Περισσότερες από 20 διεθνείς και ελληνικές οπτικοακουστικές παραγωγές γυρίζονται τον τελευταίο χρόνο στην Αθήνα, κατατάσσοντάς την δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, που σημειώνει εντυπωσιακή ανάπτυξη.

Ο Δήμος Αθηναίων ακολούθησε αυτήν την επιτυχημένη πρακτική μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων με το Γραφείο Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών της Αθήνας (Athens Film Office) που δημιούργησε φέτος και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ).

«Η Αθήνα μπαίνει δυναμικά και οργανωμένα στον χώρο μίας βιομηχανίας που την έχουμε ανάγκη τώρα, περισσότερο από ποτέ», τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. «Και το κάνουμε με τη δημιουργία αυτού του πολύ σημαντικού εργαλείου που λέγεται Athens Film Office. Ένας μηχανισμός που ήδη έχει δώσει έμπρακτα δείγματα γραφής, εν μέσω πανδημίας, όχι μόνο για την προβολή της πόλης αλλά και για την αγορά της, την οικονομική ζωή της. Και με στοχευμένα βήματα, μας ανοίγει μία διαφορετική πόρτα παγκοσμίως», προσθέτει.

Στις παραγωγές περιλαμβάνονται η μεγάλη, διεθνής «Τεχεράνη» και η ισραηλινή σειρά (επί τρεις μήνες έκανε τα βασικά γυρίσματά της στην Αθήνα με συνεργείο 100 μελών), που γνωρίζει τεράστια επιτυχία στο διεθνές κοινό από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα της Apple TV.

Στην ελληνική πρωτεύουσα στράφηκαν, επίσης, τα «φώτα» και κάποιων μεγάλων διαφημιστικών παραγωγών, όπως η διεθνής καμπάνια του Perrier, με ένα πρωτοποριακό βίντεο που «ταξιδεύει» την Αθήνα ανά τον κόσμο. Επίσης, ο διάσημος χορηγός του ιστορικού τουρνουά τένις του Ρολάν Γκαρός επέλεξε την Αθήνα για τα γυρίσματα της νέας διαφημιστικής παραγωγής του, με το Athens Film Office (AFO) του Δήμου Αθηναίων να έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχή ολοκλήρωση των γυρισμάτων.

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, 430 μέλη της παραγωγής (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί κ.ά.) βρέθηκαν για τέσσερις ημέρες στην πλατεία Κοτζιά, στην πλατεία Θεάτρου, στην Κλαυθμώνος, στην Αιόλου, στην Αθηνάς και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης για την υλοποίηση μίας παραγωγής που κόστισε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την οικονομία της Αθήνας σε μία δύσκολη περίοδο.

Βασική φιλοδοξία του Athens Film Office είναι να μετατρέψει την Αθήνα σε «Film Friendly City», δηλαδή σε μία πόλη φιλική προς τις διεθνείς κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και διαφημιστικές παραγωγές, διευκολύνοντας τις διαδικασίες των γυρισμάτων και προσφέροντας τα κατάλληλα κίνητρα για να τις προσελκύσει.

Μέσω μίας εξορθολογισμένης τιμολογιακής πολιτικής ως προς το κόστος των γυρισμάτων, το Γραφείο προωθεί τη συμμετοχή της Αθήνας σε διεθνή φεστιβάλ με στόχο τη δικτύωση στο εξωτερικό και συνεργάζεται στενά με το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), προκειμένου να εξασφαλίζει στα στελέχη των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών υπηρεσίες υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πρωτεύουσα.

Η ιστοσελίδα του Athens Film Office αποτελεί το κανάλι υποδοχής και διαχείρισης κάθε είδους αιτήματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και μέσω αυτής προβάλλονται όλες οι πληροφορίες για την ανάδειξη της Αθήνας ως κινηματογραφικού προορισμού.

Επισημαίνεται ότι το AFO αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης του Δήμου Αθηναίων ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης, του πολιτισμού-τουρισμού και του ψηφιακού μέλλοντος, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα.

Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και για τη νέα χρονιά. Οι συντελεστές τριών μεγάλων διεθνών παραγωγών βρίσκονται σε επαφή με το Athens Film Office, έχοντας ήδη επιλέξει την Αθήνα για τα γυρίσματά τους.

Δείτε το βίντεο του Athens Film Office με σκηνές από τις κυριότερες οπτικοακουστικές παραγωγές, με τις οποίες συνεργάστηκε το Γραφείο μέσα στο 2020.