Συνέντευξη στο Action24 και τον Γιώργο Κουβαρά, παραχώρησε χθες το βράδυ ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και Υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ερωτώμενος για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρώην Επίτροπος ανέφερε ότι παρότι δεν παίρνει θέση στα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ, η άποψή του είναι ότι ο κύριος Ανδρουλάκης είχε μια πολύ καλή παρουσία στην Ευρωβουλή. «Ήταν μαχητικός, πάντοτε με τις ιδεολογικές του αναφορές στη σοσιαλδημοκρατία. Αφήνει πίσω του ένα καλό όνομα, στην Ευρώπη».

Όσον αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου, ο κύριος Αβραμόπουλος ανέφερε πως παρότι «έχει αφήσει πίσω του πολλά καλά και είναι ευγενής άνθρωπος», εκείνο που θα μπορούσε να κάνει είναι «να μείνει, να στηρίξει και να είναι μέντορας της νέας ηγεσίας, έτσι ώστε να παντρέψουν την εμπειρία του παλιού με τον ενθουσιασμό και τις ιδέες του νέου» Όπως ανέφερε, «χρειάζεται το πάντρεμα, όχι ηλικιακά, των γενεών, αλλά όσων έχουν διαγράψει μια διαδρομή και όσων έρχονται με ελπίδα για το μέλλον».

Ερωτώμενος για την πιθανότητα μελλοντικής κυβερνήτικής συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με το ΚΙΝΑΛ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση από την παλιά του ιδιότητας στην καινούργια και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μιλήσει για τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Ανέφερε, ωστόσο ότι «Η Νέα Δημοκρατία παραμένει, και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμη περισσότερο, μια ανοικτή παράταξη».

Για την κρίση στην Τουρκία, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως η Τουρκία άλλαξε στάση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Τούρκου προέδρου. «Όλα άλλαξαν όταν ξέσπασε το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του. Έκτοτε βλέπουμε έναν Ερντογάν περισσότερο ανασφαλή. Αρχίζει η πίεση από το εσωτερικό της χώρας, με τον συνεταίρο του να ζητά ακόμη περισσότερα και τον Τούρκο Πρόεδρο να κάνει παραχωρήσεις σε θέματα προσωπικών του αρχών. Την ίδια στιγμή, αρχίζει να ξυπνά το αποκαλούμενο βαθύ κράτος της Τουρκίας, το οποίο ο κύριος Ερντογαν να εξουδετερώσει. Ούτε τη στρατοκρατία ούτε τον κεμαλικο εθνικισμό. Ο Ερντογάν ήταν ισλαμιστής, αλλά όχι φονταμενταλιστής. Εξελίχθηκε έτσι, τον τελευταίο καιρό, αρθρώνοντας εθνικιστικό λόγο και ανοίγοντας το δρόμο για την επαναφορά των εθνικιστών».

Επιπλέον, ο κύριος Αβραμόπουλος τόνισε ότι το γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή είναι ασταθές, ενώ επαίνεσε την εξωτερική πολιτική του Πρωθυπουργού «Το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι ρευστό. Για αυτό πολύ σωστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοιχτεί σε ολόκληρο τον κόσμο Χθες ήταν στο Ισραήλ, σήμερα στη Ρωσία. Είναι θετικό ότι σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται δραστήρια και πολυδιάστατα, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον καλών σχέσεων, που εξυπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα, τόσο στο επίπεδο της οικονομίας όσο και της γεωπολιτικής», ανέφερε.

Προσέθεσε δε ότι η εξωτερική πολιτική ορίζεται πάντοτε από αυτό που κάθε χώρα θεωρεί εθνικό συμφέρον. «Για αυτό δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Είμαστε ένας ενθουσιώδης λαός. Πολύ εύκολα βλέπουμε τη μια μέρα φιλέλληνες και συμμάχους και την άλλη μέρα εχθρούς και μισέλληνες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι την εξωτερική πολιτική των χωρών καθορίζει το συμφέρον τους».

Ερωτώμενος για τις θετικές δηλώσεις του νέου Γερμανού ΥΠΟΙΚ, ο πρώην Επίτροπος υποστήριξε ότι
«δεν είναι μια συγγνώμη για το χθες. Είναι μια παραδοχή του σήμερα. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ανεβάζει τον δείκτη θετικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και προαναγγέλει ένα καλύτερο αναπτυξιακό και δημοσιονομικό μέλλον αλλά και έναν ισχυρότερο γεωπολιτικό ρόλο. Γιατί πάντοτε η ενισχυμένη οικονομία συνεπάγεται μεγαλύτερη γεωπολιτική ισχύ».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ο κύριος Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι από την ώρα που η χώρα πάει καλά σε όλα τα επίπεδα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσουμε σε εκλογές. «Η Κυβέρνηση θα κεφαλαιοποιήσει τις όλο και περισσότερο θετικές επιδόσεις. Και όσο περνά ο καιρός και πορευόμαστε με τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και με ενίσχυση της οικονομίας και του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, τόσο περισσότερο μπορεί η Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να απευθυνθεί με μεγαλύτερες αξιώσεις στον ελληνικό λαό.»

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε ότι περισσότερο από τις ιδεολογίες αναφορές και τις ετικέτες των αρχών του προηγούμενου αιώνα, σημασία έχουν οι θέσεις σε σημαντικά ζητήματα όπως η κοινωνική πολιτική, η εξωτερική πολιτική και η σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Ερωτώμενος για τον προσωπικό του πολιτικό προσανατολισμό, ο πρώην Υπουργός εξήγησε: «Έχω τις αστικές φιλελεύθερες αρχές μου και κινούμαι στο σημείο του κέντρου, όπου καλούμεθα να συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε και ίσως να συνωμοτήσουμε για το καλό του τόπου, κάποιοι άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους. Απεχθάνομαι τους ακραίους και όλους εκείνους που πιστεύουν πως έχουν το αλάθητο και παρασύρουν με τον λαϊκίστικο λόγο τους τον κόσμο σε λάθος δρόμο. Από την πρώτη ημέρα που μπήκα στην πολιτική, πίστευα στον διάλογο και την εθνική συνεννόηση. Και το μεγάλο μου παράπονο είναι ότι, στα όσα χρόνια είμαι στα δημόσια πράγματα, δεν βλέπω διάθεση για συνεννόηση ούτε σε βασικούς ευαίσθητους τομείς».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποίησε ότι αυτόν τον καιρό ο λαϊκισμός καιροφυλακτεί στη γωνία, τονίζοντας παράλληλα ότι οφείλουμε να κάνουμε στην άκρη όλες τις εύκολες λαϊκίστικες λύσεις και να ενώσουμε τον ελληνικό λαό μπροστά στις προκλήσεις της εποχής. «Έρχονται δύσκολα πράγματα στο μέλλον και η ενότητα είναι προϋπόθεση. Ευτυχώς που έχουμε έναν Πρωθυπουργό που είναι αντιλαϊκιστής».

Όσον αφορά στη σημερινή του δραστηριότητα, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι διατηρεί σχέσεις με σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς και πολιτικές ηγεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και την ευρύτερη περιοχή. «Αυτά αποτελούν πολιτική επένδυση, που σε κάποια στιγμή θα φανούν χρήσιμα και για την πατρίδα μου».

Όπως σημείωσε ο κύριος Αβραμοπουλος, είναι μέλος σε τρία διοικητικά συμβούλια σημαντικών διεθνών οργανώσεων ενώ παράλληλα έχει ήδη ανοίξει το πολιτικό του γραφείο. «Είμαι παρών. Στην πολιτική δεν είσαι παρών μόνο όταν κατέχεις ένα δημόσιο αξίωμα. Είσαι και όταν έχεις πολιτικό λόγο, πολιτική παρεμβατικότητα. Σε τελευταία ανάλυση αυτός που κρίνει το αν ένας πολιτικός πρέπει να είναι στην πολιτική είναι η κοινωνία», σημείωσε.