Σε κινούμενη άμμο φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί οι εσωκομματικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, μέρα με τη μέρα και όσο εξελίσσονται τα πράγματα γύρω από την κούρσα για την προεδρία του κόμματος, δείχνουν να μεταβάλλονται, αποδεικνύοντας περίτρανα το εύθραυστο των μέχρι τώρα συμμαχιών.

Γράφει ο Κώστας Κορέλλης

Στα νέα δεδομένα εντάσσονται η δέσμευση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην υποψηφιότητα Δούκα, παρά το ασυμβίβαστο των θέσεων που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος, η ανοικτή στήριξη του Νίκου Παπανδρέου στον Παύλο Γερουλάνο, οι πληροφορίες που φέρουν την Αννα Διαμαντοπούλου να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της (όποιες και αν είναι) την ερχόμενη Τρίτη και οι κινήσεις προσέγγισης της Νάντιας Γιαννακοπούλου στο στρατόπεδο του Ανδρέα Λοβέρδου. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Ανακατεύεται η τράπουλα

Ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας χθες το πρωί στο MEGA, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τη συζήτηση γύρω από το καταστατικό του κόμματος, ξεκαθάρισε ότι δεν θα βάλει κανένα εμπόδιο στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα. «Για μένα όλη αυτή η κουβέντα είναι χωρίς πολιτικό νόημα, εγώ δεν πρόκειται να βάλω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα Δούκα. Οταν ενημερώθηκα από την αρμόδια επιτροπή, την ΕΔΕΚΑΠ, είπα ότι πρέπει να ξεπεραστεί με ένα θεσμικό τρόπο και να πάμε γρήγορα στις διαδικασίες μας, να μιλήσουμε πολιτικά», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, θα βρεθεί ένας τρόπος από την αρμόδια επιτροπή ώστε να μπορέσει να είναι υποψήφιος ο Χάρης Δούκας και έτσι επιδίωξε να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν φοβάται κανέναν αντίπαλο, με πρώτο και καλύτερο τον Χάρη Δούκα.

Την ίδια στιγμή, η οικογένεια Παπανδρέου φαίνεται ότι στηρίζει πλέον ανοικτά την υποψηφιότητα Γερουλάνου, καθώς ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τάχθηκε υπέρ του βουλευτή Α’ Αθήνας.

«Στην παρούσα ιστορική συγκυρία η παράταξη έχει ανάγκη από έναν αρχηγό που θα συνθέσει πολιτικές, θα απελευθερώσει στελέχη, θα έχει διεθνές δίκτυο και ίδια γνώση της πραγματικής οικονομίας», τονίζει ο Νίκος Παπανδρέου στο άρθρο του, προσθέτοντας ότι «κατά την προσωπική μου άποψη αυτά τα χαρακτηριστικά τα συγκεντρώνει ο Παύλος Γερουλάνος. Αν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος αποφασίσουν να του δώσουν την ιστορική αυτή ευκαιρία, πιστεύω ότι μπορεί να την αξιοποιήσει προς όφελος της παράταξης και της κοινωνίας».

Για «κίνηση-ματ» του Νίκου Παπανδρέου στην εσωκομματική σκακιέρα, που ανατρέπει όλα τα δεδομένα, μιλούν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, και την ερμηνεύουν ως στήριξη συνολικά της οικογένειας Παπανδρέου στον πρώην υπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Παπανδρέου ήταν από τους πρώτους που μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εισηγήθηκαν άμεση προσφυγή στη βάση.

Μαδάει τη... μαργαρίτα

Σε ότι αφορά την Αννα Διαμαντοπουλου, όλα δείχνουν ότι θα ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις της σχετικά με το εάν θα είναι υποψήφια ή όχι. Οι πληροφορίες θέλουν την πρώην επίτροπο να ανοίγει τα χαρτιά της την ερχόμενη Τρίτη, ενώ οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι «έχουν συγκεντρωθεί ήδη περισσότερες από 6.000 υπογραφές στελεχών του Κινήματος που της ζητούν να θέσει υποψηφιότητα». Μένει να δούμε τις αποφάσεις της…

Τέλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου σχεδιάζει ήδη τις εξορμήσεις της προς πόλεις της περιφέρειας την ερχόμενη εβδομάδα και αναζητά συμμάχους για την επόμενη μέρα. «Στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έπαιξαν ρόλο στις προηγούμενες εσωκομματικές διεργασίες, θα μπορούσαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας κοινής συμμαχίας-σύμπλευσης», τονίζουν στελέχη του Κινήματος.

Κουκούλωμα

Το θέμα των δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που φέρονται να συμμετέχουν στο κύκλωμα εκβιαστών, φαίνεται ότι έχει διχάσει το κόμμα, με κάποιους να μιλούν για πολιτική ατολμία του Νίκου Ανδρουλάκη να αναλάβει τις ευθύνες του, προτάσσοντας την «περίεργη σιωπή της ηγεσίας να δώσει λεπτομέρειες για το όλο θέμα ή να σχολιάσει το οτιδήποτε, υπό τη λογική ότι πρόκειται για στελέχη που ανήκουν στον στενό περίγυρο του». «Ποια είναι η θέση του; Γνώριζε ή δεν γνώριζε; Τι θα πράξει από εδώ και πέρα μπροστά στο ενδεχόμενο να ξεπηδήσουν και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, με την εμπλοκή ανθρώπων που ενδεχομένως να είναι δικές του επιλογές», διερωτώνται εύστοχα στελέχη του Κινήματος.

Θυμίζουμε ότι η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας». Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Χαριλάου Τρικούπη διαγράφηκαν απλώς «δύο μέλη», τα οποία ούτε κατονομάζει ούτε για τις θέσεις τους στο κόμμα λέει.

Στο ίδιο κλίμα και η ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής, που επίσης επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, χαρακτηρίζοντας και αυτοί τα δύο εμπλεκόμενα στελέχη ως… απλά μέλη, τη στιγμή που ο έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος βοά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη συνέντευξή στο MEGA, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει, προτίμησε τη σιωπή και επικεντρώθηκε γύρω από τα εσωκομματικά.