Την εκτίμησή της ότι «το εξωτερικό περιβάλλον που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο μούδιασμα», εξέφρασε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, κατά την τοποθέτησή της. Συγκεκριμένα, η κ. Βρεττού κατά την τοποθέτησή της τόνισε ότι «είμαστε όλοι εδώ, συζητάμε, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα.

Παρ’ όλα αυτά, κάθε κρίση γεννά και ευκαιρίες», ενώ πρόσθεσε ότι «αν αναλογιστούμε την τελευταία παγκόσμια κρίση –τον Covid– εκείνο ήταν ίσως το σημείο στο οποίο οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να σταθούν πραγματικά στο πλευρό της οικονομίας.

Εκείνη η περίοδος ήταν η τελευταία φορά που υπήρξε δυναμική και θετική πιστωτική επέκταση, διοχετεύτηκαν ευρωπαϊκοί και ιδιωτικοί πόροι στην οικονομία και αποσοβήθηκαν εν μέρει οι επιπτώσεις της κρίσης».

Η κ. Βρεττού αναφέρθηκε στο σημερινό τραπεζικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε «ισχυρό», σημειώνοντας ότι «οι τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποιημένες, διαθέτουν ρευστότητα, έχουν αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρελθόντος και αυτό αφορά τόσο τις συστημικές όσο και τις μη συστημικές τράπεζες, οι οποίες έχουν πλέον εξυγιανθεί και έχουν αναπτύξει ειδική στόχευση».

«Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι πώς αυτό το σύστημα μπορεί να σταθεί δίπλα στην ελληνική οικονομία. Συχνά ακούμε ότι οι εξαγωγές προς την Αμερική είναι μόνο το 5% του ΑΕΠ και πιστεύω ότι είναι κάπως παραπλανητικό. Οταν ο τουρισμός –η μεγαλύτερη βιομηχανία μας– εξαρτάται από το βιοτικό επίπεδο του Αμερικανού ή του Γερμανού επισκέπτη, η επίπτωση είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι οικονομίες επηρεάζονται βαθιά από την ψυχολογία: πότε θα ταξιδέψουν, αν θα ταξιδέψουν, πόσο θα ξοδέψουν», υπογράμμισε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank.