Ευθείες βολές για τον ρόλο της ΕΕ στην συγκυρία της πανδημίας εξαπέλυσε ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.
Όπως εξήγησε οι κλειστές πολιτικές με κλειστά σύνορα θα σημάνουν το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς «να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ενισχύσουν την αλληλεγγύη» και «να κινηθούν πιο δυναμικά».
Με ξεκάθαρο τρόπο καταδίκασε την δήλωση της προέδρου της Κομισιόν η οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους να ξεχάσουν τις διακοπές. «Ήταν λάθος» τόνισε.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διευκρίνισε πως Ευρώπη είναι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα κράτη μέλη αλλά η πολιτική δύναμη δεν είναι στα χέρια της επιτροπής αλλά του συμβουλίου είτε σε επίπεδο ηγετών ή υπουργών. Έχει την πρωτοκαθεδρία στην λήψη αποφάσεων.
«Η αλληλεγγύη δοκιμάζεται. Πρέπει να καταλάβουν οι βόρειες χώρες πως θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστούν την αλληλεγγύη του νότου. Είναι αφελές η Ολλανδία να πιστεύει πως η οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει την πανδημία θα την αφήσει ανεπηρέαστη. Το ίδιο συμβαίνει και με την Γερμανία για την οποία είναι η ευκαιρία να απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος» τόνισε.
Για το ευρωομόλογο ξεκαθάρισε πως δεν είναι χάρισμα: «Είναι έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης προς τις χώρες που έχουν υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια». «Γιατί σήμερα έχουμε τόσους νεκρούς στο νότο;» διερωτήθηκε. «Γιατί τα υγειονομικά συστήματα γονάτισαν κάτω από την ασφυκτική πίεση των προγραμμάτων» απάντησε ο ίδιος επιρρίπτοντας ευθύνη στους βόρειους της ΕΕ.
Αιχμές άφησε και κατά του ΠΟΥ σημειώνοντας πως καθυστέρησε να κηρύξει πανδημία. «Γνώριζε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 την πραγματική κατάσταση και καθυστέρησε. Το 2009 κινήθηκε έγκαιρα με αποτέλεσμα να έχουμε και εμβόλιο και φάρμακο. Σήμερα δεν έχουμε τίποτα» είπε για να συμπληρώσει πως και η Κίνα έπαιξε στην αρχή αυτό το παιχνίδι. Για να σωθεί η παγκόσμια οικονομία.
Για την επόμενη μέρα σημείωσε πως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. «Η κοινωνία επέδειξε ευθύνη και άρχισε να γίνεται πιο ανθρώπινη. Άρχισε να λέει ο Έλληνας και πάλι καλημέρα στο γείτονά του. Η ενότητα του ελληνικού λαού δεν εκπορεύεται από το πολιτικό σύστημα αλλά επιβάλλεται από την ίδια την κοινωνία» σχολίασε.
«Αξίζει ο δημόσιος έπαινος στην ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που κινήθηκε νωρίτερα από τον καθένα. Και ιδού τα αποτελέσματα» τόνισε σε άλλο σημείο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά εκτίμησε πως ήδη έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται νέα δεδομένα. «Άρχισαν να επηρεάζονται αντιλήψεις. Μια διαφορετική προσέγγιση προβάλλεται μέσω άρθρων. Τον τελευταίο καιρό είχαμε έξαρση εθνικισμού και στις δύο χώρες. Τα δε γεγονότα στον Έβρο δυναμίτισαν το κλίμα. Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί πια αυτή η κατάσταση. Χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω από την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματά μας μπορούμε να βρούμε πεδίο συνεννόησης» υποστήριξε.
Τέλος χαρακτήρισε «ανοησίες τα σενάρια που θέλουν να σταλούν στην Ελλάδα καράβια με ασθενείς» ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες.