Εκλογές ,ελληνοτουρκικά και Σύνοδος του ΝΑΤΟ κυριάρχησαν στη συνέντευξη του τ. Επιτρόπου της Ε.Ε. και πρών υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου στους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Πάνο Αμυρά στον REAL FM.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντεξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου:

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Λοιπόν, πάμε να κάνουμε πρώτα με την πολύ σημαντική εμπειρία που έχετε αλλά και τις επαφές, τις διασυνδέσεις, που σας επιτρέπουν, όχι μόνο να ακτινογραφείτε τις εξελίξεις αλλά να έχετε και καλή πληροφόρηση. Να κάνουμε μια αποτίμηση σχετικά με το τι συνέβη στη Μαδρίτη. Κέρδισε κάτι ο Ερντογάν, ή έχασε, όπως λένε κάποιοι άλλοι;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα απ΄ όλα να πούμε κ. Κοτρώτσο, ότι στη Μαδρίτη δεν συνεκλήθη η Σύνοδος αυτή για τα ελληνοτουρκικά. Εμείς εδώ έχουμε εστιάσει, στο τι έγινε εκεί σε σχέση με την Τουρκία. Έγινε με έναν άλλο σκοπό. Πώς θα ενισχυθεί, θα ενδυναμωθεί και θα διευρυνθεί το ΝΑΤΟ. Όπως λοιπόν απεδείχθη, όσοι πήγαν εκεί, δεν είχαν σκοπό να μεταφέρουν τα δικά τους διμερή, ή εσωτερικά προβλήματα. Ο δε Ερντογάν, πρέπει να πούμε, κράτησε τα προσχήματα. Επεδίωξε και κατάφερε μέσα από την πολιτική, που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό, να καταγράψει μία επιτυχία, υπό την έννοια, ότι τράβηξε πίσω το βέτο για τη Φινλανδία και τη Σουηδία και το κυριότερο, ξανάχτισε τη γέφυρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Κάτι, που του επιτρέπει πλέον -και όλα αυτό δείχνουν- να διεκδικήσει την αγορά των F-16 και την αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος στόλου του.
Άρα το συμπέρασμα, με βάση το ερώτημα που μου θέτετε, είναι ότι ο Ερντογάν εκεί έκανε τη δουλειά του. Εμείς όμως, από την άλλη πλευρά κάναμε τη δική μας δουλειά. Ο Πρωθυπουργός πήγε εκεί γερά προετοιμασμένος, για το ενδεχόμενο, που θα έθετε ο Ερντογάν, κυρίως στην Ολομέλεια, ζήτημα ελληνικού ενδιαφέροντος. Δεν το έκανε, δεν υπήρξε και αντίδραση.
Άρα, στη Μαδρίτη δεν κατεγράφη ούτε νίκη, ούτε ήττα.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Δεν σας προβληματίζει όμως κ. Υπουργέ το γεγονός, ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική, το τελευταίο χρονικό διάστημα, στηρίχθηκε, αν θυμάστε καλά, -είμαι βέβαιος ότι το θυμάστε, μέχρι και την παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών του κ. Δένδια στη Γερμανική Βουλή-, στη λογική να υπάρξει εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, το ένα.
Και δεύτερον, και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνάντηση με το Τζο Μπάιντεν να αποτρέψει και την ομιλία στο Κογκρέσο. Να αποτρέψει αυτούς τους δεσμούς μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, κυρίως στο να μην προμηθευτεί η Τουρκία F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά φαίνεται να τα πήρε ο Ερντογάν και τα δύο. Και εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, στο κατά πώς εμείς αναπροσαρμόζουμε την τακτική μας έναντι αυτών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα απ΄ όλα να πούμε ότι παγίως, δυστυχώς, η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροπροσδιορίζεται. Πάντοτε κοιτάμε εδώ, τι κάνει η Τουρκία. Και καλά κάνουμε σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα θέματα που έχουμε ανοιχτά και ξέρουμε ποια είναι αυτά. Από εκεί και πέρα όμως, να πούμε και μια αλήθεια. Ότι το τι θα κάνει κάθε χώρα, ορίζεται από την εθνική εξωτερική της πολιτική και τα συμφέροντά της, πολιτικά, γεωπολιτικά και οικονομικά. Αυτό πρέπει να το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Βεβαίως, κάθε φορά, προσπαθούμε να μειώσουμε την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή, σε σχέση πάντοτε με την Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, γιατί; Τώρα θα σας μιλήσω και με την πρώην ιδιότητά μου, του Ευρωπαίου Επιτρόπου, γιατί έγιναν πολλές συζητήσεις στην Ευρώπη και ήμουν και εγώ παρών, όπου, τι διαπίστωνα κάθε φορά; Το πόσο ανησυχούσε η Ευρώπη -και αυτό ισχύει και για την Αμερική- μήπως και η Τουρκία διολισθήσει στην αγκαλιά του Πούτιν.
Αυτό δεν μειώνει τη δική μας γεωστρατηγική σημασία. Εμείς είμαστε ένας σταθεροποιητικός παράγοντας, που, όμως, όπως είπα πρωτύτερα, καλό θα είναι να ρίξουμε λίγο τον ετεροπροσδιορισμό μας από την Τουρκία, να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, να είμαστε πάντοτε έτοιμοι για το ενδεχόμενο που συμβεί κάτι και να έχουμε πάντοτε ανοιχτούς τους διαύλους.
Θυμίζω, πώς είχαν τα πράγματα στο παρελθόν.
Τον τελευταίο καιρό η Τουρκία, είναι αλήθεια, ότι έχει ξεφύγει και για πρώτη φορά, αγαπητοί μου φίλοι, έχουμε άμεση αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα. Μιλούσαμε για τα κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, που όλα αυτά τα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Τον τελευταίο όμως καιρό στη ρητορική, τόσον του κ. Ερντογάν, όσο και του Υπουργού Εξωτερικών, έχει μπει ένα ζήτημα, το οποίο μας καθιστά ιδιαίτερα προσεκτικούς και έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Θα ξεπερασθεί κατά τη γνώμη μου αυτό. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Ήδη, μέχρις στιγμή, έχουμε μόνο ρητορική επίθεση από την Τουρκία.

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Κύριε Αβραμόπουλε, μετά τα γεγονότα της Μαδρίτης και τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν, πιστεύετε ότι θα υπάρξει μία αποκλιμάκωση σε ό,τι αφορά αυτήν την επιθετική ρητορική της Άγκυρας; Δηλαδή, θα επικρατήσει στην Τουρκία ο Ερντογάν εξωτερικού, ή ο Ερντογάν εσωτερικού, που απευθύνεται στο πολιτικό του ακροατήριο, ενόψει και των εκλογών;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ, ότι θα δούμε τον Ερντογάν να κορυφώνει τη σκληρή επιθετική ρητορική του μέχρι να πάει στις εκλογές. Ξέρετε τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στο εσωτερικό της Τουρκίας; Ο κ. Ερντογάν δεν είναι αυτός που είχαμε γνωρίσει πριν από αρκετά χρόνια, όταν στόχο του είχε…

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Και εσείς τον ξέρετε προσωπικά πολύ καλά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, βέβαια γιατί είχαμε γνωριστεί τον καιρό που ήμασταν Δήμαρχοι και πρέπει να σας πω, ότι ήμουν από τους πρώτους, με τους οποίους είχε μοιρασθεί και το όραμα για τη χώρα του. Τα θυμάμαι όλα αυτά.
Θυμάμαι μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι δημόσια έλεγε και είχε κάνει και μια ομιλία, νομίζω, στην Οξφόρδη, γιατί η Ευρώπη έχει ανάγκη την Τουρκία και μέσα από την ομιλία έβγαζε και κάτι άλλο, ένα μήνυμα για την Ελλάδα. Πώς δηλαδή θα μπορέσουν να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και θα σας πω και κάτι παραπάνω, που είναι πολύ ενδιαφέρον. Όταν έγινε η συνάντηση των δύο κυβερνήσεων Ελλάδος-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, το 2012, που υπογράψαμε είκοσι πέντε συμφωνίες, εκεί πραγματικά είχαμε δει έναν άλλον Ερντογάν, ο οποίος προσέβλεπε στην Ελλάδα και στο ρόλο της Ελλάδας, ως γεφυροποιού με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Είναι μικροπολιτική η πληροφορία αλλά θα το πω. Είναι εκείνη η συνάντηση, στην οποία σας είχε δώσει και το προσευχητάρι του;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, το έβγαλε από την τσέπη του μπροστά σε όλους και μου το έδωσε.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Βλέπετε έχω καλή πληροφόρηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και μάλιστα μου είχε πει τότε ο Νταβούτογλου, αυτό είναι μια κίνηση, που δείχνει κάτι πολύ σημαντικό.

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Ήταν κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό τότε κ. Αβραμόπουλε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Απόλυτα.

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Τώρα όμως αμφισβητείται.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα όμως δεν είναι. Εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από τον κυβερνητικό εταίρο, ένα σκληρό εθνικιστή, τον Μπαχτσελί. Από την άλλη μεριά, φοβάται και την άνοδο του Κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, που πρέπει να σας πω ότι είναι και αυτοί σκληροί εθνικιστές Κεμαλιστές, γιατί έτσι έχει γαλουχηθεί το βαθύ σύστημα της Τουρκίας μετά την εποχή του Κεμάλ. Ο Ερντογάν, εγώ είμαι βέβαιος, ότι ήθελε να προχωρήσει και στον εκδημοκρατισμό και στην αποδυνάμωση της στρατοκρατίας στην Τουρκία. Δεν τα κατάφερε όμως και τώρα έχει να αντιμετωπίσει και την πίεση την εσωτερική και το βαθύ κράτος, το οποίο, επιτρέψτε μου να σημειώσω, ξεπερνάει πλέον τον Ερντογάν, τρέχει δηλαδή από πίσω του. Και το βαθύ κράτος της Τουρκίας είχε και έχει πάντοτε σχεδιασμούς, ανάμεσα στους οποίους κεντρική θέση έχει και μία σύγκρουση με την Ελλάδα. Θα σας πω δε και κάτι παραπάνω που, είμαι βέβαιος ότι το θυμόσαστε. Όταν απεκαλύφθη η περίφημη συνωμοσία Εργκενεκόν κατά του Ερντογάν, μέσα στα πολλά, τι απεκαλύφθη; Ότι είχε στηθεί συνωμοσία εναντίον του, ώστε να ανατραπεί μέσα από τεχνητή κρίση με την Ελλάδα. Επίσης, το 1955 τα ίδια έγιναν με τον Μεντερέζ. Συνεπώς, αυτήν τη στιγμή το πρόβλημά μας δεν είναι τόσον ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν φωνάζει, λέει, θα πει και άλλα. Το θέμα είναι, ότι το βαθύ σύστημα της Τουρκίας ξαναπαίρνει τα πάνω του και γυρνάμε στην εποχή του εθνικισμού και αυτό είναι η μεγάλη απειλή για την περιοχή.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ένα πολύ σύντομο σχόλιο θέλουμε από εσάς σχετικά με το περίφημο Turkaegean. Και το λέω, γιατί εσείς έχετε την εμπειρία του πώς λειτουργούν οι Υπηρεσίες της Κομισιόν και μετά να πάμε και στα εσωτερικά πολιτικά θέματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, πρέπει να σημειώσουμε, ότι δεν είναι θέμα της Επιτροπής. Παρακολουθούνται όλα τα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα από τις Υπηρεσίες μας. Όλα τα Υπουργεία έχουν αντιπροσώπους στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα, πώς αυτό ξέφυγε είναι κάτι το οποίο αυτήν τη στιγμή διερευνάται. Χάσαμε δε και μια ευκαιρία. Να ασκήσουμε ένσταση σε αυτό, μέσα σε ένα τρίμηνο, που προβλέπουν οι εκεί κανονισμοί. Τώρα αυτό, θα μου πείτε, μπορεί να αλλάξει. Φοβάμαι, ότι θα είναι δύσκολο αλλά μπορεί να αλλάξει. Μόνο που μπαίνουμε σε μια διαδικασία…

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάντως λένε πολλοί κ. Υπουργέ, ότι είναι μία προβολή από άλλο βήμα όλου του αφηγήματος της Γαλάζιας Πατρίδας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να ενταχθεί και εκεί, αν και εγώ δεν το βλέπω έτσι και θα σας πω γιατί. Διότι και η Τουρκία έχει ακτές στο Αιγαίο. Πώς το ονομάζει; Το ονομάζει Αιγαίο.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Προφανώς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε μια ευαισθησία σε ό,τι αφορά και την εθνική διάσταση του θέματος αλλά από την άλλη μεριά και την οικονομική. Έχουμε μια αεροπορική εταιρεία, η οποία φέρει αυτό το όνομα. Θα αρχίσει να μπερδεύεται πια ο κόσμος και μέσα από εκεί, θα περάσει αυτό που είπατε εσείς. Δηλαδή θα μιλάνε για ένα Αιγαίο το οποίο είναι και ελληνικό και τουρκικό.

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Μπορεί κ. Αβραμόπουλε να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Μπορεί να ανατραπεί;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι οι Υπηρεσίες ξεκίνησαν ήδη τη διαδικασία για να αλλάξει. Ξέρετε ο ανταγωνισμός μέσα από τα brand, μέσα από τις ετικέτες και τα ονόματα είναι σκληρός, κυρίως στο οικονομικό και εμπορικό πεδίο, γιατί έτσι πρέπει να το δει κανείς σε αυτή τη φάση, για να αποφευχθεί το άλλο, που υπαινίχθηκε πριν λίγο ο κ. Κοτρώτσος. Αλλά θα είναι δύσκολο, διότι χάθηκαν και οι προθεσμίες. Όλο αυτό σε μια κάποια στιγμή, μας αιφνιδίασε, όταν το ακούσαμε. Τώρα το ποιος ευθύνεται, έχει τη σημασία του. Από εκεί και πέρα όμως, είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, γιατί το ίδιο νομίζω είχε καταγραφεί και το 2018 με κάτι παρόμοιο.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Εκείνο ήταν ένα βίντεο ιδιωτικής εταιρείας στο YouTube…

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Όχι, μιλάει για το σήμα Aegean. Κύριε Αβραμόπουλε, γι΄ αυτό αναφέρεσθε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, γι΄ αυτό αναφέρομαι. Όλα αυτά εμάς μας ενοχλούν και δικαιολογημένα μας ενοχλούν αλλά καλό θα είναι να προσέχουμε λίγο περισσότερο, ώστε οι Υπηρεσίες μας να τα εντοπίζουν, πριν μας αιφνιδιάσουν.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Και καλά κάνετε και το επισημαίνετε. Πάμε πολύ γρήγορα σε δύο τελευταίες ερωτήσεις. Σχόλιο για τη NOVARTIS. Για το θέμα του βουλεύματος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. Δεν προκύπτει, σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο, καμία εμπλοκή σε αυτό που ονομάστηκε σκευωρία και ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών προσώπων. Επειδή είστε από τους ανθρώπους, που ενεπλάκησαν στην ιστορία αυτή….

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ενεπλάγη, μας ενέπλεξαν.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ωραία, υπάρχει όμως ένα βούλευμα αυτήν τη στιγμή, που αθωώνει ουσιαστικά, ως προς το θέμα αυτό, τον κ. Παπαγγελόπουλο και την κα Τουλουπάκη. Ένα σχόλιο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι εγώ δεν θέλω να εμπλακώ στις διαδικασίες της δικαιοσύνης αλλά να σας πω το εξής. Δεν αθωώνει κανέναν. Αυτή τη στιγμή με βάση το βούλευμα, τα δύο πρόσωπα στα οποία αναφερθήκατε, ο Παπαγγελόπουλος και η Τουλουπάκη, είναι μπροστά στη δικαιοσύνη…

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Όχι για το θέμα αυτό όμως κ. Υπουργέ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά για κατάχρηση εξουσίας ….

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Όχι για το θέμα αυτό όμως.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: … και για παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Αυτό θα το αποδείξει το Ειδικό Δικαστήριο.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Όχι, για την υπόθεση Κουρουμπλή. Είναι άλλη υπόθεση. Για το θέμα της σκευωρίας, είναι απαλλαγή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, με την ερώτηση δηλαδή που μου κάνατε, η υπόθεση Κουρουμπλή είναι κάτι νόμιμο και σωστό;

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Όχι, αυτό θα το κρίνει η δικαιοσύνη αλλά ως προς το σκέλος NOVARTIS, πολιτική σκευωρία, όπως ονομάστηκε από την κυβέρνηση, υπάρχει απαλλαγή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, κ. Κοτρώτσο. Πρόκειται περί σκευωρίας. Το θέμα είναι, ότι δεν είναι μόνο νομική η διάσταση αυτή, που παίρνει το θέμα. Είναι και πολιτική, είναι και εθνική. Γιατί όλο αυτό που στήθηκε απέναντι σε δέκα πρόσωπα, τα οποία, όταν ερευνήθηκαν, μετά από τρία χρόνια, δεν βρέθηκε τίποτε απολύτως εναντίον και κάτι που να τους συσχετίζει με τη NOVARTIS. Τώρα λοιπόν, η δικαιοσύνη, σε πρώτη φάση, έκανε αυτό το βήμα, θα κληθεί το Ειδικό Δικαστήριο και μέσα εκεί θα ακουστούν και πολλά και διάφορα, διότι φαντάζομαι θα κληθούν και όλοι εκείνοι που έχουν άμεση σχέση με αυτήν την υπόθεση. Πάντως είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ξανασυμβεί στην Ελλάδα, διότι το θέμα δεν είναι ότι καθάρισε η υπόθεση για τα δέκα πρόσωπα που ενέπλεξαν. Και ξέρουμε πολύ καλά, ότι πίσω από αυτήν την ιστορία υπήρχαν και πολιτικές σκοπιμότητες. Ποια ήταν τα Όργανα που το έκαναν αυτό, είναι μια άλλη ιστορία. Τα διερευνά η δικαιοσύνη. Και μπορεί να βγήκε αυτό χθες αλλά μην ξεχνάτε, ότι παραπέμπονται για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και θα συνέρθει το Ειδικό Δικαστήριο.
Εγώ προσωπικά δεν έχω τίποτε προσωπικό με κανέναν. Εκείνο που θέλω είναι αυτή η ιστορία να πάρει το δρόμο της και να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, που είναι υπονομευτικό της λειτουργίας της δημοκρατίας και του εθνικού μας συστήματος.

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Κύριε Αβραμόπουλε, μια τελευταία ερώτηση σε σχέση με τη δική σας πορεία. Θα είστε Υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές;

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Καταρχάς, εάν βλέπει εκλογές…

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Αν βλέπετε και εάν εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές το Φθινόπωρο και εάν ναι, θα σας δούμε στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών; Στο Επικρατείας; Έχετε συζητήσει με τον Πρωθυπουργό γι΄ αυτό το θέμα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να σας πω, ότι από την ημέρα που πέρασα το κατώφλι της πολιτικής είμαι μονίμως Υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Αθηνών και όλα αυτά λίγο, πολύ τα θυμόμαστε. Όταν έφυγα για έξω ήμουν αιρετός και εκεί εξελέγην από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν μου επικύρωσε την τοποθέτησή μου ως Ευρωπαίου Επιτρόπου και όπως είπα τότε τελειώνοντας, επιστρέφω στην πατρίδα μου και στην πολιτική μου κοιτίδα.
Τα είχαμε συζητήσει πριν από δύο χρόνια με τον κ. Πρωθυπουργό, όλα αυτά ισχύουν. Ήταν να κατέβω στις τότε εκλογές. Τώρα ενόψει των εξελίξεων -και εδώ μιλάμε για διαίσθηση για το πότε πάμε στις εκλογές- γιατί κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια- θα πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι, γιατί αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, και βεβαίως θα είμαι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία.

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Πρώτη γραμμή και Α΄ Αθηνών δηλαδή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δούμε. Τώρα το πώς και που και τι, αυτό θα το κρίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάντως θα είστε Υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είμαι παρών στις επόμενες εκλογές.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα, θα έχουμε μια επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή, με τον όποιον τρόπο συμφωνήσατε με τον Πρωθυπουργό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, δηλαδή επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή, μετά από έξι χρόνια στη διεθνή παγκόσμια και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, όπου εκεί πραγματικά είχα στα χέρια μου το ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο, που είχε ποτέ η Ελλάδα στην Ευρώπη και βεβαίως πολύ σημαντικό για την ίδια την Ευρώπη. Μεγάλη εμπειρία για εμένα όλα αυτά που αποκόμισα εκεί και που άφησα πίσω. Αυτές τις ώρες, τα θέτω στην υπηρεσία της πατρίδας μου.

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Και σε δύσκολη συγκυρία κ. Αβραμόπουλε.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Θα εκβιάσω το χρόνο, γιατί δεν έχουμε χρόνο. Μία κουβέντα μόνο, επειδή ακούγονται πάρα πολλά, έτσι, πολιτικά σενάρια, μετά τις εκλογές. Επιγραμματικά, εσείς βλέπετε και θεωρείτε σωστό να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, ενδεχομένως και ευρύτερης συνεργασίας, περισσοτέρων των δύο κομμάτων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, κ. Κοτρώτσο, θα το ορίσει με την εντολή που θα δώσει στις εκλογές ο ελληνικός λαός. Δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι συνεργασίες. Εγώ πάντοτε ήμουν υπέρμαχος της εθνικής συνεννόησης, του εθνικού διαλόγου και των συνεργασιών. Τώρα, αν αυτό προκύψει ως ανάγκη είναι μια άλλη υπόθεση. Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα Κόμματα επιδιώκουν την αυτοδυναμία τους. Εάν βγει ή όχι, αυτό θα κριθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Κύριε Αβραμόπουλε, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κύριε Υπουργέ να είστε καλά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Καλημέρα.

.