Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 7η έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας και όπως σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση, παρά τις κρίσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις».

Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται η μεγάλης πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον και το οικονομικό κλίμα. Αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, το πεδίο της επενδυτικής αδειοδότησης, της ενεργειακής πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης.

Η έκθεση επισημαίνει, επίσης, την επιτυχημένη υλοποίηση από την Κυβέρνηση ενός συνεκτικού πλέγματος μέτρων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Η επιτυχία αυτή αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία.

Και αυτή, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, αποτυπώνεται στη συμπίεση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο και μάλιστα σε ολόκληρο το φάσμα της καμπύλης των ομολόγων.

Ειδικότερα, στο δεκαετές ομόλογο, το κόστος δανεισμού άγγιξε πάλι το 1%, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά διαμορφώθηκε το κόστος δανεισμού τόσο για το 5ετές και το 7ετές όσο και για το πιο μακροπρόθεσμο, 15ετές ομόλογο, που εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

«Και μια ακόμη απόδειξη ότι παρά τις κρίσεις συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα ‘Ιανός’, περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID 19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή των Ελλήνων.

Το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζει τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».

Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέα μέτρα καταπολέμησης των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα θεσπίζεται, μεταξύ άλλων, η υπό προϋποθέσεις  έκπτωση της διαφημιστικής δαπάνης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, προσαυξημένη κατά 100% για το φορολογικό έτος 2020 και κατά 60% για το φορολογικό έτος 2021. Οι υπεραποσβέσεις αυτές αναμένεται σύμφωνα με μελέτες να συμβάλουν στην τόνωση της ζήτησης και της καταναλωτικής δαπάνης, που συμπιέστηκε φέτος λόγω της πανδημίας, με θετική επίπτωση στην ιδιωτική κατανάλωση. Κατανάλωση που σημαίνει τζίρος στο λιανεμπόριο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα αποτρέψει λουκέτα και θα διαφυλάξει θέσεις εργασίας.

Τέλος, στο ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τον χώρο της Παιδείας, οι οποίες αφορούν τον τρόπο εκλογής των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού της ειδικής αγωγής. Προβλέπεται συγκεκριμένα οι εκλογές να γίνονται Σάββατο, ώστε να μην χάνονται διδακτικές ώρες. Επιπλέον, οι εκλογικές διαδικασίες δύναται να διεξαχθούν με ηλεκτρονική ψηφοφορία» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορά έκανε και στον τουρισμό σχολιάζοντας πως «αφού αντιμετωπίσαμε, με τρόπο που αποτέλεσε πρότυπο, την πρώτη φάση της πανδημίας, ανοίξαμε τις πύλες της χώρας, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων, των εργαζόμενων και των επισκεπτών μας.

Και αυτό, όχι μόνο εκτιμήθηκε από την τουριστική αγορά, αλλά καταγράφηκε και ως ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα για το 2021.

Έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης και του πλεονεκτήματος που αποκτήσαμε συνιστά η  υλοποίηση της δέσμευσης της TUI να προτάξει στους τουριστικούς προορισμούς τη χώρα μας. Από το σύνολο των τουριστών που διακίνησε φέτος, το μεγαλύτερο μερίδιο το απέσπασε για πρώτη φορά, η χώρα μας. Μέσω της TUI υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1 εκατ. τουρίστες, θα έρθουν στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε δέσμευση για περαιτέρω επέκταση της περιόδου, έως το τέλος Νοεμβρίου.

Και αυτό το στοιχείο είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από ένα από τους μεγαλύτερους tour operators στον κόσμο».