«Αυτή η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές αλλά και τις αρχές πάνω στις οποίες έχει χτιστεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Είναι το τρίτο κύμα – το πρώτο ήταν η οικονομική κρίση, το δεύτερο η προσφυγική και τώρα η πανδημία» επεσήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στο Κρήτη TV.

Η βασική αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η ύπαρξη της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη είπε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και θύμισε πως δεν είναι μια ωραία λέξη αλλά μια λέξη που διατυπώνεται με σαφήνεια 17 φορές στα ιδρυτικά κείμενα της ΕΕ.

«Έρχεται η στιγμή που η Ευρώπη οφείλει να δείξει αλληλεγγύη. Αλλά τι είναι η Ευρώπη; Η Ευρώπη έχει δύο όψεις: είναι οι θεσμοί και τα κράτη μέλη» εξήγησε και μετέφερε την δική του εμπειρία: «Κάποιες κυβερνήσεις οι οποίες είχαν την δική τους άποψη και σε κάποιο βαθμό επηρεάζονταν από τον λαϊκισμό άλλαξαν πορεία και η αλληλεγγύη άρχισε να αμφισβητείται».

«Άλλο η Ευρώπη ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της ιστορίας και άλλο τα κράτη μέλη» επανέλαβε για να αναδείξει που εντοπίζεται το πρόβλημα συμπληρώνοντας πως κάποιες κυβερνήσεις δίνουν προτεραιότητα στο εθνικό τους συμφέρον.

 

Αναφερόμενος στη στάση Γερμανίας, Αυστρίας και Ολλανδίας σημείωσε πως οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών δεν αντιλαμβάνονται πως αυτή την ώρα κρίνεται το μέλλον της ΕΕ γιατί αμφισβητείται στην πράξη η έννοια της αλληλεγγύης. «Είναι η ώρα λοιπόν που πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη» είπε.

Σημείωσε πως κάποια στιγμή θα περάσει η κρίση και θα έρθει η επόμενη μέρα, «ένας νέος κόσμος» όπως είπε τονίζοντας πως θα πρέπει να προβληματίσει τι θα είναι αυτός ο κόσμος.

«Δοκιμάστηκαν και ανατρέπονται αυτή τη στιγμή τα δόγματα της μεταπολεμικής εποχής, αμφισβητούνται τα στερεότυπα με τα οποία οργανώθηκε ο κόσμος ολόκληρος. Ακόμα και γεωπολιτικές αλλαγές θα δούμε. Και οι ηγεσίες θα πρέπει να αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Όλα αλλάζουν. Ξέρετε τι παρατήρησα σήμερα; Ότι άρχισε πάλι ο κόσμος να λέει καλημέρα. Θα γίνουμε πιο ανθρώπινοι. Αλλά πρέπει να γίνει πιο ανθρώπινη και η παγκόσμια κοινωνία όπως και η ίδια η Ευρώπη πρέπει να στραφεί προς την πηγή έμπνευσης και δύναμης της. Να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Αυτός ο πόλεμος που ζούμε πιστεύω θα μας συνετίσει όλους. Θα μας ξαναφέρει στο ανθρώπινο μέτρο» συμπλήρωσε.

«Ναι στην οικονομία αλλά μην την προτάσσουμε μπροστά στην κοινωνική γαλήνη, τα δικαιώματα των πολιτών μας, την ασφάλεια την ειρήνη και την πρόοδο» τόνισε.

Ερωτώμενος για την αντίστοιχη κρίση του 2009 οπότε και ήταν Υπουργός Υγείας σημείωσε πως «τότε ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία, η Ελλάδα κινήθηκε ταχύτατα και εξασφάλισε τον απαραίτητο αριθμό αντιιικών και εμβολίων. Και τότε όπως και τώρα ο κ. Τσιόδρας ήταν στο πλευρό μου όπως και ο κ. Κοντοζαμάνης και διαχειρίστηκαν αυτή την υπόθεση από επιστημονικής πλευράς με ταχύτητα και επιτυχία με την Ελλάδα να πάρει τα διεθνή εύσημα και να χαρακτηριστεί ως best practice η στρατηγική μας. Σας θυμίζω ότι τότε εμβολιάστηκαν 350000 άτομα. Έγιναν όλα νωρίς, έληξε ο συναγερμός και επιστρέψαμε στις ζωές μας».

Τόνισε πως το εμβόλιο από μόνο του δεν αρκεί και ότι πιο σημαντικό είναι το φάρμακο.

Αποκάλυψε πως δύο φορές κατά την κρίση του μεταναστευτικού έφτασαν στο γραφείο του προτάσεις κρατών μελών να απομονωθεί η Ελλάδα ως ανίκανη να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Θα ήταν η απαρχή του τέλους της Ευρώπης» τόνισε.

Επανέλαβε πως αξίζουν τα συγχαρητήρια και τα εύσημα στην Ελληνική Κυβέρνηση η οποία αντέδρασε εγκαίρως απέναντι στην απειλή.