«Ο ρεαλισμός πρέπει να συνδυαστεί με την ευθύνη, του πολίτη και της πολιτείας» σχολίασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού.

Ο πρώην επίτροπος μίλησε στο Action 24 και το Evening Report και αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον Η1Ν1 το 2009 όταν ήταν υπουργός Υγείας επαναλαμβάνοντας ότι η διεθνής κοινότητα καθυστέρησε να αντιδράσει δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της οικονομίας αντί αυτού που ήταν το καθήκον τους, την υγεία.
«Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο κινήθηκε εγκαίρως για αυτό και η κατάσταση είναι ακόμα υπό έλεγχο» συμπλήρωσε.

Όπως είπε, τότε (σ.σ. το 2009) η Ελλάδα βρέθηκε καλύτερα προετοιμασμένη γιατί τα αντιικά είχαν εξασφαλιστεί εγκαίρως και το υγειονομικό σύστημα ανταποκρίθηκε. Μετά από τρεις μήνες βρέθηκε και το εμβόλιο.
Η διαφορά τώρα είναι ότι ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί, είναι επιθετικός και ύπουλος, σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Όσον αφορά την στάση της Ευρώπης επικαλέστηκε την εμπειρία του στο Μεταναστευτικό λέγοντας πως κράτη-μέλη τότε τίναξαν στον αέρα την αλληλεγγύη της ΕΕ ακολουθώντας δικό τους δρόμο. «Το ίδιο έπραξαν και με την οικονομική κρίση, το ίδιο πράττουν και τώρα» είπε και εξήγησε: «παρατηρούμε μία επιστροφή στην πολιτική του κράτους. Ο κόσμος αισθάνεται ασφάλεια μονάχα όταν το κράτος προνοεί, προβλέπει, προετοιμάζεται, θωρακίζεται».

Εκτίμησε πως όλα θα αλλάξουν την επόμενη μέρα και ότι δυναμιτίζονται τα θεμέλια της ΕΕ. «Πολλές από τις χώρες αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους, νωρίτερα με το μεταναστευτικό και τώρα με τον κορωνοϊό. Μήπως τελικά έχει αρχίσει να προωθείται η ιδέα της Ευρώπης δύο διαφορετικών ταχυτήτων» διερωτήθηκε αναφερόμενος στο γεγονός πως ο Νότος για ακόμα μια φορά βάλλεται περισσότερο. Επεσήμανε παράλληλα πως οι πολιτικές που ασκούν οι χώρες του Νότου είναι η ορθότερη. «Μήπως μέσα από όλα αυτά οδηγούμαστε να γίνουμε πιο ανθρώπινοι;» σχολίασε και προειδοποίησε πως η επιστροφή στα κλειστά σύνορα μέσω της αμφισβήτησης της ΕΕ θα έχει σοβαρές συνέπειες και θα αλλάξει τα δεδομένα.

Αναφορικά με την Ελλάδα απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση αλλά και στους πολίτες. «Η κρίση τώρα ξεκινάει, πρέπει να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη απειλή» είπε.