Arriba España ή νέο αδιέξοδο;

by To Manifesto

Για τέταρτη φορά στις κάλπες σε τέσσερα χρόνια!

Οι Ισπανοί  ψηφίζουν την Κυριακή μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Με την Καταλωνία να ζητά την ανεξαρτοποίηση της διαδηλώνοντας σε δρόμους και πλατείες. Επτά πρωταγωνιστές τους βρίσκονται στις φυλακές με ποινές από τρία έως 12 χρόνια και τον άλλοτε Πρόεδρο τους Πιντζεμόντ στις Βρυξέλλες, ενώ ένα ένταλμα της Interpol βρίσκεται στα χέρια των Βέλγων με την απειλή της έκδοσης του στη Βαρκελώνη.
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Όταν μιλούν οι αριθμοί Του Μανώλη ΜαυρομμάτηΠρώην Ευρωβουλευτή της ΝΔ
Του Μανώλη Μαυρομμάτη
Δέκα κόμματα ζητούν την είσοδο τους στη βουλή τών 350 έδρών. Με όλα τα μέχρι τώρα κόμματα εξουσίας να έχουν απωλέσει ποσοστά, ψήφους και έδρες. Την οικονομία, άλλοτε παράδειγμα προς μίμηση στην ΕΕ, να χάνει διαρκώς θέσεις κατάταξης στην ανάπτυξη, στον τουρισμό σε έσοδα και επισκέπτες από ξένες χώρες. Αύξηση του μέσου όρου εύρωπαϊκού ποσοστού στην ανεργία σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.
Με αισθητή την έλλειψη ηγετών και πολιτικών αρχηγών του παρελθόντος όπως μαρτυρούν σφυγμομετρήσεις του χθές με το σήμερα. Έλλειψη εμπιστοσύνης και ενδιαφέροντος για τους πολιτικούς της καινούριας γενιάς όπως φανέρωσαν τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης στο τελευταίο ντιμπέιτ των πέντε αρχηγών κομμάτων και κατέγραψαν οι ισπανικές εφημερίδες.
Σημειωτέον ότι κάθε μια χωριστά πραγματοποίησε την δική της δημοσκόπηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε την El Pais με 240.000 ερωτηθέντες. Την El Mundo με 140.000 και των υπολοίπων από 35-65.000 στις δύο  ώρες που διήρκεσε η αναμέτρηση.
Οι 5 πρωταγωνιστές Σάντσεθ, Κασάδο, Ριβέρα, Ινγκλέσιας και Αμπασκάλ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού, των Θιουδαδάνος, Ποδέμος και VOX (ακροδεξιά) αντιστοίχως, που αναμετρήθηκαν απαντώντας σε πέντε ενότητες, ελάχιστες στιγμές όπως και προσωπικά διαπιστώσαμε έδωσαν δείγματα πώς δύσκολα κάποιο από τά κόμματα θά έχει πλειοψηφία το βράδυ της Κυριακής!
Με βάση τις απαντήσεις και τις εκτιμήσεις 7 μεγάλων εφημερίδων, αλλά και του τηλεοπτικού κοινού, 10 “σοφών” της πολιτικής του πολιτισμού και της Παιδείας, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Σαντιάγο Αμπασκάλ του πρωτοεμφανιζόμενου σε εθνικές εκλογές VOX.
Πέντε πρωτιές για τον Αμπασκάλ και από μία ο Σάντσεθ και ο Κασάδο. Μεγάλη απογοήτευση ο πρόεδρος των κεντροδεξιών Θιουδαδάνος (Πολίτες) του Αλμπέρτ Ριβέρα, ο οποίος σε όλες τις μετρήσεις ήλθε τελευταίος! Στον Ριβέρα καταλογίσθηκε η συνολική υποστήριξη των Καταλανών αυτονομιστών και οι επιθέσεις στο Λαϊκο Κόμμα. Πρωτελευταίος ο Πάμπλο Ινγκλέσιας του Ποδέμος. Δεν άρεσε η οξεία επίθεση εναντιον του Σάντσεθ και του…Ραχόι!
Σε ό,τι αφορά τον Πρωθυπουργό Σάντσεθ καταλογίζεται ο αρνητικός τρόπος που επέλεξε να προβάλλει το πρόγραμμα της κυβέρνησης του καθώς και η άρνηση του να συμμαχήσει με άλλα κόμματα εφόσον δεν κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία. “Αποκάλυψη” χαρακτηρίσθηκε η εμφάνιση του Σαντιάγο Αμπασκάλ. Σαφήνεια στις απαντήσεις και ξεκάθαρες θέσεις, κέρδισαν τον μεσαίο χώρο και σημαντικό μέρος των φίλων των Θιουδαδάνος και των σοσιαλιστών!
Ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες οι προοπτικές κάθε άλλο παρά είναι ευοίωνες ώστε η Ισπανία να αποκτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η τελευταία  χθεσινή δημοσκόπηση της  Metroscopia, που σπάνια πέφτει έξω, αποτυπώνει το αδιέξοδο. Συγκεκριμμένα:
1 ) Σοσιαλιστικό Κόμμα, 114 έδρες (από 123 τον Σεπτέμβριο).
2) Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, 78 έδρες (από 94)
3) VOX, 65 έδρες (από 35)
4) Ποδέμος, 42 έδρες (από 75)
5) Θιουδαδάνος, 13 έδρες (από 56)
6) ERC (Ανεξάρτητοι Καταλανοί), 13 έδρες.
7) Ενωμένοι για την Καταλωνία, 8 έδρες.
8) Εθνικό Βασκικό Κόμμα, 7 έδρες.
9) Ενωμένοι Βάσκοι, 4 έδρες.
10)Αλλοι, 6 έδρες.
Με την τροπή που έχουν τα πράγματα μπήκε στη μάχη η “παλιά φρουρά”. Ο Μαριάνο Ραχόι, ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Βασικό θέμα στις ομιλίες τους το αδιέξοδο και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην περίπτωση μιας ακυβέρνητης Ισπανίας!
Έτσι προέκυψε μια σημαντική συνάντηση ανάμεσα στους δύο πρώην πρωθυπουργούς Μαριάνο Ραχόι και Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Τα βασικά σημεία της συνάντησης των έμπειρων πολιτικών ήταν σε τίτλους:
“Πρέπει νά  βρεθεί λύση”.
“Η Ισπανία χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση”.
“Δεν πρέπει τά κόμματα εξουσίας να αντιπαλεύεται το ένα το άλλο όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση”.
“Μπροστά στήν Εύρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση η Ισπανία δεν μπορεί να είναι ουραγός στις εξελίξεις”.
” Χρειαζόμαστε ως κράτος συνοχή και ισχυρή φωνή”
” Ακόμα κι άν χρειαστεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Οι διαφωνίες μας σε προγράμματα και πολιτικές είναι ανάγκη να παραμεριστούν και να πάμε μαζί για την Ισπανία”
“Την Κυριακή το βράδυ με το άνοιγμα της κάλπης είναι βέβαιο ότι για την Ισπανία θα ανατείλει μια άλλη μέρα. Της ενότητας και της εθνικής ομοψυχίας”.
Να υποθέσουμε ότι η Ισπανία το πρωί της Δευτέρας θα είναι πιο κοντά σ΄έναν “ιστορικό συμβιβασμό”. Σ’ έναν “μεγάλο συνασπισμό” της Κεντροδεξιάς με την Κεντροαριστερά; Η συνάντηση του Ραχόι με τον Θαπατέρο δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Το θέμα όμως είναι τι θα πει ο ισπανικός λαός και πως θα το ακούσουν ο Σάντσεθ και ο Θαπατέρο.
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν της Επιτρόπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα