«Η Ευρώπη έχει επιστρέψει στην παλιά σκληρή πολιτική των κλειστών συνόρων αρχής γενομένης από την οικονομική και στην συνέχεια την προσφυγική και υγειονομική κρίση, όπου οι περισσότερες χώρες έχουν θέσει ως προτεραιότητα το να προστατεύσουν τους δικούς τους πολίτες, αφήνοντας στην άκρη αυτό πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πρακτική εφαρμογή των δύο βασικών αρχών, της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Βλέπουμε δυστυχώς μια οπισθοδρόμηση. Το βλέπουμε και στην άρνηση πολλών ευρωπαίων πολιτών να εμβολιαστούν, να τηρήσουν τα μέτρα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο πρώην Επίτροπος ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Αβραμόπουλος, σημείωσε ότι τα υγειονομικά συστήματα της βόρειας Ευρώπης ήταν πιο ανθεκτικά, ενώ του νότου είχαν γονατίσει κάτω από τα περιοριστικά μέτρα και την δημοσιονομική προσαρμογή με πολλές περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα στο ξέσπασμα της πανδημίας να αποδειχθούν πιο αδύναμα. «Αν κυριαρχούσε η αρχή της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας θα έπρεπε να μοιραζόμασταν σε κεντρικό επίπεδο τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Εξήγησε πως οι πολιτικές εκπορεύονται από τα κεντρικά ευρωπαϊκά όργανα, στο τέλος όμως όλες οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Η πραγματική δύναμη λοιπόν δεν είναι η επιτροπή, είναι το Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από κράτη μέλη. Και όταν κάθε κράτος μέλος έχει θέσει ως προτεραιότητα την δική του εθνική πολιτική, αποδυναμώνεται η ευρωπαϊκή. Για παράδειγμα, η Ευρώπη, άργησε συνολικά να αντιδράσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Εκεί η Ελλάδα, κινήθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα από τις περισσότερες χώρες. Εάν είχε υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός και για την διάθεση φαρμάκων, εμβολίων και για όλα αυτά που συνοδεύουν μια συνολική αντιμετώπιση της κρίσης θα είχαμε κερδίσει περισσότερο χρόνο».

Στην αρχή η Ευρώπη δεν τα πήγε καλά αλλά χάσαμε χρόνο και για έναν άλλο λόγο, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, ότι καθυστέρησε ο ΠΟΥ 3 μήνες να κηρύξει πανδημία, για μια σειρά από λόγους.

«Αν είχε κηρύξει πανδημία από τον Νοέμβριο θα είχαμε κερδίσει 4 μήνες σε δύο επίπεδα, στην έρευνα για την ανακάλυψη του εμβολίου και στην αναχαίτιση της εξάπλωσης της νόσου. Ξέφυγε και ζήσαμε τις επιπτώσεις. Η Ευρώπη άργησε να αντιδράσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Αλλά και στο προσφυγικό, προσέθεσε, το 2015 η Ουγγαρία ύψωσε τείχη, λέγοντας ότι δεν ήθελε μετανάστες και φορτώνοντας όλη την ευθύνη στις χώρες πρώτες υποδοχής. Ακολούθησε δυστυχώς ακόμα και η Αυστρία, η Τσεχία, οι βόρειες χώρες και βρέθηκαν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αντιμέτωπες με μια φοβερή πίεση.

«Η Ευρώπη δεν έχει προχωρήσει ακόμη μπροστά, ολοκληρώνοντας ενιαίες πολιτικές και αυτό φαίνεται και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, που έχει μείνει πίσω».


Πάντως, συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος, αρχίζουν να αλλάζουν οι συσχετισμοί και να διαμορφώνονται νέες σφαίρες επιρροής με κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες να θέλουν να συμμετέχουν.

«Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας έχει και μια άλλη σημασία για την Ευρώπη, καθώς για πρώτη φορά μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην Μεσόγειο όπου είναι ασθενής η παρουσία της. Η Μεσόγειος όμως εξελίσσεται σε ένα νέο τοπίο ανταγωνισμών, ανάμεσα σε Κίνα, Ρωσία. Οι ΗΠΑ αποσύρονται αφήνοντας πίσω τους περιθώριο να κινηθεί η Ευρώπη, η οποία όμως δεν είναι παρούσα με ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει αυτόν τον καιρό έναν πολύ σημαντικό ρόλο υπό την προϋπόθεση ότι σταδιακά θα απαλλάσσεται από τα ξεπερασμένα στερεότυπα μιας εξωτερικής πολιτικής που ανάγεται στο παρελθόν. Πολύ ορθά λοιπόν κινείται ο κ. Μητσοτάκης και στις σχέσεις του με τους γείτονες αλλά και δίνοντας μια άλλη διάσταση στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Γι’ αυτό αυτή την ώρα θεωρώ ότι διαμορφώνονται νέες δυνατότητες για χώρες σαν την Ελλάδα, η οποία πάντα θα έχει την προστασία της Ευρώπης και αυτό συνιστά και μια εγγύηση που ακυρώνει κάθε έννοια απειλής της χώρας. Εγώ δεν συμφωνώ με τις απόψεις ότι η Ελλάδα απειλείται. Γιατί όταν απειλείσαι, φοβάσαι και όταν φοβάσαι, ηττάσαι».

Ο κ. Αβραμόπουλος, σχολιάζοντας τέλος τις τρέχουσες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, επεσήμανε πως «το ΚΙΝΑΛ ζει μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, μια εσωτερική καταρχήν συναισθηματική έκρηξη που μπορεί να οδηγήσει το κόμμα στο να ανατάξει τις δυνάμεις του γιατί είναι βέβαιο ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους του θα ήθελαν να επαναπατριστούν, φτάνει η νέα ηγεσία να είναι αξιόπιστη. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανατάξει τις δυνάμεις του και να το ευχηθούμε γιατί είναι μια ιστορική δύναμη του τόπου που ωρίμασε στο πέρασμα του χρόνου, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του εσωτερικά, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θα ξαναδώσει ένα ισχυρό παρόν στην ελληνική βουλή συμβάλλοντας στην ποιοτική αναβάθμιση της δημοκρατίας».

Πηγή: ΕΡΤ