένει πενιχρή και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η ταχεία επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, όπως είχε υποσχεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το Axios, «ο Πούτιν με τη στάση του τεστάρει την υπομονή του Τραμπ, καθυστερώντας την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».

Κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξέφρασε αισιοδοξία πως η κατάπαυση πυρός είναι κοντά και δήλωσε ότι αναμένει απάντηση από τη ρωσική πλευρά «εντός της εβδομάδας».

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση, ο Τραμπ ενδέχεται σύντομα να εγκαταλείψει πλήρως την πρωτοβουλία για ειρήνευση.

«Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε αεροπορικώς σε όλο τον κόσμο και να κάνουμε τη μία συνάντηση μετά την άλλη αν δεν υπάρχει πρόοδος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Δεν κατηγόρησε καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές, ούτε διευκρίνισε αν θα υπάρχουν συνέπειες προτού η Ουάσινγκτον εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Απαντώντας σε αυτό, το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά συμπλήρωσε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες επαφές με τις ΗΠΑ για αυτή την εβδομάδα.

Αν και δεν υπάρχει πρόοδος για την επίτευξη της εκεχειρίας, το Κίεβο και η Ουάσινγκτον έκαναν το πρώτο βήμα προς τη συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας, υπογράφοντας μνημόνιο. Χθες, ο Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Η συνάντηση Γουίτκοφ-Πούτιν

Την περασμένη Παρασκευή, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, συζήτησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για περισσότερες από τέσσερις ώρες, στην Αγία Πετρούπολη. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι απέκτησε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά στις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Όμως, δεν πήρε το «πράσινο φως» του Πούτιν για το σχέδιο κατάπαυσης πυρός 30 ημερών που προωθεί ο Τραμπ εδώ και έξι εβδομάδες ως το πρώτο βήμα προς την ειρήνη. Ένα σχέδιο στο οποίο ήδη έχει συμφωνήσει η Ουκρανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι τα τέλη Απριλίου είναι μια ανεπίσημη προθεσμία, μετά το πέρας της οποίας η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις.

Παρότι ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εκεχειρία, ο Τραμπ συνεχίζει να ρίχνει τις περισσότερες ευθύνες στον Ουκρανό ομόλογό του. «Δεν ξεκινάς έναν πόλεμο που έχει το 20πλάσιο μέγεθος από εσένα και μετά ελπίζεις να σου δώσουν μερικούς πυραύλους», είπε χθες για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι μαραθώνιες συνομιλίες στο Παρίσι

Την Πέμπτη, ο Μάρκο Ρούμπιο, ο Στιβ Γουίτκοφ και ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, είχαν μαραθώνιες συνομιλίες στο Παρίσι με τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

«Ήταν η πρώτη συνάντηση για τη διαπραγμάτευση της ειρήνης στην Ουκρανία με τη συμμετοχή Ευρωπαίων, Αμερικανών και Ουκρανών. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον στόχο του Τραμπ για ένα γρήγορο τερματισμό του πολέμου και την ανάγκη μιας κατάπαυσης πυρός το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος.

Νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ουκρανών αξιωματούχων αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στο Λονδίνο.

Το τηλεφώνημα Ρούμπιο-Λαβρόφ

Μετά τη συνάντηση, ο Μάρκο Ρούμπιο τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ και του τόνισε ότι η Μόσχα πρέπει να δεσμευτεί στο αμερικανικό πλαίσιο για την κατάπαυση του πυρός.

Ο Λαβρόφ του είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ «με στόχο την αξιόπιστη εξάλειψη των ριζικών αιτιών της ουκρανικής κρίσης», σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόσχας, στην οποία δεν γινόταν αναφορά στην εκεχειρία.