Ο Ευρωπαίος επιτρόπος, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε στη 10η υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Φόρουμ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (GCTF), εκπροσωπώντας την ΕΕ στην 74η Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNGA).
«Με εμπιστοσύνη και με μια ισχυρή αίσθηση ενότητας μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες και να επιτύχουμε το στόχο μας ο οποίος δεν είναι άλλος από την πάταξη των τρομοκρατικών δικτύων και του φαινομένου αυτού που απειλεί τις ζωές και τις δημοκρατίες μας», τόνισε.
Delighted to speak at the 10th #GCTF ministerial meeting at #UNGA. The EU will remain a pioneer & trustworthy partner in global actions against terrorism, particularly online through the #EUIF & on the ground in addressing the challenge of returning FTFs. https://t.co/yIo7XxAke6 pic.twitter.com/iYyAQDyPW4
— Dimitris Avramopoulos (@Avramopoulos) September 25, 2019
Αναλυτικά η ομιλία Αβραμόπουλου:
«Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι και φέτος εδώ σε αυτό το πολύ σημαντικό Φόρουμ με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Μαρόκο, την Ολλανδία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ για την ηγεσία του Φόρουμ κατά το παρελθόν. To Φόρουμ αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την αποτελεσματική καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων. Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τον Καναδά για την ανάληψη της συμπροεδρίας με το Μαρόκο.
Από την ίδρυση του, πριν από δέκα χρόνια, το Φόρουμ αυτό έχει συνεισφέρει σε ένα πολύ σημαντικό αριθμό πολιτικών και βέλτιστων πρακτικών και έχει συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού παγκοσμίως.
Παρά την πρόοδο που έχουμε επιτύχει κατά της Da’esh, της Αλ-Κάιντα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι δυστυχώς προφανές ότι αυτές εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή σταθερότητα και την ασφάλεια. Ορισμένα θέματα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής όσον αφορά στις μελλοντικές διεθνείς προσπάθειές μας.
Πρώτον, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτά που αποφασίζουμε εδώ εφαρμόζονται. Είναι καθήκον μας να ενισχύσουμε το ρόλο του Φόρουμ για την υποστήριξη των κρατών με σκοπό την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού.
Σε επίπεδο ΕΕ έχουν γίνει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2015 η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τόσο της μετανάστευσης όσο και της ασφάλειας. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μας έφεραν ενώπιον των ευθυνών μας και από τότε, κάναμε πολλά. Σε επίπεδο ΕΕ έχουμε ενισχύσει τη συνεργασία μας με τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος, την οποία θα ήθελα να εξάρω για τις προσπάθειές της και για τη μεταξύ μας συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και με άλλα κράτη της Αφρικής.
Δεν πρέπει όμως να περιορίσουμε τις προσπάθειές μας μόνο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η πρόληψη είναι εξίσου καθοριστικής σημασίας και οι κοινωνίες πρέπει να υποστηριχθούν. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε τον ρόλο και την ευθύνη που μας αναλογεί για την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής κοινωνίας και τη διάδοση των κοινών μας αξιών του σεβασμού, της ανεκτικότητας και της δημοκρατίας.
Δεύτερον, η τρομοκρατική απειλή εξελίσσεται συνεχώς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, πρέπει να παρακολουθούμε τις αλλαγές στη στρατηγική των τρομοκρατικών ομάδων και να αντισταθμίζουμε την επιρροή των αφηγήσεών τους στα πιο ευάλωτα άτομα. Τα τρομοκρατικά δίκτυα εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή απειλή λόγω της προπαγάνδας. Μπορεί η Daesh να έχει ηττηθεί στα εδάφη της, είναι όμως ενεργή στο πεδίο μάχης του Διαδικτύου. Η τρομακτική επίθεση στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας κατέστησε σαφείς για ακόμη μια φορά τις συνέπειες της εξάπλωσης του τρομοκρατικού και βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο μέσα σε λίγες ώρες.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στην ΕΕ βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πρόληψης της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Χάρη στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ (EU Internet Forum), δημιουργήσαμε μια συνεργασία που βασίζεται στην εμπιστοσύνη με τα κράτη μέλη μας, τις εταιρίες του Διαδικτύου και τη Europol. Πολλές από τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες όπως το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, έχουν προέλθει από αυτή τη συνεργασία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ για την διαγραφή του διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχομένου εντός μίας ώρας. Προσβλέπω αυτό να γίνει σύντομα νόμος.
Η δράση του “Christchurch Call” δημιούργησε μια δυναμική για παγκόσμια δέσμευση. Στην ΕΕ, σχεδιάζουμε ένα Πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση των Κρίσεων, που θα συζητηθεί κατά την επόμενη υπουργική διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ (EU Internet Forum) στις 7 Οκτωβρίου.
Τρίτον, οι εξελίξεις στο Ιράκ και στη Συρία έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο την συζήτηση για την επιστροφή των ξένων τρομοκρατών μαχητών και των οικογενειών τους, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά. Το ζήτημα αυτό δημιουργεί δυσκολίες όχι μόνο όσον αφορά στην αποτελεσματική επιβολή του νόμου, αλλά και την επανένταξή των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία.
Πρέπει επίσης να προωθηθούν εθνικοί μηχανισμοί για την παρακολούθηση της ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές αλλά και μετά την απελευθέρωση των κρατουμένων. Η απο-ριζοσπαστικοποίηση, η αποκατάσταση και η επανένταξη πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού για την πρόληψη της περαιτέρω διάδοσης της τρομοκρατικής ιδεολογίας.
Επιπλέον, για να φέρουμε τους τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης, χρειαζόμαστε καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και δικαστική συνεργασία. Το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη ικανοτήτων σε ορισμένα κράτη μέλη του ΟΗΕ για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων του μητρώου επιβατών (Passenger Name Record-PNR) αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Συμπερασματικά, ένα ισχυρό πολυμερές πλαίσιο είναι καθοριστικής σημασίας στον παγκόσμιο αγώνα για την κατανόηση της φύσης των προκλήσεων και τη δημιουργία μηχανισμών συνεργασίας σε όλες τις ηπείρους.
Με εμπιστοσύνη και με μια ισχυρή αίσθηση ενότητας μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες και να επιτύχουμε το στόχο μας ο οποίος δεν είναι άλλος από την πάταξη των τρομοκρατικών δικτύων και του φαινομένου αυτού που απειλεί τις ζωές και τις δημοκρατίες μας».