Ευκαιρία για εύκολα κέρδη στην πλάτη όσων ταλαιπωρήθηκαν εγκλωβισμένοι επί 24 και πλέον ώρες μέσα στο δριμύ  ψύχος στην Αττική οδό φαίνεται πως βρήκαν επιτήδειοι υποβάλλοντας αίτημα για αποζημίωση μολονότι δεν το δικαιούνται. Η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής οπότε και είχαν υποβληθεί περίπου 12 χιλιάδες αιτήσεις.

Ο εξωφρενικός αυτός αριθμός ξεπερνά κατά πολύ τους υπολογισμούς τόσο της εταιρίας όσο και των επίσημων αρχών που έχουν εκτιμήσει τα εγκλωβισμένα οχήματα σε περίπου 4 χιλιάδες. Το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στους πραγματικούς δικαιούχους , ενώ όπως έγινε γνωστό σε πρώτη φάση θα καταβληθούν αποζημιώσεις σε 2000 δικαιούχους.

Μεταξύ άλλων στοιχείων που ζητήθηκαν  για τη διαδικασία, στα απαραίτητα ήταν ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, η ώρα εισόδου στον αυτοκινητόδρομο, ο σταθμός διοδίων εισόδου, καθώς και το σημείο, ημέρα και ώρα (κατά προσέγγιση) εξόδου του οχήματος από την Αττική Οδό.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η καταχώρηση της αίτησης στην πλατφόρμα ήταν απαραίτητη ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης αίτησης έχει σταλεί ηλεκτρονικά έως τώρα, ενώ η εταιρεία θα ενημερώσει απευθείας τους αιτούντες για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Εντωμεταξύ, προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα είναι έτοιμο το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής Διερεύνησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Βάσει του ν. 4663/2020, με τον οποίο συστάθηκε, η Επιτροπή θα εξακριβώσει τα αίτια της διακοπής κυκλοφορίας στον άξονα της Αττικής Οδού και θα καταλογίσει τυχόν ευθύνες όχι μόνο στον φορέα λειτουργίας και συντήρησης, αλλά και στις υπηρεσίες του Δημοσίου, τους ΟΤΑ και δυνητικά ακόμα και τους χρήστες του άξονα. Το πρόστιμο που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2020 μπορεί να ανέλθει ως και στο 1 εκατ. ευρώ.