Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε σήμερα στη Μάλτα πως η Ευρώπη πρέπει να είναι «στην πρώτη γραμμή» προκειμένου να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση στο πλευρό χωρών όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία και η Κύπρος.
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη και να διατηρηθεί στην πρώτη γραμμή μαζί με χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία και η Κύπρος», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που συμμετέχει στη μινι-σύνοδο κορυφής η οποία αναμένεται να επεξεργαστεί έναν μηχανισμό αυτόματης κατανομής των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα.
«Σήμερα θα επικεντρωθούμε στην κατάσταση σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου» [την κεντρική Μεσόγειο], πρόσθεσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Ευρωπαίος Επίτροπος που βρίσκεται στη Μάλτα μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Φινλανδίας (η Φινλανδία ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
«Αλλά δεν πρέπει να αρνηθούμε ότι υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις και σε άλλα τμήματα της Μεσογείου», συνέχισε.
Ο Επίτροπος εκτίμησε επίσης ότι έχει έρθει η ώρα προκειμένου η ΕΕ «να λάβει πολιτικές αποφάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μία πολιτική οδός εξ ονόματος όλων των κρατών μελών».
Πολλοί ειδικοί, καθώς και Ευρωπαίοι αιρετοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι φοβούνται πως μια απόφαση για την κατανομή των μεταναστών, η οποία θα αφορά μόνο τους μετανάστες που διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο, θα θεωρηθεί άδικη από τις χώρες άφιξης που βρίσκονται σε άλλες διαδρομές, στη δυτική Μεσόγειο (Ισπανία) και στην ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα).
Από τις αρχές του έτους, μόνο το 13% των 67.000 παράτυπων μεταναστών που έφθασαν στην Ευρώπη αποβιβάστηκαν στην Ιταλία ή στη Μάλτα, έναντι 57% στην Ελλάδα και 29% στην Ισπανία.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Φινλανδίας (που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ) και της Μάλτας αναμένεται να επεξεργαστούν έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές χώρες, που προτίθενται εθελοντικά να το κάνουν, να κατανέμουν μεταξύ τους με συστηματικό τρόπο, τους ανθρώπους που διασώζονται στη θάλασσα.
Ο κανονισμός αυτός κρίνεται άδικος επειδή εναποθέτει το βάρος της υποδοχής, για γεωγραφικούς λόγους και μόνο, στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία ή τη Μάλτα, κύριες πύλες εισόδου των μεταναστών.
Σύμφωνα με τη συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ, τη Frontex, σχεδόν 6.600 άνθρωποι προσπάθησαν να διαπλεύσουν τη κεντρική Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη, από τις αρχές του 2019 έως και τα τέλη Αυγούστου.