Στις 10 Ιουλίου οι Ιάπωνες καλούνται να ψηφίσουν υπό συνθήκες που προσομοιάζουν με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας.
του Παύλου Παυλίδη
Οι εκλογές της 10ης Ιουλίου στην Ιαπωνία είναι οι πρώτες της Ανω Βουλής (Βουλή των Συμβούλων) από το ξεκίνημα της πανδημίας και η τελευταία εκλογική διαδικασία μέχρι το 2025. Οι εκλογές στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για γεωπολιτικούς λόγους της ευρύτερης περιοχής, ως case study για τη διεξαγωγή εκλογών σε περίοδο πανδημίας αλλά και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς και για τη διάθεση των ιαπωνικών κομμάτων να αλλάξουν το σύνταγμά τους για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – κυρίως το άρθρο 9.
Η Ιαπωνία έχει ένα κοινοβουλευτικό σύστημα δύο νομοθετικών σωμάτων, το ένα είναι η Ανω Βουλή (Βουλή των Συμβούλων) και το άλλο η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Ανω Βουλή (έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τη Γερουσία του Καναδά) αποτελείται από 245 μέλη, τα μισά εκ των οποίων εκλέγονται κάθε τρία χρόνια.
Το μεγαλύτερο κόμμα στην Ιαπωνία είναι το LDP (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα), το οποίο κυβερνά από το 1955, με δύο παύσεις το 1993-1994 και το 2009-2012. Το LDP είναι ένα big tent κόμμα, δηλαδή ένα κόμμα που έχει μέλη από κεϋνσιανούς κεντρώους μέχρι εθνικιστές νεοφιλελεύθερους, σε αυτόν τον πλουραλισμό λέγεται ότι βασίζεται και η επιτυχία όλων αυτών των χρόνων.
Το δεύτερο κόμμα αυτήν τη στιγμή είναι το CDP (Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα), ιδρύθηκε το 2017 και είναι η συνέχεια του Δημοκρατικού Κόμματος με πολιτική ιδεολογία τον φιλελευθερισμό. Τρίτο και ανερχόμενο κόμμα είναι το Nippon Ishin no Kai (σε μετάφραση Κόμμα Αποκατάστασης της Ιαπωνίας), ένα λαϊκιστικό δεξιό κόμμα. Στην κούρσα υπάρχουν και άλλα, αλλά η πλειοψηφία των εδρών θα διαμοιραστούν ανάμεσα σε αυτά τα τρία κόμματα.
Βαδίζοντας στην τελική ευθεία των εκλογών, δημοσκόπηση του Nikkei Asia δείχνει ότι η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα υποχωρεί από το 66% (Μάιος) στο 60% και αυτό συμβαίνει για τους ίδιους λόγους για τους οποίους η δημοτικότητα όλων των πολιτικών που κυβερνούν ανά τον κόσμο αυτήν την περίοδο είναι σε πτωτική πορεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Mainichi» (18/06), το 66% των νοικοκυριών δεν μπορεί να αντέξει την αύξηση των τιμών σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της υποβάθμισης του γεν.
Σύμφωνα με μία άλλη δημοσκόπηση από την εφημερίδα «Yomiuri», το 70% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει κάνει όσα θα μπορούσε για να καταπολεμήσει την ακρίβεια. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει ψήφος αγανάκτησης καθώς, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το LDP προηγείται με διαφορά και, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες του κόσμου, φαίνεται πως ο ιαπωνικός λαός καταλαβαίνει πως όλο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας κρίσης, όπως είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός.
Η ακρίβεια προβληματίζει όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τους πολιτικούς και τα επιτελεία τους, καθώς οι προεκλογικές καμπάνιες αναμένεται να σπάσουν ιστορικά ρεκόρ. Τα καύσιμα, οι λογαριασμοί του ρεύματος, το χαρτί από φυλλάδια και άλλα αναλώσιμα, έχουν αυξηθεί 10-20% κατά μέσο όρο. Επίσης λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού τα έξοδα αυξάνονται διαρκώς. Αυτό υποχρέωσε κάποιους υποψήφιους να μειώσουν τις εμφανίσεις τους με αποτέλεσμα το ρίσκο να μην εκλεγούν.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές και γεωπολιτικά, καθώς η κυβέρνηση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της αυξημένης επιρροής της Κίνας, έρχεται όλο και πιο κοντά στην Ατλαντική Συμμαχία. Απόδειξη αυτού είναι η παρουσία του Φούμιο Κισίντα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (για πρώτη φορά παρουσία Ιάπωνα πρωθυπουργού), καθώς και το χθεσινό (29/06) άρθρο του Γενς Στόλτενμπεργκ στο «Nikkei Asia», το οποίο είναι ουσιαστικά ανοιχτή πρόσκληση για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ – Ιαπωνίας. Μάλιστα, τον Μάιο ο Φούμιο Κισίντα ενημέρωσε τον Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τόκιο, ότι λόγω της απειλής της Ρωσίας η Ιαπωνία θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της. Λίγες μέρες αργότερα στη Σιγκαπούρη ανακοίνωσε ένα πενταετές πλάνο για την ενδυνάμωση της άμυνας της χώρας του, καθώς και για την υποστήριξη των γύρω κρατών όσον αφορά την ασφάλεια.
Αυτό που παρατηρούμε από αυτήν τη σύντομη παρουσίαση της εκλογικής αναμέτρησης στην Ιαπωνία είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει, τηρουμένων των αναλογιών, τα ίδια προβλήματα με μία χώρα που βρίσκεται κυριολεκτικά στην άλλη άκρη της γης, διότι η κρίση είναι παγκόσμια και όχι ελληνική, όπως ορισμένοι προσπαθούν να την εμφανίσουν.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”
Ακολουθήστε τον Παύλο Παυλίδη στο Twitter