Ένα πρόσωπο με ιδιαίτερα σκοτεινό ρόλο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Πρόκειται για τον δικηγόρο των offshore, όπως τουλάχιστον «βαφτίστηκε», τον περιβόητο Αρτέμη Αρτεμίου, ο ρόλος του οποίου υπήρξε καταλυτικός στην προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσιογραφική πιάτσα βοά ότι φέρεται να εκπροσωπεί –φορολογικά– εταιρεία που διαχειρίζεται φιλοσυριζαϊκό site, επαναφέροντας μνήμες από το παρελθόν. Ποιος είναι όμως ο Αρτέμης Αρτεμίου;

Γράφει η Μαρίνα Πλέσσα

Πρόκειται για τον κατά Καλογρίτσα «Α2» (όπως τον ανέγραφε σε μήνυμα προς τον κόκκινο εργολάβο έτερο μέλος της προσπάθειας δημιουργίας ΜΜΕ προσκείμενων στο ΣΥΡΙΖΑ), επί σειρά ετών στον ηγετικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και συνδεόταν στενά με τον Μανώλη Πετσίτη. Οι δυο τους διαχειρίζονταν αμφιλεγόμενα θέματα, όπως οι σχέσεις του κόμματος με το καθεστώς της Βενεζουέλας, οι δραστηριότητες στην Κύπρο κ.ά. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι από το 2014 ο σχεδόν εξ απορρήτων στενός συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα, κ. Πετσίτης, ήταν φορολογικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του κ. Αρτεμίου και των συνεργατών του δικηγόρων Λάμπρου Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου.

Ο Αρτέμης Αρτεμίου γίνεται για πρώτη φορά γνωστός στο ευρύ κοινό όταν αποκαλύπτεται το ταξίδι του στη Βενεζουέλα. Αυτό έγινε το 2013, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφές ότι θα ήταν ο νικητής των επόμενων εκλογών. Το τι συνέβη σ’ αυτό το ταξίδι και ο λόγος που πραγματοποιήθηκε παραμένουν μέχρι και σήμερα ένα μυστήριο, αφού εξηγήσεις –τουλάχιστον πειστικές– ουδέποτε δόθηκαν από τους εμπλεκομένους.

Η δήθεν δικαιολογία ήταν πως η επίσκεψη στη χώρα του Μαδούρο έγινε προκειμένου να κλείσουν συμφωνίες για αγορές προϊόντων σε καλές τιμές από την τοπική αγορά, αλλά και για να δουν αν υπάρχει δυνατότητα εξαγωγών στην Ελλάδα. «Σιγά μην πήγαμε στα super market της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια», έγραψε αργότερα ο Αρτεμίου στο Τwitter, χωρίς να αποκαλύψει τελικά τι ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Μαδούρο εκείνη την εποχή. Και, βέβαια, θυμίζουμε ότι το ταξίδι φέρεται να είχε και… ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αφού βρέθηκε στο εξωτικό νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής με το ιδιωτικό λίαρ τζετ του αμφιλεγόμενου Λιβανέζου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ.

Από τη Βενεζουέλα στο… Μαξίμου

Ο δικηγόρος που είχε εξειδικευτεί στις offshore μόλις είχε επιστρέψει από το υπερατλαντικό ταξίδι και δεν άργησε η στιγμή που θα επισκεπτόταν το Μαξίμου. Μια φωτογραφία να περπατά στην Ηρώδου Αττικού προδίδει πως πλέον οι επαφές του γίνονται σε ανώτατο επίπεδο. Και μια ακόμη φορά ο λόγος της επίσκεψης δεν έγινε –επισήμως– γνωστός. Ο ίδιος δήθεν ανέφερε ότι είχε περάσει τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου ώστε να μιλήσει (με τον Τσίπρα;) για υποθέσεις πελατών του.

Θυμίζουμε, βέβαια, ότι αρκετοί πελάτες του Αρτεμίου είχαν εμπλοκή με αμφιβόλου νομιμότητας δραστηριότητες, ενώ και ο ίδιος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος τουλάχιστον τριών εταιρειών που βρέθηκαν στα Panama Papers. Είναι ενδεικτικό ότι στις 6 Ιουλίου 2015 οι κυπριακές εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη –που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο της Proton Bank– πέρασαν στη διαχείριση της δικηγορικής εταιρείας Αρτεμίου-Πιερή.

Εκείνη την περίοδο αρκετοί είχαν ενώσει τις κουκκίδες σχετικά με τον ρόλο του Αρτεμίου. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε το 2019. Η αρμόδια εκείνη την περίοδο γενική γραμματέας για θέματα καταπολέμησης διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ξεπαπαδέα συμπτωματικά εμφανίζεται ως πληρεξούσια δικηγόρος από το 2016-2018 εταιρείας συμφερόντων του κυρίου Αρτεμίου.

Ειδικότερα, εκπροσωπούσε ως πληρεξούσια δικηγόρος το 2016, το 2017 και το 2018 την κυπριακή εταιρεία Hi-Med Solutions Ltd, με έδρα τα γραφεία του Αρτ. Αρτεμίου στη Λευκωσία. Μάλιστα, κατά τον ίδιο χρόνο, είχε διοριστεί από τις 10 Ιουνίου 2015 διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου, έγινε στη συνέχεια ειδική συνεργάτις του ίδιου σε θέματα διαφθοράς και από τον Απρίλιο του 2018 ορίστηκε γενική γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Ο Αρτέμης Αρτεμίου δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Εχει βρεθεί κατά το παρελθόν στο επίκεντρο ερευνών των ελληνικών και των κυπριακών αρχών (για την υπόθεση του ΑΚΕΛ) για διάφορες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα για εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται σε εμβάσματα που τροφοδοτούσαν μεταξύ άλλων και τον τραπεζικό λογαριασμό του κ. Πετσίτη. Το ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος του εκείνη την περίοδο είναι σχεδόν αυτονόητο, τι ακριβώς αναζητεί σήμερα είναι κάτι που μένει να απαντηθεί.