Την ορθότητα της στάσης που κρατά η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα υπογράμμισε ο τέως Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
“Από την ώρα που ο κύριος Μητσοτάκης εγκατέστησε προσωπικό δίαυλο με τον Ερντογάν, τα πράγματα τελούν, κατά κάποιον τρόπο, υπό έλεγχο”, είπε συγκεκριμένα για να υπογραμμίσει τη σημασία αυτής της τακτικής. Όπως εξήγησε, η διευθέτηση διμερών διαφορών περνά μέσα από τρεις δρόμους και συγκεκριμένα: Ο πρώτος δρόμος – του οποίου, όπως διευκρίνισε, ήταν πάντα υπέρμαχος – είναι η απευθείας συννενόηση. “Πολύ ορθά ο κύριος Μητσοτάκης έχει πάρει την υπόθεση στα χέρια του και εποικοινωνεί πλέον απευθείας με τους ηγέτες συμπεριλαμβανομένου και του κυρίου Ερντογάν”, τόνισε. Ο δεύτερος δρόμος, είναι οι διεθνείς διαδικασίες, για την αποτελεσματικότητα των οποίων έφερε ως παράδειγμα, την Κύπρο, όπου η κατάσταση είναι 50 χρόνια στάσιμη. Και ο τρίτος δρόμος είναι ο πόλεμος.
“Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο και πολύ ορθά να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Εξαντλεί, όμως, όλα τα περιθώρια διαλόγου και αυτό είναι το μήνυμα που με αποφασιστικότητα στέλνει η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο κύριος πρωθυπουργός”, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Αναφερόμενος γενικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι “ακόμα δεν έχει αποκρυσταλλωθεί η σχέση μας όπως θα θέλαμε την διαμορφώσουμε”, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2012, καθώς είναι άλλοι οι παράγοντες που ορίζουν τις εξελίξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις νέες σφαίρες επιρροής που διαμορφώνονται σε σχέση με τις μεγάλες δυνάμεις και το ρόλο τους στην ανατολική Μεσόγειο, με τον Μπάιντεν να έχει ορίσει τη μεν Ρωσία ως εχθρό, τη δε Κίνα ως ανταγωνιστή στην οικονομία και τον Ερντογάν να επιχειρεί να αναδείξει ένα κεντρικό ρόλο της χώρας του.
Σε αυτή τη μεγάλη εικόνα είναι που θα δούμε και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για να υπογραμμίσει τη στάση της ελληνικής πλευράς, που με σθένος και αποφασιστικότητα στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα “εως εδώ και μη παρέκει”.
Ακολούθως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται ο Τούρκος πρόεδρος στο εσωτερικό του, όπου έχει απωλέσει μέρος της δυναμής του, εξηγώντας ότι η εκάστοτε ηγεσία σε τέτοιες περιπτώσεις αναδείκνυε στην επιφάνεια εθνικά θέματα, με πιο εύκολη για να χρησιμοποιηθεί και να τύχει εκμετάλλευσης την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές σημείωσε ότι ο πολυκομματικός χαρακτήρας του εκλογικού συστήματος της χώρας απαιτεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης τον τρίτο εταίρο, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν αυτός είναι οι Φιλελεύθεροι, θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, καθώς είναι αρκετά σκληροί στα δημοσιονομικά. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι αν υπάρξει ένα νέο κύμα πίεσης, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ρευστό ευρωπαϊκό περιβάλλον, καθώς η Γερμανία θα καθορίσει σημαντικά τις εξελίξεις που αφορούν στην Ευρώπη, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα γεωστρατηγικά. Σημείωσε ότι, υπό την Μέρκελ, η Γερμανία δεν βγήκε μπροστά στην παγκόσμια σκηνή καθώς προέταξε τα συμφέροντα της Γερμανίας έναντι αυτών της Ευρώπης. Σημείωσε, επίσης, ότι η Ευρώπη έχει μεν εξελιχθεί σε παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη, όχι όμως σε γεωπολιτική.
Αναφορικά με την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκήνη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι πολιτικοί υπάρχουν γιατί το θέλει ο κόσμος. Έκανε σαφές ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι παρών. “Εμείς πρέπει να έχουμε ως συνομιλητή μας τον κόσμο, εφόσον η κοινωνία το θέλει θα είμαστε εκεί στην πρώτη γραμμή”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.