«Προϋπόθεση επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού» χαρακτηρίζει την επίλυση του Κυπριακού ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο Νεοφύτου σημειώνει τη συνολικά πιο επιθετική και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά της Τουρκίας σε Κύπρο, Αιγαίο και ευρύτερη περιοχή, ωστόσο τονίζει ότι ο μόνος δρόμος για να δεσμευτεί η Αγκυρα είναι ο διάλογος.

«Γι’ αυτό υποστηρίζω την επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας για να πείσουμε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προς το συμφέρον και των τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας» σημειώνει.

Παράλληλα, δεν θεωρεί ότι οι κυρώσεις είναι αυτοσκοπός, ούτε ότι επιτρέπουν εφησυχασμό, ενώ στρέφοντας το βλέμμα στις ΗΠΑ και τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Λευκωσίας αναφέρει ότι «δεν εξαντλούνται σε ένα μεμονωμένο έργο όπως ο αγωγός EastMed».

Ο κ. Νεοφύτου εξηγεί ότι «η πολιτική των κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και στέλνει πολιτικά μηνύματα. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές: τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα των κρατών – μελών με την Τουρκία είναι τέτοια, που οι κάθε φορά συμφωνημένες κυρώσεις δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για τη χώρα αυτή. Δεν μπορούμε να θεωρούμε λοιπόν τις σημερινές κυρώσεις αυτοσκοπό ή να εφησυχάζουμε ότι κάνουμε το καθήκον μας, γιατί το σύστημα δεν λειτουργεί έτσι. Αντίθετα, η αδράνεια δίνει άλλοθι και είναι εις βάρος μας. Την ίδια ώρα πρέπει να φέρνουμε στο τραπέζι προτάσεις λύσης με θετικό πρόσημο για όλους. Προτάσεις που αποδεικνύουν ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι ωφέλιμη όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την Τουρκία».

«Η επίλυση του εθνικού μας θέματος, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας, δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος στόχος μας αλλά και προϋπόθεση επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού. Η λύση αυτή περνά μέσα από το συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αναπτυξιακή μας προοπτική την επόμενη ημέρα συνδέεται άμεσα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την υλοποίηση ενός πλέγματος μεταρρυθμίσεων που στοχεύει να μετασχηματίσει τη χώρα μας σε μια βιώσιμη, ανθεκτική οικονομία, με υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας, αυξημένη παραγωγικότητα και εξαγωγικό προσανατολισμό, σε μια πιο δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία» συμπληρώνει.