φορολογολογία (η) 1. εκφοβισμός, εκτόξευση απειλών, «μα καλά είναι τόσο ανόητοι ώστε να μην καταλαβαίνουν ότι η φορολογολογία αποκλείεται να τους βοηθήσει και σίγουρα θα τους κάνει κακό;», 2. φλύαρη συζήτηση που ποτέ δεν φτάνει στην ουσία του θέματος, «άλλη μια φορολογολογία στην οποία συζητήσαμε για τα τροχαία δυστυχήματα χωρίς να πούμε τίποτα για την ανάγκη ελέγχου και επιβολής του νόμου», 3. μπουρδολογία, «άσε μας, ρε Νίκο, με τις φορολογολογίες σου».

Αλλο πληρώνεις και τελικά άλλο πέρνεις

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη μανία φορολογολογίας που έχει καταλάβει την αντιπολίτευση δεν είναι τα ψέματα και οι μπούρδες που ακούγονται. Είναι ότι κανείς, ούτε η κυβέρνηση, δεν συζητά γι’ αυτό, που στην πραγματικότητα είναι η ουσία κάθε φορολογικού συστήματος: η ανταποδοτικότητα των φόρων. Γιατί η ουσία δεν είναι το ύψος των φόρων που πληρώνουμε, αλλά το ποιες και τι ποιότητας υπηρεσίες απολαμβάνουμε σε αντάλλαγμα. Ειδικά για τη μεσαία τάξη, αν χάρη στην υψηλή φορολογία απολαμβάνουμε καλά σχολεία, νοσοκομεία, συγκοινωνίες και υποδομές, τότε η υψηλή φορολογία μπορεί ακόμα και να συμφέρει, αφού μας απαλλάσσει από έξοδα (ενός ιδωτικού σχολείου ή μιας ιδιωτικής κλινικής ή ενός ιδιόκτητου μεταφορικού μέσου κ.λπ.) κι αν η χαμηλή φορολογία συνδυάζεται με κακές υπηρεσίες, τότε το οικονομικό κόστος μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι γινόμαστε όλο και περισσότεροι αυτοί που πληρώνουμε για Μερσεντές και σε αντάλλαγμα παίρνουμε ένα πατίνι.

Βουνό το δίκιο τους

Κοροϊδεύουμε τους συντρόφους που λένε ότι για τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη ευθύνεται και η πανδημία της Covid, αλλά φοβάμαι ότι ένα δίκιο το ’χουν. Θέλω να πω πως δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που εκείνη την περίοδο της καραντίνας δεν αναρωτήθηκαν με τρόμο «φαντάζεσαι να είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;».

Τυχερά τα μοναχοπαίδια μοναχοπαίδων

Σε ένα ρεσιτάλ λαϊκισμού, ο σύντροφος Ανδρουλάκης είπε οργισμένος ότι το αφορολόγητο για τη γονική παροχή είναι στα 4.800.000 ευρώ. Υπολόγισε ότι σε ένα παιδί μπορεί να μεταβιβαστούν ακίνητα αξίας μέχρι 800.000 από τους δύο γονείς του και τους τέσσερις παππούδες του. Δηλαδή, παρουσίασε ως κανόνα την περίπτωση του μοναχοπαιδιού που είναι παιδί μοναχόπαιδων, όλοι οι παπούδες του ζουν και όλοι μαζί έχουν ακίνητα αξίας 800.000 ευρώ να του μεταβιβάσουν.

Εκ του ασφαλούς

Ο θάνατος του Θεόδωρου Πάγκαλου μας ξανασύστησε και τους ηρωικούς πολεμιστές του καναπέ. Τους συμπολίτες οι οποίοι δεν του συγχωρούν το ότι δεν ήθελε να μπλέξει τη χώρα σε πολέμο με την Τουρκία επειδή αδυνατούν να καταλάβουν ότι αυτός δεν θα διεξαγόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με όπλα τα πληκτρολόγια.